O βασιλιάς έδωσε χάρη στον εξόριστο αρχηγό της αντιπολίτευσης

04:00 13/7/2013 - Πηγή: TNSite
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Καμπότζη, ο Σαμ Ρέινσι, ο οποίος ζει εξόριστος για να αποφύγει τη φυλακή, πήρε σήμερα χάρη από τον βασιλιά και αμέσως ανακοίνωσε την επιστροφή του για την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στα τέλη Ιουλίου και στις οποίες θεωρείται φαβορί ο πρωθυπουργός, έπειτα από 28 χρόνια στην εξουσία.

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Διάσωσης της Καμπότζης (CNRP) ζει στη Γαλλία για να διαφύγει των τριών καταδικών σε συνολικά ένδεκα χρόνια στη φυλακή, τις οποίες οι οπαδοί του θεωρούν

πολιτικές.

Όμως ο πολιτικός που θεωρείται ο σημαντικότερος αντίπαλος του πρωθυπουργού Χουν Σεν, είναι πλέον «ένας ελεύθερος άνθρωπος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φέι Σιφάν.

«Είναι ευπρόσδεκτος στην πατρίδα, μπορεί να επιστρέψει οποτεδήποτε», πρόσθεσε.

Ήταν μια πρόσκληση που έγινε αμέσως δεκτή από τον ενδιαφερόμενο, ο οποίος είχε γράψει τον Ιούνιο στο βασιλιά για να ζητήσει χάρη και ο οποίος ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει στην Καμπότζη «μέσα στις προσεχείς ημέρες».

«Είναι μια μικρή νίκη για τη δημοκρατία το γεγονός ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης πήρε την άδεια να είναι στη χώρα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και την ημέρα των εκλογών», δήλωσε τηλεφωνικά από τη Γαλλία ο Σαμ Ρέινσι.

«Μένουν πολλά να γίνουν», πρόσθεσε ο αντιπολιτευόμενος ο οποίος είχε ήδη πριν από μερικές ημέρες υποσχεθεί να επιστρέψει στη χώρα πριν από την ψηφοφορία.

Τη χάρη ζήτησε από τον βασιλιά ο πρωθυπουργός Χουν Σεν «μέσα σε πνεύμα συμφιλίωσης», διευκρίνισε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας πως ο αντιπολιτευόμενος σε κάθε περίπτωση «δεν θα έχει το δικαίωμα» να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές.

Στην επιστολή του προς το βασιλιά, την οποία είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισχυρός άνδρας της Καμπότζης, ο οποίος βρίσκεται από το 1985 στην εξουσία, ζήτησε αυτή την απονομή χάριτος ώστε να καταστεί δυνατό να διεξαχθούν οι εκλογές «σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές».

Ωστόσο η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε σε κάθε περίπτωση στον αντιπολιτευόμενο να συμμετάσχει στις εκλογές.

Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει πρόσφατα αμφιβολίες για τη δίκαιη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας χωρίς τη συμμετοχή του Ρέινσι και αμερικανοί αιρετοί αξιωματούχοι ζήτησαν αυτή την εβδομάδα να παγώσει η αμερικανική βοήθεια, αν οι εκλογές αυτές δεν είναι δίκαιες και ελεύθερες.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της καταγγέλλει ένα σύστημα γενικευμένης διαφθοράς και τον έλεγχο όλων των οργάνων της εξουσίας από τη φυλή του Χουν Σεν.

Μολονότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν την άδεια να διεξαγάγουν προεκλογική εκστρατεία, οι παρατηρητές αμφιβάλλουν ότι έχουν την παραμικρή πιθανότητα να κερδίσουν τον Χουν Σεν, ο οποίος το 2008 είχε κερδίσει 90 από τις 123 έδρες της εθνικής συνέλευσης εν μέσω κατηγοριών για νοθεία.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα