Α.Ε.Κ. Αθηνών

00:05 15/4/2013 - Πηγή: TNSite

Η ΠΑΕ ΑΕΚ (πλήρης όνομα: Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως) είναι το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου ΑΕΚ, έχει ως βάση της την Αθήνα και αυτή την περίοδο χρησιμοποιεί το Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας

ως προσωρινή της έδρα.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1924 έχει κατακτήσει συνολικά 28 εγχώριους τίτλους σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις (11 πρωταθλήματα, 14Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ, 3 Σουπερ Καπ - το ένα ανεπίσημο). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΑΕΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει αγωνιστεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Αγωνίζεται ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της 1ης Εθνικής από την καθιέρωση τους και τις περισσότερες χρονιές συγκαταλέγεται στους διεκδικητές του τίτλου. Πιο πετυχημένη περίοδος της ομάδας ήταν η περίοδος 1989-1994 καθώς σ'αυτό το διάστημα των έξι ετών κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, το μοναδικό Λιγκ Καπ που έχει διοργανωθεί στην Ελλάδα και ένα Σούπερ Καπ. Το πρωτάθλημα της περιόδου 1993-94 είναι το τελευταίο πρωτάθλημα που έχει κατακτήσει η ΑΕΚ μέχρι στιγμής, ενώ τελευταίος της τίτλος είναι το κύπελλο που κατέκτησε την περίοδο 2010-11.

Προέλευση και ίδρυση του συλλόγου (1875 - 1930)Πέρα Κλουμπ - 1922

Ο μεγάλος πληθυσμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, σε σχέση με άλλων αστικών κέντρων των Οθωμανών, δημιούργησε πολλούς αθλητικούς συλλόγους στην περιοχή, για όλα τα αθλήματα, αλλά κυρίως για το ποδόσφαιρο. Το 1875, δημιουργήθηκε ο Ερμής στην περιοχή Γαλατά και στην ευρύτερη περιοχή που ονομάζεται Μπέηογλου, με στόχο την ανάδειξη Ελλήνων αθλητών και την διατήρηση της ελληνικής ιδεολογίας. Το 1922, αναγκάστηκε να διακόψει την λειτουργία του έπειτα από παρέμβαση των τουρκικών αρχών. Το 1914, ιδρύθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος Πέραν Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος επίσης αναγκάστηκε να σταματήσει τις δραστηριότητές του, το 1922. Παρόλα αυτά, οι δύο σύλλογοι συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν την Πέρα Κλουμπ. Εκείνα τα χρόνια όμως, εκδιώχθηκαν από την Κωνσταντινούπολη χιλιάδες Έλληνες που εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Ελλάδος. Η ομάδα Πέρα Κλουμπ είναι αδελφοποιημένη με την ΑΕΚ και συνεχίζει να υφίσταται σε ερασιτεχνικό επίπεδο ποδοσφαίρου έως και σήμερα.

Η ιδέα της ΑΕΚΗ ΑΕΚ το 1924

Οι Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, μαζί με Έλληνες αθλητές της Πέρα Κλουμπ, συνανταμωνόντουσαν σε ένα αθλητικό μαγαζί της ιδιοκτησίας τωνΑιμίλιου και Μενέλαου Ιωνά, στην οδό Βερανζέρου στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί δημιουργήθηκε η ιδέα της ΑΕΚ και ο ίδιος ο σύλλογος και οι διαδικασίες δημιουργίας ολοκληρώθηκαν το 1924. Η αρχική ιδεολογία του συλλόγου, ήταν η συνέχιση των αθλητικών εκδηλώσεων της Πόλης, αλλά και η διατήρηση της ιδεολογίας των Κωνσταντινουπολιτών μέσω ενός αθλητικού συλλόγου, που θα κρατά ζωντανές τα ήθη, τις αξίες και τις παραδόσεις, των Ελλήνων προσφύγων.

Τα πρώτα χρόνια

Στην πρώτη δεκαετία του 20', η ΑΕΚ κατόρθωσε να ξεπεράσει σε φήμη παλαιότερους συλλόγους, όπως ο Πανιώνιος και ο Απόλλων Σμύρνης, χάρις και τον μεγάλο πληθυσμό των προσφύγων που είχαν ενστερνιστεί ή τους εξέφραζε η ιδεολογία της ομάδας, εναντίον και των τότε πολιτικών καταστάσεων. Έως και το 1930, ο σύλλογος δεν είχε μόνιμη έδρα, αλλά αγωνιζόταν κυρίως σε γήπεδο στο Ναό του Ολυμπίου Διός και στο σημερινό Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης.

Οι πρώτες επιτυχίες προπολεμικά (1930 - 1941)Χατζησταυρίδης, Τζανετής,Μαρόπουλος, Χριστοδούλου

Ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο Κωνσταντίνος Σπανουδής, ο οποίος είχε καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Σπανούδης ζήτησε από την κυβέρνηση έναν χώρο για την ομάδα, ώστε να προπονείται. Από το 1926 ο σύλλογος χρησιμοποιεί μια έκταση στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία στέγασε την ομάδα και έγινε το προπονητικό κέντρο της. Το 1930 η έκταση πέρασε στην ιδιοκτησία του συλλόγου και σύντομα ο Βενιζέλος έδωσε εντολή να δημιουργηθεί το γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια, το οποίο φιλοξένησε την ομάδα για παραπάνω από 70 χρόνια και έγινε η μόνιμη έδρα του συλλόγου.

Ο πρώτος τίτλος για την ΑΕΚ ήρθε την περίοδο 1931-32, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας τον Άρη με 5-3. Αστέρια της ομάδας ήταν οι Κώστας Νεγρεπόντης,Μαρόπουλος, Δελαβίνιας, Ρίμπας, Σκλαβούνος, Μανέττας, Τζανετής, Γεώργιος Σίμος, Χατζησταυρίδης.

Το πρώτο της πρωτάθλημα το κέρδισε το 1939. Κερδίζοντας την ίδια σεζόν και το κύπελλο έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα. Το 1940 με τον Κώστα Νεγρεπόντη στη θέση του προπονητή πλέον, κέρδισε και πάλι το πρωτάθλημα.

Την περίοδο 1940-41 το Πρωτάθλημα Αθηνών διεκόπη λόγω του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ωστόσο μία εβδομάδα πριν την έναρξη των τοπικών πρωταθλημάτων, η ΑΕΚ είχε σημειώσει μία ευρεία νίκη με σκορ 7-3 επί του Ολυμπιακού σε φιλικό αγώνα που έγινε στην έδρα της.

Οι μεταπολεμικές διακρίσεις (1949 - 1974)Στάδιο Νίκος Γκούμας

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ΑΕΚ με προπονητή τον Άγγλο, Τζακ Μπίμπι, κέρδισε το κύπελλο το 1949 νικώντας τον Παναθηναϊκό με 2-1. Το 1950 η ΑΕΚ ξανακέρδισε το κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον Άρη με 4-0, καθώς και το πρωτάθλημα Αθηνών. Αστέρια της ομάδας ήταν οι Δελαβίνιας, Μαρόπουλος, Γιώργος Μάγειρας,Τζανετής, Γούλιος, Πατάκας, Κουντούρης, Πούλης, Εμμανουηλίδης.

Το 1950, κατακτήθηκε και το πρωτάθλημα Αθηνών, όμως τα πλέι οφ για την ανάδειξη του Πανελλήνιου Πρωταθλητή, δεν έγιναν, αφού οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές των ομάδων, κλήθηκαν εσπευσμένα να κάνουν προετοιμασία με την Εθνική Ελλάδος, λόγω υποχρεώσεών της.

Το 1956 η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο κερδίζοντας τον Ολυμπιακό (2-1) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με πρωταγωνιστές τους Πούλη, Εμμανουηλίδη, Κανάκη, Χανιώτη, Σεραφείδη,Σταματιάδη, την νέα γενιά του συλλόγου.

Εποχή Νεστορίδη - Παπαϊωάννου

Το 1957 έκανε το ντεμπούτο του, ο μεταγενέστερα θρύλος της ομάδας Κώστας Νεστορίδης, που μεταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά από τον Πανιώνιο, αλλά δεν αγωνίστηκε για έναν χρόνο, λόγω διαφορών των δύο ομάδων πάνω στο θέμα της μεταγραφής του. Το 1958 και το 1959, κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα, αλλά δεν ήταν αρκετό για να κατακτήσει και η ΑΕΚ κάποιον τίτλο.

Με τον Νεστορίδη να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ συνέχεια (από το 1958 έως το 1963) και την απόκτηση του Μίμη Παπαϊωάννου το 1962 -ενός ακόμα ποδοσφαιριστή που έγινε θρύλος για τον σύλλογο- η ΑΕΚ κατόρθωσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1963. Το τρίτο πρωτάθλημα ήρθε για την ΑΕΚ, όταν στη Νέα Φιλαδέλφεια με ισοπαλία 3-3 αλλά και καλύτερη διαφορά τερμάτων ξεπέρασε τον Παναθηναϊκό. Ο Παπαϊωάννου, ήταν ο χρυσός σκόρερ της ομάδας και οι οπαδοί των λάτρεψαν από τις πρώτες του στιγμές στην ομάδα. Αυτό ήταν και το πρώτο πρωτάθλημα του συλλόγου, μετά τον Παγκόσμιο πόλεμο. Οι υπόλοιποι παίκτες της ιστορικής ομάδας, ήταν οι Νεστορίδης, Σεραφείδης, Σταματιάδης, Αλέκος Σοφιανίδης, Σκευοφύλακας, Γιώργος Πετρίδης, Μανώλης Κανελλόπουλος και Μίλτος Παπαποστόλου, ενώ προπονητής ήταν ο Ουγγρογερμανός Γένε Τσάκναντι.

Το 1964 και το 1966 η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο χωρίς αγώνα. Το 1964 αποκλείστηκαν και οι δύο αντίπαλοι του άλλου ημιτελικού Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός λόγω επεισοδίων στο μεταξύ τους αγώνα, που δεν τελείωσε ποτέ. Το 1966 ο Ολυμπιακός δεν αγωνίστηκε, χάνοντας τον αγώνα με 2-0 στα χαρτιά, λόγω απόφασης του τότε προπονητή του Μάρτον Μπούκοβι να ξεκουράσει την ομάδα ενόψει επικείμενου ευρωπαϊκού αγώνα.

Πρώτη ευρωπαϊκή διάκριση ελληνικής ομάδος

Το 1968 η ΑΕΚ με αστέρια τους Σταματιάδη, Σοφιανίδη, Σκευοφύλακα, Παπαϊωάννου, Σεραφείδη, Νικολαϊδη, Καραφέσκο, Μπαλόπουλο, Πομώνη, Βασιλείου, Κεφαλίδη, Σταθόπουλο, Βεντούρη, Παπαγεωργίου κέρδισε το πρωτάθλημα, ενώ την ίδια χρονιά, έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που φτάνει στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του σημερινού Τσάμπιονς Λιγκ (γνωστό ως "Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών" τότε). Οι αγώνες που έδωσε τότε ήταν οι εξής: Πρώτος γύρος: ΑΕΚ- Ζενές Ες 3-0 και Ζενές Ες – ΑΕΚ 3-2. Δεύτερος γύρος: ΑΕΚ – Ακαντέμισκ 0-0 και Ακαντέμισκ – ΑΕΚ 0-2. Προημιτελικά: Σπάρτα Τρνάβα – ΑΕΚ 2-0 και ΑΕΚ – Σπάρτα Τρνάβα 1-1.

Το 1971 κέρδισε το πέμπτο της πρωτάθλημα με προπονητή τον Μπράνκο Στάνκοβιτς και αστέρια τους Στέλιο Κωνσταντινίδη, Αποστόλη Τόσκα, Ανδρέα Παπαεμμανουήλ.

Προεδρία Λουκά Μπάρλου (1974 - 1981)

Το 1974 ο Λουκάς Μπάρλος ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ και άρχισε για πολλούς "η χρυσή εποχή της ΑΕΚ", ενώ ο Μπάρλος χαρακτηρίζεται ως ο σπουδαιότερος πρόεδρος όλων των εποχών για τον σύλλογο. Προπονητής ήταν ο Τσέχος - Ούγγρος (και δημιουργός της μεγάλης ομάδας των Ολλανδών, που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ 1974) Φράντισεκ Φάντροκ και αστέρια της ομάδας οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης, Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, Νικολούδης, Μπάμπης Ιντζόγλου, Χρηστίδης, Παπαϊωάννου, Τσάμης, Στεργιούδας, Νικολάου, Ραβούσης.

Ο νέος πρωταγωνιστής Θωμάς ΜαύροςΝτ.Μπάγεβιτς

Από το 1975, η ΑΕΚ αποκτά τον Θωμά Μαύρο από τον Πανιώνιο. Λόγω κάποιων αντιπαραθέσεων, δικαίωμα συμμετοχής με την "Ένωση" αποκτά από την επόμενη σεζόν. Οι ικανότητές του και η ηγετική του φυσιογνωμία φάνηκαν εξ αρχής, αφού από την πρώτη του σεζόν έγινε ο πρώτος σκόρερ του "Δικεφάλου". Η σχέση του με τους οπαδούς της ΑΕΚ έγινε ιδιαίτερη, και γρήγορα του αποδόθηκε το παρατσούκλι "ο Θεός" και για εκείνον αναφερόντουσαν με το σύνθημα, "ποιός; ποιός; ο Μαύρος ο Θεός".

Την περίοδο 1976-77 η ΑΕΚ έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αποκλείοντας τις ομάδες Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, ώσπου την σταμάτησε η Γιουβέντους, που κέρδισε και το τρόπαιο. Στον Φάντροκ πιστώνεται κατά πολύ η ιστορική πρόκριση επί της ΚΠΡ, αφού οι αλλαγές που πραγματοποίησε ήταν "χρυσές", όπως η αλλαγή του βασικού τερματοφύλακα, με τον αναπληρωματικό Χρηστίδη, ο οποίος έπιασε τα 2 πέναλτι, με την ΑΕΚ να νικάει 7-6 στην διαδικασία και να συνεχίζει στα ημιτελικά.

Ζλ.Τσαϊκόφσκι

Την επόμενη περίοδο 1977-78 η ΑΕΚ με προπονητή το Γιουγκοσλάβο Ζλάτκο Τσαϊκόφκσι (Τσικ) και με τους Μπάγεβιτς και Βιέρα, να συνθέτουν εξαιρετικό τρίδυμο με τον Μαύρο, κατέκτησε το νταμπλ, ενώ και την σεζόν 1978-79, με προπονητή το Φέρεντς Πούσκας και το Μίμη Δομάζο ξανακερδίζει το πρωτάθλημα, αφού στον αγώνα μπαράζ λόγω ισοβαθμίας, οΟλυμπιακός δεν αγωνίστηκε, ενώ έφτασε και πάλι στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά ηττήθηκε από τον Πανιώνιο. Εκείνη την χρονιά ο Μαύρος αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 31 γκολ σε 33 αγώνες.

"Σκεπαστή" και Original 21

Την περίοδο εκείνη (τέλη 1979, αρχές 1980) ολοκληρώνεται και η κατασκευή της "Σκεπαστής" θύρας στο Στάδιο Νίκος Γκούμας που φιλοξενεί από τότε τους φανατικούς οπαδούς της ΑΕΚ, το έργο χρεώνεται στον Λουκά Μπάρλο, όπως επίσης και η δημιουργία επιτυχημένων Ακαδημιών της ομάδας, αφού σε μεγάλη ακμή ήταν και το φυτώριο της ΑΕΚ εκείνη την εποχή, από όπου ξεκινούσαν οι μετέπειτα πρωταγωνιστές Στέλιος Μανωλάς, Σπύρος Οικονομόπουλος, Βαγγέλης Βλάχος και Λύσανδρος Γεωργαμλής. Ο Μπάρλος αποχώρησε από την ομάδα και τον αθλητισμό γενικότερα, το 1981, αφού δεν ήθελε να πάρει μέρος σε διοργανώσεις καθαρά επαγγελματικές, όπως όδευε να γίνει το ποδόσφαιρο. [3] Εκτός αυτών, δημιουργείται και η ιδέα της ίδρυσης σύνδεσμου φιλάθλων του συλλόγου, κάτι που θα υλοποιηθεί μετέπειτα, το 1982 και θα δημιουργηθεί η "Original 21".

Εποχή μετά Μπάρλου (1981 - 1988)Μ.Εστερχάζι

Η διοίκηση και η προεδρία της ΑΕΚ, αλλάζει χέρια τα επόμενα τρία χρόνια, με τους Ανδρέα Ζαφειρόπουλο (1981–82), Μιχάλη Αρκάδη (1982–83) και Ελευθέριο Παναγίδη (1982-83) να αναλλάσονται και τον Ζαφειρόπουλο να αναλαμβάνει εκ νέου από το 1983 έως το 1988. Η ΑΕΚ, κατακτά τον επόμενο τίτλο της, το 1983, με προπονητή τον Χελμούτ Σενέκοβιτς. Στον τελικό επικράτησε 2-0 του Π.Α.Ο.Κ., με σκόρερ τους Μαύρο και Βλάχο. Οι δύο τους, μαζί με τους Μανωλά και Οικονομόπουλο είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές για την ομάδα.

Η περίοδος 1981 - 1988, ήταν ανεπιτυχής για τον σύλλογο, που άλλαξε προπονητές στην προσπάθεια να φτάσει την κορυφή. Την διετία 1985-86, ανέλαβε ο Γιάτσεκ Γκμοχ και την επόμενη (1987-88) ο Τόντορ Βεσελινοβίτς. Συνολικά κατακτήθηκε το Κύπελλο του 1983 και η καλύτερη θέση στο Πρωτάθλημα ήταν η δεύτερη το 1988.

Περίοδος Μπάγεβιτς (1988 - 1996)Μ.Οκόνσκι Δ.Σαραβάκος

Την περίοδο 1988-89, με πρόεδρο τον Στράτο Γιδόπουλο και προπονητή το Ντούσαν Μπάγεβιτς η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα. Το 1989 και το 1990, η ΑΕΚ κατακτά το Σούπερ Καπ Ελλάδας και το Λιγκ Καπ αντίστοιχα, ενώ το τελευταίο είναι η μοναδική ομάδα που το κατέκτησε, αφού δεν διοργανώθηκε ποτέ ξανά.

Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο το 1992 η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα με πρόεδρο τον Κώστα Γενεράκη. Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς ξανακερδίζει το πρωτάθλημα το 1993 και το 1994 με προέδρους το Γιάννη Καρρά και το Δημήτρη Μελισσανίδη. Αστέρια της ομάδας ο Τόνι Σαβέβσκι, ο Μανωλάς, ο Δημητριάδης, ο Μπατίστα, ο Καραγιάννης, ο Σαββίδης, ο Παύλος Παπαϊωάννου. Εκείνη την περίοδο ο τρόπος που αγωνίζεται η ομάδα, κάνει τους ανθρώπους του χώρου, ακόμα και σήμερα, να μιλάνε για την καλύτερη ομάδα που έχει αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το 1994-95 η ΑΕΚ μπήκε θριαμβευτικά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ξεπερνώντας με δύο νίκες την ισχυρή Ρέιντζερς Γλασκώβης με πρωταγωνιστές το Δημήτρη Σαραβάκο, τον Τόνι Σαβέβσκι και τον Τιμούρ Κετσπάγια. Στους ομίλους, θα βρει απέναντί της, το ζευγάρι του μετέπειτα τελικού, τις Μίλαν και Άγιαξ, αλλά και την κάτοχο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αν και έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις, δεν κατάφερε να προκριθεί. Εκείνη την περίοδο αναδεικνύεται και το νέο αστέρι ο Βασίλης Τσιάρτας, ο οποίος από το 1992 μεταγράφηκε στην ΑΕΚ μέσω της Νάουσας. Η ΑΕΚ ξανακέρδισε το κύπελλο και τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα, με πρωταγωνιστή και πρώτο σκόρερ τον Τσιάρτα και με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς το1996. Ο Τσιάρτας κέρδισε μεταγραφή για την Σεβίλλη στο πρωτάθλημα Ισπανίας.

Το νέο είδωλο: Ντέμης Νικολαΐδης (1996 - 2004)

Ο Μπάγεβιτς το καλοκαίρι της χρονιάς 1996, αποφασίζει να αποχωρήσει, με προορισμό τον Ολυμπιακό. Αυτόματα γίνεται μισητό πρόσωπο για τους οπαδούς του συλλόγου, που μέχρι τότε τον αποθέωναν. Ταυτόχρονα, το γεγονός θα συμπέσει με την άφιξη, ενός νέου αστέρα, του Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος είχε αρνηθεί να παίξει στον Ολυμπιακό, λόγω της αγάπης του για την ΑΕΚ. Αμέσως, έγινε η "σημαία" των οπαδών του συλλόγου, που έψαχναν έναν ήρωα στην "μετά - Μπάγεβιτς εποχή".

Την επόμενη χρονιά, το 1997, προπονητής έγινε ο βοηθός του Μπάγεβιτς, ο Πέτρος Ραβούσης και στον τελικό του Κυπέλλου της χρονιάς με τον Παναθηναϊκό να κατακτήσει το Κύπελλο, ενώ στα ημιτελικά κατόρθωσε να νικήσει τον Ολυμπιακό του Μπάγεβιτς. Νωρίτερα μέσα στην σεζόν, ο Ραβούσης και η ΑΕΚ κατέκτησαν και το Σούπερ Καπ της χρονιάς 1996.

Οι επόμενες τρεις σεζόν από το 1997 έως και το 2000, θα είναι αποτυχημένες από τον σύλλογο, που μένει μακριά από τους τίτλους. Την περίοδο αυτή, από το "τιμόνι" της ομάδας θα περάσουν οι Ντουμίτρου Ντουμιτρίου (1997-98), Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς (1998), Όλεγκ Μπλαχίν (1998-99) και Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς (1999-2000).

Φιλικός αγώνας ειρήνης

Το 1999 η ΑΕΚ έδωσε φιλικό αγώνα ανθρωπιστικού χαρακτήρα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, το οποίο βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, σπάζοντας ως πρώτη το διεθνές εμπάργκο κατά της Σερβίας. Με προπονητή τον Όλεγκ Μπλαχίν, ήρθε ισόπαλη 1-1 με γκολ του Ζουμπούλη, ενώ ο αγώνας διακόπηκε από τους ενθουσιασμένους φιλάθλους που έσπευσαν να πανηγυρίσουν.[4] Στον συγκεκριμένο αγώνα για την ΑΕΚ, αγωνίστηκαν οι: Ατματσίδης, Μιχαηλίδης, Κουρκούνας, Κοπιτσής, Κωστένογλου, Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς, Καψής, Τσέκολι, Ζήκος, Κατσαβός, Σαβέβσκι, Κασάπης, Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

Ξεκίνημα δεκαετίας 2000Τρ.Δέλλας Π.Ασουνσάο

Η δεκαετία του 2000 ήταν για την ΑΕΚ μία από τις φτωχότερες δεκαετίες της ιστορίας της από πλευράς συγκομιδής τίτλων. Η ΑΕΚ κατέκτησε συνολικά δύο κύπελλα (1999-2000, 2001-02). Παρόλα αυτά όλες σχεδόν τις χρονιές έκανε πορεία πρωταθλητισμού διεκδικώντας το πρωτάθλημα πολλές φορές μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Την αγωνιστική περίοδο 2001-02 έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό,την περίοδο 2004-05 έμεινε έναν μόνο βαθμό πίσω από την κορυφή, ενώ τις περιόδους 2002-03 και 2007-08 βρέθηκε μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο στο τελείωμα του πρωταθλήματος. Οι χειρότερες πορείες της ήταν τις περιόδους 2003-04 όπου η ΑΕΚ αγωνιζόταν χωρίς σταθερή έδρα και τερμάτισε τελικά τέταρτη και την περίοδο 2008-09 που τερμάτισε επίσης τέταρτη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Το 2000 με προπονητή τον Γιάννη Παθιακάκη, επιστρέφει στην ομάδα ο Βασίλης Τσιάρτας και γίνεται ηγέτης μαζί με τον Νικολαΐδη. Η ΑΕΚ κέρδισε το κύπελλο Ελλάδος, ενώ την επόμενη σεζόν 2000-2001 προκρίθηκε στον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, έχοντας αποκλείσει τη Μπάγερ Λεβερκούζεν (φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς) με κορυφαίο τοΦερνάντο Νάβας.

Το 2002 ξανακέρδισε το κύπελλο με προπονητή τον Πορτογάλο Φερνάντο Σάντος και πρωταγωνιστές τους, Νικολαΐδη, Τσιάρτα και Ίλια Ίβιτς, ενώ έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική ισοβαθμώντας με τον Ολυμπιακό.

Τη σεζόν 2002-2003 επέστρεψε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο και η χρονιά σημαδεύτηκε από τις πολύ καλές εμφανίσεις στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με έξι ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς, οι δύο από αυτές σε εντυπωσιακούς αγώνες με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στυλοβάτες της ΑΕΚ ήταν οι Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Νικολαΐδης, Κατσουράνης, Καψής, Κασάπης, Ίβιτς,Ράιτ.

Από το 2001 έως το 2003, την ΠΑΕ ΑΕΚ διεύθυνε ο Μάκης Ψωμιάδης. Η τότε κόντρα του Ψωμιάδη, με τον αστέρα της ομάδας Νικολαΐδη, ανέδειξε διάφορες απάτες που έκανε ο Πρόεδρος της ΑΕΚ, πλαστοπροσωπίες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λοιπά. Μερικοί παίκτες, ανάμεσά τους και ο Τσιάρτας, έκαναν απεργία και δεν κατέβαιναν να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα την σεζόν 2002-03, λόγω καθυστέρησης πληρωμών και απειλών που δέχονταν από μέλη της διοίκησης Ψωμιάδη, ενώ ο Νικολαΐδης που συμμετείχε σε αυτούς, αποφασίζει στο τέλος της σεζόν να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του και να φύγει μετά από επτά χρόνια. Τελικά, προς το τέλος της σεζόν 2002-03, ο Γιάννης Γρανίτσας αναλαμβάνει Πρόεδρος, αφού ο Ψωμιάδης ήταν εξαφανισμένος.

Τέλος εποχής στην Νέα ΦιλαδέλφειαΚ.Κατσουράνης

Το 2003 κατεδαφίζεται το - χτυπημένο κατά ένα μέρος από το σεισμό του 1999 - Στάδιο Νίκος Γκούμας (και μαζί με αυτό το κλειστό γήπεδο Γιώργος Μόσχος). Η ανέγερση νέας έδρας της ομάδας εκκρεμεί ως σήμερα, με την ΑΕΚ να φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στο ΟΑΚΑ. Κατά καιρούς έχει κάνει προσπάθειες για την κατασκευή νέου γηπέδου, χωρίς όμως επιτυχία.

Η επόμενη σεζόν, 2003-04, ήταν πολύ περίεργη για την "Ένωση", καθώς δεν είχε μόνιμη έδρα. Τα δύο κύρια γήπεδα που την φιλοξένησαν ήταν του Πανιωνίου στην Νέα Σμύρνη και το Στάδιο Γιάννης Παθιακάκης του Ακράτητου. Την περίοδο αυτή, επιχειρηματίες όπως ο Δημήτρης Μελισσανίδης, βοήθησαν την ομάδα μεταγραφικά. Αποκτήθηκαν και ως αντικαταστάτες του Ντέμη Νικολαΐδη, οι Γιάννης Οκκάς και Νίκος Λυμπερόπουλος, ενώ το ρόστερ χαρακτηρίστηκε "Dream Team" (Ομάδα όνειρο). Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να φτάσει τις προσδοκίες του κοινού και τερμάτισε 4η στο πρωτάθλημα, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Παναθηναϊκό.

Προεδρία Νικολαΐδη, οικονομικά προβλήματα, υποβιβασμός (2004 - 2013)Ριβάλντο

To καλοκαίρι του 2004 ο Ντέμης Νικολαΐδης γίνεται πρόεδρος της ΑΕΚ και διαγράφονται όλα τα χρέη που έχει προς το δημόσιο, μέσω ενός νομοσχεδίου του άρθρου 44. Η πρώτη σεζόν επί προεδρίας του, 2004-05, ήταν άκρως επιτυχημένη, με την ΑΕΚ να μένει εκτός διεκδίκησης τίτλου, μόλις την προτελευταία αγωνιστική. Την επόμενη σεζόν, 2005-06, η ομάδα με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος κερδίζει τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, επιτυχία που επαναλαμβάνει τη σεζόν 2006-07 με το Λορένσο Σέρα Φερέρ. Εκείνη την περίοδο, η ΑΕΚ έφτασε μια ανάσα πριν την πρόκριση από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, στην φάση των νοκ- άουτ, ενώ κέρδισε στην Αθήνα τη μετέπειτα τροπαιούχο Μίλαν.

Η σεζόν 2007-2008 ήταν η χρονιά που η ΑΕΚ ενισχήθηκε με έμπειρους ποδοσφαιριστές για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, το οποίο κρίθηκε ύστερα από παρέμβαση του CAS δίνοντας στην ΑΕΚ τη δεύτερη θέση. Στα πλέι-όφ που ακολούθησαν χάθηκε και η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ριβάλντο, Ζήκος, Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Μπλάνκο ήταν οι διακριθέντες. Ευχάριστη έκπληξη για την ομάδα αλλά και τους οπαδούς της ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος,ο οποίος κάνοντας εντυπωσιακές εμφανίσεις και πετυχαίνοντας ένα γκολ στο πρωτάθλημα προσέλκυσε το ενδιαφέρων πολλών ομάδων από το εξωτερικό,με αποτέλεσμα να καταλήξει το καλοκαίρι του 2008 στην Τζένοα έναντι 3.5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές έφυγαν επίσης, αφού το οικονομικό άνοιγμα που έμεινε ακάλυπτο, λόγω της μη συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ, επέβαλλε την μείωση του μπάτζετ.

Αποχώρηση ΝικολαΐδηΝάτσο Σκόκο Ε.Γκούντιονσεν

Την σεζόν 2008-2009, νέος προπονητής της ΑΕΚ, γίνεται ο Γιώργος Δώνης και αποκτούνται ποδοσφαιριστές όπως ο Άγγελος Μπασινάς (έφυγε στα μέσα της σεζόν) και ο Σωτήρης Κυργιάκος, ως αντικαταστάτες του Ζήκου που αποσύρθηκε, του Δέλλα που αποχώρησε, ενώ στις θέσεις του Ριβάλντο και του Λυμπερόπουλου, αποκτήθηκαν οι Νάτσο Σκόκο και Ραφίκ Τζεμπούρ. Τα αποτελέσματα όμως δεν είναι καλά και ο Νικολαΐδης που ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την προεδρία στο τέλος της σεζόν, το κάνει στις 2 Νοεμβρίου [5], πικραμένος από τη στάση του κόσμου και τις αποδοκιμασίες σε ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ λίγο καιρό αργότερα φεύγει και ο Δώνης που χρεώθηκε τις άσχημες εμφανίσεις. Στην προεδρία, τον Νικολαΐδη, διαδέχθηκε αρχικά ο Γιώργος Κιντής και μετέπειτα ο Νίκος Θανόπουλος, ενώ επέστρεψε για τρίτη φορά ως προπονητής ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Την ίδια σεζόν, η ΑΕΚ κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, και αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος αγώνας όλων των εποχών στην Ελλάδα, έχασε το τρόπαιο, στην διαδικασία των πέναλτι. Ο κανονικός αγώνας τελείωσε 3-3 και η παράταση 4-4, ενώ τα πέναλτι ολοκληρώθηκαν με 15-14 υπέρ του Ολυμπιακού, σε ένα ματς που επιτεύχθηκαν 37 γκολ μαζί με τα πέναλτι (σκορ 19-18!) [6]. Στο τέλος της σεζόν, οι περισσότεροι από τους διακριθέντες της προηγούμενης χρονιάς αποχώρησαν, ενώ η ΑΕΚ τερμάτισε τέταρτη, 16 βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση, όμως κατάφερε να διεκδικήσει την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ έως τον τελευταίο αγώνα των πλέι οφ χωρίς ωστόσο να το επιτύχει.

Η ΑΕΚ ενισχύεται ακόμα περισσότερο, την σεζόν 2009-2010, με τους Μάκο, Μανωλά και Λεονάρντο, παίκτες χαμηλότερης τιμής, ενώ αποχωρούν αρκετά ακριβά συμβόλαια, όπως οΣωτήρης Κυργιάκος. Τον Μάρτιο του 2010, νέος Πρόεδρος γίνεται ο Σταύρος Αδαμίδης [7], επιλογή ενός εκ των μετόχων, του Πέτρου Παππά. Τερματίζει ξανά τέταρτη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και τρίτη μέσω πλέι οφ.

Η σεζόν 2010-2011 ξεκινά με μεγάλη μείωση του μπάτζετ, προπονητή τον Ισπανό, Μανόλο Χιμένεθ και επιστροφή των Δέλλα και Λυμπερόπουλου. Εκείνη την χρονιά, η ΑΕΚ κατακτά τοΚύπελλο Ελλάδος, κόντρα στον Α.Π.Σ. Ατρόμητος Αθηνών, με σκορ 3-0. Στον τελικό σημειώθηκαν από πολλούς οπαδούς της ΑΕΚ, επεισόδια σε βάρος των αστυνομικών και των οπαδών του Ατρομήτου και αμαύρωσαν τον αγώνα, που ολοκληρώθηκε πέντε λεπτά νωρίτερα από την λήξη του χρονομέτρου. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε τρίτη, και δεν κατάφερε να προκριθεί ούτε στον Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο πρώτος υποβιβασμός της ιστορίας της

Επόμενη σεζόν 2011-2012, η ΑΕΚ κάνει τεράστια μείωση των εξόδων της, ενώ τα οικονομικά προβλήματα και τα χρέη κάνουν επιθετικά την εμφάνισή τους. Τερματίζει πέμπτη στην κανονική διάρκεια και τρίτη μέσω πλέι οφ. Η ομάδα αδυνατεί να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες της και την σεζόν 2012-2013, αποχωρούν όλα τα υψηλά συμβόλαια και η μείωση του μπάτζετ είναι ραγδαία. Από την προεδρία κάνει ένα πέρασμα και ο θρύλος της ομάδας Θωμάς Μαύρος, ενώ η αγωνιστική πορεία είναι τραγική, μένοντας στην τελευταία θέση της κατάταξης σε όλο τον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος, ενώ γνωρίζει τον αποκλεισμό από το Κύπελλο, στον πρώτο γύρο που πήρε μέρος, με αντίπαλο την Καβάλα, ομάδα Β' Εθνικής, με εντός έδρας ήττα. Στον δεύτερο γύρο, η ΑΕΚ πήρε γρήγορα αρκετούς σημαντικούς βαθμούς και ανεβαίνει κάποιες θέσεις στην βαθμολογία. Την προτελευταία αγωνιστική, μια ημέρα μετά τα 89α γενέθλια του συλλόγου, υποδέχτηκε τον Πανθρακικό, κι ενώ χρειαζόταν μόνο την νίκη για να παραμείνει, στο 87ο λεπτό του αγώνα, δέχτηκε το 0-1 και οι οπαδοί της εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας τους διαιτητές να διακόψουν το παιχνίδι. Έτσι, λόγω και της αφαίρεσης βαθμών, η ΑΕΚ υποβιβάστηκε και μαθηματικά στην δεύτερη κατηγορία.

Keywords
αθηνα, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παε αεκ, original 21, μακης ψωμιαδης, ΑΕΚ, εταιρεία, ολυμπιακος, σουπερ, ουεφα, ελλαδα, υφίσταται, πανιωνιος, βενιζελος, νέα, παναθηναικος, κπρ, γκολ, original, γκμοχ, καλοκαιρι, άφιξη, νατο, συγκεκριμένο, κατσουρανης, ψωμιαδης, απεργια, οακα, dream, team, συμμετοχή, κιντής, καβαλα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Γιατσεκ Γκμοχ, παυλος ψωμιαδης, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργιες σημερα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, εκλογες 2012, κωστας καρρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ολυμπιακοί αγώνες, ιεκ ακμη, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, μουντιαλ 2014, ξανα, εθνικη ελλαδος, πικραμενος, αποτελεσματα, μια ημερα, δημητριαδης, ακμη, γηπεδα, εδρα, εθνικη, ηγετης, ηττα, θεμα, θρυλος, θωμας μαυρος, κοντρα, κωνσταντινουπολη, οακα, οικονομοπουλος, περιοδος, ρεαλ, σμυρνη, σωκρατης, αγωνες, αδαμιδης, απολλων, αστερια, ατρομητος, άφιξη, βαγκνερ, βαθμολογια, βελιγραδι, βλαχος, γκολ, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, γκμοχ, γυρος, δεδες, δευτερο, διαστημα, δημοσιο, διοικηση, δωνης, εγινε, ευρω, ηθη, εβδομαδα, εμφάνιση, εξι, εποχη, επτα, επιτυχια, ερμης, εταιρεία, ετων, ζαγορακης, ζηκος, ιδεα, ιδια, ιδρυση, υφίσταται, θανοπουλος, θωμας, ιβιτς, ιδεολογια, ιντζογλου, καψης, κυβερνηση, κυπελλο, κυρια, κιντής, κπρ, λειτουργια, ληξη, λυμπεροπουλος, μαυρο, μαθηματικα, μακρια, μιχαηλιδης, μιλαν, μειωση, νατο, νεα γενια, νεα σμυρνη, νικη, νοκ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ομαδα, οκκας, ανωνυμη εταιρεια, ονομα, ουεφα, παε αεκ, ποδοσφαιρο, πεμπτη, πετριδης, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρεαλ μαδριτης, ριβαλντο, σαββιδης, σεβιλλη, σεζον, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, συλλογοι, σουπερ, τμημα, τονι, τρια, τριτη, τιτλος, φτανει, φημη, φυτωριο, φορα, χαθηκε, χιμενεθ, χρυση, κωνσταντινος, αγωνας, δημητρης, δικαιωμα, εμφανισεις, ενωση, επεισοδια, κλειστο, κυπελλο ελλαδος, κωστας, μαυρος, μουντιαλ, original, ομαδες, παυλος, παιχνιδι, σπυρος, σωκρατης παπασταθοπουλος, σωτηρης, θεσεις, θωμα, βοηθος, ξεπλυμα, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα