Tα πόδια να πατάνε στη γη

15:30 19/9/2013 - Πηγή: TNSite

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΝΤΟΥ

Αν επιβεβαιωθεί η λογική που θέλει την πολύ καλύτερη ομάδα να επικρατεί στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, δηλαδή τη Ρωσία να κερδίζει εύκολα ή δύσκολα την Πολωνία, τότε ο αγώνας της εθνικής ομάδας με την Τσεχία αποκτά χαρακτήρα ενός πρόωρου τελικού.

Στο σενάριο αυτό, οι Ρώσοι με δύο νίκες θα έχουν καπαρώσει την πρόκριση και σε πολύ μεγάλο ποσοστό την πρώτη θέση του ομίλου, με το νικητή του δικού μας ζευγαριού την Τρίτη στο Βρότσλαβ να κάνει μεγάλο άλμα για την πρόκριση. Αν δεν προκύψει νικητής στην αναμέτρηση
της Ελλάδας με την Τσεχία, ένα προβάδισμα, έστω και μικρό, θα το έχει η Εθνική μας, με την έννοια ότι το 4-1 της ήττας των Τσέχων από τους Ρώσους τους αφήνει πολύ πίσω σε π3ερίπτωση τελικής ισοβαθμίας.

Ίσως μοιάζει πολύ πρόωρο να έχουν βγει από τόσο νωρίς τα κομπιουτεράκια για να κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς κανέναν δεν βλάπτει να ξέρει από την αρχή τι ακριβώς ζητάει βαθμολογικά από ένα παιχνίδι ώστε να ξέρει να διαχειριστεί καλύτερα τις συνθήκες του. Βεβαίως και ισχύει αυτό που έχουν καραμέλα όλοι οι προπονητές, ότι δηλαδή οι ομάδες τους πάντα μπαίνουν στο γήπεδο για να παίξουν για τη νίκη. Στη θεωρία ισχύει αυτό, όμως πολλές φορές η θεωρία απέχει από την πράξη. Άλλο τι θέλεις να κάνεις στα χαρτιά κι άλλο πώς σου βγαίνει μέσα στο γήπεδο ένα παιχνίδι.

Το σίγουρο είναι ότι οι Τσέχοι θα αντιμετωπίζουν τον αγώνα με την Εθνική μας ως την τελευταία τους ευκαιρία σ' αυτή τη διοργάνωση. Η ήττα τους καταδικάζει ενώ μια ισοπαλία τους αφήνει μεν ζωντανούς αλλά και δέσμιους των άλλων αποτελεσμάτων. Θα χρειάζονται μετά νίκη επί της Πολωνίας στην τελευταία αγωνιστική, χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα τους είναι αρκετή αν προκύψει το πιθανό σενάριο να είναι βαθμολογικά αδιάφοροι οι Ρώσοι στο ματς με την Εθνική μας. Ούτε εύκολο θα είναι να κερδίσουν την Πολωνία ούτε και τους αρέσει η ιδέα ότι η μπάλα θα βρίσκεται σε άλλα πόδια, γι' αυτό και έχουν δώσει χαρακτήρα τελικού στο ματς με την Ελλάδα, όπου θα ψάξουν μόνο τη νίκη.

Η ιδέα της ισοπαλίας στο ματς με τους Τσέχους δεν είναι απωθητική για την Εθνική μας ομάδα, αλλά σίγουρα δεν είναι και ιδιαίτερα βολική αν θέλει να έχει ένα πιο καθαρό τοπίο στην τελευταία αγωνιστική και να εξαρτάται μόνο από το δικό της αποτέλεσμα. Με μια πρώτη ανάγνωση, αν η ομάδα μας έχει καλές πιθανότητες να κάνει νίκη στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, αυτή τη νίκη την περιμένει στον αγώνα με την Τσεχία. Είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται; Σίγουρα όχι. Οι Τσέχοι ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στο ματς με τους Ρώσους και αν άνοιξε η ψαλίδα της διαφοράς, είναι γιατί ρίσκαραν πολύ στο τέλος για να ισοφαρίσουν. Μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν σε απόσταση βολής και το 2-1 έγινε 4-1 τελικά γιατί πήραν υπερβολικό ρίσκο και ανοίχτηκαν πολύ για να ισοφαρίσουν.

Η ιστορία έχει δείξει ότι τα «ματς παγίδες» για τις ελληνικές ομάδες είναι αυτά που στο μυαλό μας τα ξεκινάμε ως φαβορί. Νομίζω ότι ο Σάντος και οι παίκτες του δεν έχουν τέτοια αίσθηση και θα μπουν στο παιχνίδι με ωμό ρεαλισμό. Ο περίγυρος όμως δημιουργεί κλίμα υπεραισιοδοξίας κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Δεν είναι η Τσεχία ο φτωχός συγγενής του ομίλου ούτε και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε έτσι. Όσο πιο καλά πατάνε τα πόδια μας στη γη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες το βράδυ της Τρίτης να είναι ένα πολύ ωραίο βράδυ.

hprt

Keywords
Τυχαία Θέματα