Art Athina 2013: μεγάλη η προσέλευση του κοινού, προσαρμοσμένες οι τιμές, συγκρατημένες οι πωλήσεις

21:41 27/5/2013 - Πηγή: TNSite

Παρά την περσινή απουσία τηςArt Athina και τις όποιες αμφιβολίες για την έκβαση της φετινής διοργάνωσης, οι αριθμοί μίλησαν: συνολικά 30.000επισκέπτες έκαναν το πέρασμά τους από το κλειστό γήπεδο TaeKwonDo το τριήμερο 16-19 Μαΐου, ενώ στα εγκαίνια μόνο παρευρέθηκαν 7.000, 2.000 περισσότεροι από τη διοργάνωση του 2011.

Άνθρωποι των Γραµµάτων και των Τεχνών, σηµαντικές προσωπικότητες της επιχειρηµατικής ζωής, χιλιάδες φιλότεχνοι από τη χώρα µας και από το εξωτερικό, τίµησαν µε την παρουσία τους τη 18η Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονη

Τέχνης της Αθήνας.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσµου Αιθουσών Τέχνης Γιάννα Γραµµατοπούλου σχολίασε για τη φετινή διοργάνωση: «Επανασχεδιάσαµε την Art Athina, οργανώσαµε τις εµπειρίες µας, τις σκέψεις και τις ιδέες µας και επιδιώξαµε τη συµµετοχή πολύτιµων συνεργατών […] Η προσπάθεια αυτή υπήρξε πάντα συλλογική. Ωστόσο ο πυρήνας αυτής της έκθεσης ήταν και είναι οι ελληνικές αίθουσες τέχνης που στηρίζουν το θεσµό µε την αδιάκοπη συµµετοχή τους αλλά και τον ενθουσιασµό τους ακόµα και σε τούτη τη δύσκολη στιγµή».

Οι τιμές ήταν αρκετά κατεβασμένες στα ακριβά έργα, προκειμένου να πουληθούν. Οι λάτρεις της φωτογραφίες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν φωτογραφίες τηςNelly’s με €6.000, όπως και του Γιώργη Γερόλυμπου με το ίδιο ποσό. Τα μέχρι τώρα στατιστικά έδειξαν πως προτιμήθηκαν κυρίως πιο οικονομικά έργα.

Στην γκαλερί της Ζήνας Αθανασιάδου οι τιμές κυμάνθηκαν από 180 ευρώ (έργα τουΚρυωνίδη) μέχρι 40.000 ευρώ (Κανιάρης). Επίσης, έργα της Δαμοπούλου πωλούνταν έναντι 800 ευρώ.

Στην γκαλερί της Βίκυς Παπατζίκου, είδαμε χαρακτικά έργα από 250 ευρώ και ζωγραφικά έργα και φωτογραφίες των 5.000 ευρώ. Επίσης, έργα του Γιώργου Τσακίρη, από τα οποία πωλήθηκε ένα, κυμαίνονταν από 1.400 έως 5.000 ευρώ.

Ποικιλία τιμών επικράτησε και στα έργα με τα οποία συμμετείχε η γκαλερί Αργώ (από 6.000 έως 20.000 ευρώ).

Η Έκφραση, η Μέδουσα και η Καπλανών ήταν μεταξύ των γκαλερί που σημείωσαν αρκετές πωλήσεις. Επίσης, η ΑΔ πούλησε 3-4 έργα. Μεταξύ των καλλιτεχνών που είχε στο περίπτερό της ήταν οι Κωστής Βελώνης και Nelly.

Μεγάλο εύρος τιμών συναντήσαμε και στη Ρεβέκκα Καμχή, με έργα από 800 έως και 70.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν πωλήσεις.

Καλά τα πήγε και η γκαλερί του Παντελή Τσάτση, ο οποίος πούλησε ένα έργο του Παναγιώτη Τανιμανίδη αξίας €7.000, ενώ δύο έργα αξίας €40.000 έκαστο βρήκαν αγοραστή, κατόπιν πτώσης της τιμής στις €15.000.

Η γκαλερί Titanium Yiayiannos συμμετείχε με τα πορτραίτα του Απόστολου Γιαγιάννου, η τιμή των οποίων ήταν στις €10.000.

Η γκαλερί της Έρσης πούλησε 5 έργα συνολικά. Οι τιμές ξεκινούσαν από €200-300 για τα χαρακτικά και έφθαναν μέχρι τις €8. 000 για τα ζωγραφικά έργα.

Όσο για την γκαλερί Kαππάτος, το περίπτερο παρέμεινε τελικά άδειο, με τους τοίχους του να κοσμούνται από παιδικές ζωγραφιές και συνθήματα ως το τέλος της φουάρ.

Αξιόλογες ήταν και οι παράλληλες δραστηριότητες, σε επιµέλεια της Μαρίνας Φωκίδη και τηςΆρτεµις Ποταµιάνου, που πλαισίωσαν το βασικό πρόγραµµα. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το αφιέρωμα στην γκαλερί «Δεσμός», σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη.

Ο γενικός διευθυντής της Art Athina 2013 Αλέξης Κανιάρης τόνισε: «Στόχος µας ήταν να προσεγγίσουµε ένα ευρύτερο κοινό. Φιλότεχνοι και άτοµα µε περιέργεια δεν πρέπει να αισθάνονται άβολα σε τέτοιες διοργανώσεις. Είναι ένας χώρος όπου κανείς παρατηρεί, µαθαίνει, βιώνει…». Αν κρίνουμε από τους αριθμούς, παρά τις αναμενόμενα πεσμένες πωλήσεις, ο στόχος φαίνεται να επετεύχθη.

Ρεπορτάζ: Ελένη Νικολαΐδου, Σοφία Κοζάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα