Eurogroup: Πρόταση για αφορολόγητο έως 100.000 ευρώ με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων

23:30 18/3/2013 - Πηγή: TNSite

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με θέμα την Κύπρο. Τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ζήτησαν οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αναλυτικότερα:

Περισσότερη ευελιξία ως προς το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι υπουργοί

Οικονομικών της Ευρωζώνης στην αποψινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, οι ΥΠΟΙΚ ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, και αντίστοιχα την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή για τις καταθέσεις άνω των 100.000, προκειμένου να συγκεντρωθεί το πόσο των 5,8 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίασή του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ως εκ τούτου, η προσοχή στρέφεται πλέον στις αποφάσεις που θα λάβει η κυπριακή πλευρά και συγκεκριμένα στην αυριανή κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το κούρεμα. Η ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει αύριο στις 18:00.

Τι δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ

"Αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει" ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το τέλος του Γιούρογρουπ.

"Όσον αφορά εμάς, τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατά", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών τόνισε κατηγορηματικά ότι "δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

"Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη", κατέληξε ο υπουργός.

Να υπενθυμίσουμε ότι ανοιχτή στην αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα) στην Κύπρο, με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, είχε δηλώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του εκπροσώπου της, Σάιμον Ο Κόνορ.

Συγκεκριμένα, ο Σ. Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Ρεν στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία ο Φινλανδός Επίτροπος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αναδιαμόρφωση των συντελεστών που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να διασφαλίζει φορολογικά έσοδα ύψους 5,8 δις. ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup. "Αν το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο (5,8 δις. ευρώ), το Eurogroup θα υιοθετήσει αυτήν την απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν.

Εξάλλου, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η διαφοροποίηση που εξετάζεται περιλαμβάνει τρεις κλίμακες καταθέσεων. Έως 100.000 ευρώ, έως 500.000 ευρώ και πάνω από 500.000 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συμφωνηθεί η αναδιαμόρφωση των συντελεστών.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την απόφαση του Eurogroup για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ο Σ. Ο Κόνορ τόνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής πλευράς.

Στη συνέχεια, ο Σ. Ο Κόνορ ανέφερε ότι « η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και των Κύπριων πολιτών για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα της χώρας».

Σημείωσε επίσης, ότι το Eurogroup δεσμεύτηκε να καλύψει 10 δις. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 55% του κυπριακού ΑΕΠ και ότι προκειμένου να καλυφθεί το κενό έως τα 17 δις ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου, οι ίδιες οι κυπριακές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν το μέτρο της εφάπαξ επιβολής τέλους. Σύμφωνα με τον Σ. Ο Κόνορ, το μέτρο αυτό θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών σε άλλες χώρες.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο παραβιάζεται η ευρωπαϊκή οδηγία που εγγυάται τις καταθέσεις στις τράπεζες έως 100.000 ευρώ, ο Σ. Ο Κόνορ διαχώρισε απόλυτα την κατάσταση στην Κύπρο από τα άλλα κράτη μέλη, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα φορολογικό εφάπαξ μέτρο το οποίο αποφάσισαν να επιβάλουν οι ίδιες οι κυπριακές αρχές, προκειμένου να διευκολυνθεί το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

ΓΙα το ίδιο θέμα, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι «η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση» και πως την ευθύνη για το μέτρο επιβολής τέλους στις καταθέσεις φέρει η ίδια η Κύπρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα