Αυξήθηκε ο κατάλογος των «ένοχων» για καρκίνο γονιδίων

02:24 30/1/2014 - Πηγή: TNSite

Νέα γονίδια που είναι υπαίτια για τις καρκινικές μεταλλάξεις των κυττάρων κατέδειξε μία νέα γενετική ανάλυση περισσοτέρων από 20 ειδών καρκινικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας αύξησαν κατά 25% τον κατάλογο των «ένοχων» για καρκίνο γονιδίων.

Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Broad δημοσίευσε τα σχετικά συμπεράσματα στο επιστημονικό έντυπο «Nature». Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ)

και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Έρικ Λάντερ. Οι επιστήμονες προχώρησαν στην ανάλυση του γονιδιώματος των καρκινικών όγκων 4.750 ασθενών φέρνοντας στο φως νέα γονίδια που εμπλέκονται στον καρκίνο.

Συνολικά, την τελευταία τριακονταετία έρευνες που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως, έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη περίπου 135 γονίδια που διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη δημιουργία ενός ή περισσότερων από 21 διαφορετικά είδη καρκινικών όγκων. Η πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε αρχικά το ρόλο των ήδη γνωστών γονιδίων, ενώ προσέθεσε παράλληλα στη λίστα των «ενόχων» άλλα 33 γονίδια. Τα αποτελέσματα της έρευνας βοήθησαν σημαντικά τους ερευνητές να φθάσουν ακόμη πιο κοντά στη δημιουργία μιας πληρέστερης και καλύτερης εικόνας του γενετικού προφίλ του καρκίνου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Δρ Λάντερ: «Για πρώτη φορά, ξέρουμε τι χρειάζεται για να έχουμε την ολοκληρωμένη γονιδιακή εικόνα του ανθρώπινου καρκίνου».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, για τον πλήρη «γενετικό χάρτη» του καρκίνου, θα χρειαστεί να αναλύσουν κατά μέσο όρο 2.000 δείγματα από κάθε ένα από τα περίπου 50 διαφορετικά είδη καρκινικών όγκων που υπάρχουν. Θα πρέπει δηλαδή να μελετηθούν δείγματα από περίπου 100.000 ασθενείς. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δρ Γκαντ Γκετζ από το Ινστιτούτο Broad: «Δεδομένου ότι στον κόσμο ζουν περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι με καρκίνο, αυτός ο αριθμός (δηλαδή, οι περίπου 100.000) προς μελέτη, φαίνεται πολύ λογικός».

iatros4u

Keywords
Τυχαία Θέματα