Αίγυπτος: Το αλ-Νουρ δέχεται τον πρώην ΥΠΟΙΚ στη θέση του προσωρινού πρωθυπουργού

12:43 9/7/2013 - Πηγή: TNSite

Ο εκπρόσωπος του αλ-Νουρ Νάντερ Μπακάρ διευκρίνισε ότι ο Σαμίρ Ραντουάν πληροί τα κριτήρια που θέτει το κόμμα του για το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μέχρι τις εκλογές.

Από πολιτικές πηγές έγινε σήμερα γνωστό ότι ο Ραντουάν είναι πλέον το φαβορί για τη θέση.

Η υποστήριξη του κόμματος αλ-Νουρ θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη νέα

ηγεσία της χώρας διότι την καθιστά αποδεκτή από τους ισλαμιστές μετά την αποπομπή του προερχόμενου από τη Μουσουλμανική Αδερφότητα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παγώσουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο μετά την αποπομπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την προεδρία, κατ΄εφαρμογή της αμερικανικής νομοθεσίας που απαγορεύει την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς καθεστώς που προήλθε από πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, μέλη της ισραηλινής ηγεσίας άσκησαν πιέσεις επί των ΗΠΑ να μην διακόψουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο, που ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Επικαλούμενη "ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο", η εφημερίδα Haaretz αναφέρεται σε "μαραθώνειες τηλεφωνικές συνομιλίες" για την υπόθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στον υπουργό Αμυνας Μοσέ Γιααλόν και τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, καθώς και ανάμεσα στους συμβούλους για αμυντικά θέματα Γιάακ Αμίντρορ και Σούζαν Ράις.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, οι ισραηλινοί συνομιλητές επεσήμαναν ότι οποιαδήποτε διατάραξη της ροής της αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο θα έχει "αρνητικές συνέπειες" επί της ασφάλειας του Ισραήλ στο μέτρο που ο αιγυπτιακός στρατός διαθέτει τα μέσα για να εγγυηθεί την ασφάλεια στη χερσόνησο του Σινά, ζώνη ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση εξτρεμιστικών, τζιχαντιστικών και σαλαφιστικών ένοπλων ομάδων.

Η ισραηλινή πλευρά εξέφρασε επίσης ανησυχία μήπως η διακοπή της χορήγησης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο θέσει σε αμφισβήτηση την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει τα παραρτήματα της συνθήκης που σχετίζονται με τις διευθετήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Αίγυπτος θα διανύσει μία "περίοδο χρονίζουσας αστάθειας". "Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα παραιτηθούν εύκολα από την εξουσία, πρέπει να αναμένονται περισσότερες εκρήξεις βίας και ίσως και νέες αλλαγές στην ηγεσία της χώρας".

Μετά την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι από την προεδρία της Αιγύπτου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στους υπουργούς του να μην εκφράζονται δημόσια για την Αίγυπτο.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα