Αλλάζει το Europa League η UEFA

13:02 28/11/2012 - Πηγή: TNSite

Το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα στις διοργανώσεις του Champions League και του Europa League όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα φαίνεται πως σκέφτονται σοβαρά οι άνθρωποι της UEFA με πρώτο από όλους τον πρόεδρο Μισέλ Πλατινί.

Οι τροποποιήσεις που φέρνει στη δημοσιότητα ρεπορτάζ της «Dailly Telegraph», αναφέρουν πως στόχος

της διοργανώτριας αρχής είναι να εξισωθούν οι δύο διοργανώσεις και να αποκτήσει το Europa League στον φίλαθλο κόσμο απήχηση ισάξια με αυτή του Champions League.

Στην παρούσα φάση, προπονητές και φίλαθλοι κορυφαίων συλλόγων βλέπουν το Europa League ως τον φτωχό συγγενή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και δεν την αντιμετωπίζουν με την δέουσα σοβαρότητα, λόγω και τον πενιχρών εσόδων συγκριτικά με το Champions League.

Η πρώτη κίνηση που πιθανολογείται να εφαρμοστεί δεν αφορά κάποια τροποποίηση στην διεξαγωγή, αλλά μία επιπλέον ανταμοιβή στις ομάδες οι οποίες προχωράνε στο θεσμό και καταφέρνουν να προκριθούν στον τελικό.

Συγκεκριμένα, η απευθείας πρόκριση των δύο ομάδων οι οποίες θα αναμετρόνται στον τελικό του Europa League, στους ομίλους του επόμενου Champions League, είναι η πρώτη κίνηση που δίνει ένα έξτρα κίνητρο και φυσικά γεμίζει τα ταμεία των ομάδων που άντεξαν στον μαραθώνιο των πολλών αγώνων.

Αυτό που προβληματίζει την UEFA και την βάζει σε σκέψεις για αλλαγή δεδομένων είναι η επιλογή αρκετών τεχνικών όπως του Άλαν Πάρντιου της Νιούκαστλ και του Χάρι Ρέντναπ την περίοδο που ο τελευταίος βρισκόταν στο τιμόνι της Τότεναμ, να απαξιώνουν την διοργάνωση και να την αντιμετωπίσουν ως μία καλή ευκαιρία για ροτέισον, εν όψει της δύσκολης συνέχειας στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Η αιτία αυτής της «απαξίωσης» από τους αγγλικούς συλλόγους είναι ο μεγάλος αριθμός αγώνων (απαιτούνται 14 αγώνες για να φτάσει μία ομάδα στον τελικό) και τα λίγα χρήματα συγκριτικά με αυτά του Champions League.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τις δηλώσεις του Πορτογάλου Αντρές Βίλας-Μπόας, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις ως τεχνικός της Τότεναμ τόνισε ότι ένας από τους στόχους του είναι να φτάσει στην κατάκτηση του Europa League, εν αντιθέσει με την άποψη του προκατόχου του.

Μία ακόμα αλλαγή που σκέφτονται οι άνθρωποι της UEFA, αφορά την ομάδα που τερματίζει στην 3η θέση του ομίλου του Champions League και με τα σημερινά δεδομένα προκρίνεται αυτομάτως στο Europa League. Αυτή η πρόκριση, για πολλούς φιλάθλους ισοδυναμεί με μία δεύτερη ευκαιρία σε μία διοργάνωση χαμηλότερου επιπέδου και μοιάζει περισσότερο με μία μορφής παρηγοριά για όσους δεν τα κατάφεραν στα «δύσκολα».

Να σημειωθεί, ότι οποιαδήποτε αλλαγή αποφασιστεί θα πραγματοποιηθεί από την σεζόν 2015-16, από την στιγμή που η εφετινή είναι η πρώτη χρονιά της τρέχουσας τριετίας και δεν επιτρέπεται καμίας μορφής αλλαγή για την χρονιά την οποία διανύουμε και τις δύο που ακολουθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα