NASA: το Curiosity στο σύστημα αυτόματης πλοήγησης!

06:07 25/9/2013 - Πηγή: TNSite

Το σύστημα αυτόματος πλοήγησης του Curiosity ενεργοποίησαν οι ιθύνοντες της NASA ένα χρόνο μετά την προσεδάφφιση του μη επανδρωμένου διαστημικού εργαστηρίου στον πλανήτη Άρη.

Μετά την προσεδάφισή του στον Κρατήρα Γκέηλ πέρυσι, το Curiosity έχει προορισμό το ‘Ορος Σαρπ που βρίσκεται εντός της αχανούς λεκάνης του κρατήρα με υψόμετρο 5000 μέτρων.

Από την έναρξη αυτού του ταξιδιού το ρομπότ έχει διανύσει 1,39 χιλιόμετρα

και απομένει να καλύψει περίπου 7,18 χιλιόμετρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υδρογονάνθρακες: εντός του μήνα οι υπογραφές!

Η θέση σε λειτουργία της αυτόματης πλοήγησης αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά το έργο των υπευθύνων της αποστολής, οι οποίοι ήλεγχαν από τη Γη την πορεία του Curiosity στον Άρη.

Μεταξύ των εμποδίων που αντιμετώπιζαν ήταν ο χρόνος που χρειάζονταν οι εντολές τους να φτάσουν από τη Γη στον Άρη, αλλά και πραγματικά εμπόδια, όπως οι ανωμαλίες του εδάφους στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο αυτόματος πιλότος ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 27 Αυγούστου, όταν το Curiosity κάλυψε απόσταση περίπου 40 μέτρων σε μία μέρα.

Το σύστημα αυτόνομης πλοήγησης συλλέγει πολλαπλές, στερεοσκοπικές λήψεις του τοπίου και δημιουργεί στον υπολογιστή έναν ανάγλυφο χάρτη.

Στη συνέχεια εξετάζει διαφορετικές πιθανές διαδρομές και επιλέγει τη βέλτιστη με κριτήρια την ασφάλεια και τη συντομότερη διαδρομή.

Ένα αντίστοιχο σύστημα χρησιμοποιεί και το μικρότερο σε μέγεθος, “δίδυμο” σκάφος του Curiosity, το Opportunity εξερευνά τον Άρη από το 2004.

econews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υδρογονάνθρακες: εντός του μήνα οι υπογραφές!

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα