Animasyroς 6.0, η γιορτή του animation στη Σύρο!

08:28 4/10/2013 - Πηγή: TNSite

Οι πλέον ενδιαφέρουσες διεθνείς ταινίες animation δίνουν ραντεβού και πάλι στην Ερμούπολη της Σύρου από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, για το τόσο δροσερό κυκλαδίτικο festival!

Καρτούν, κολάζ, σκίτσα, μελάνι, άμμος, στοπ καρέ, όλες οι τεχνικές επιστρατεύονται στη μεγάλη οθόνη και μαζί τους: ψάρια που καταστρέφουν γάμους, πιτσιρικάδες που νομίζουν πως είναι λυκάνθρωποι, φτωχοί συγγραφείς που ακούνε… φωνές, λευκές σταγόνες νερού που ψάχνουν φίλους, θιβετιανοί μοναχοί, πολυμήχανοι εφευρέτες!

Το Φεστιβάλ ανοίγει η πρώτη

ελληνική ταινία κολάζ-animation μεγάλου μήκους του Άγγελου Σπάρταλη, «Aπό τη Γη στη σελήνη», ενώ guest star του φεστιβάλ είναι ο Paranorman, ο 11χρονος πιτσιρικάς με τα πεταχτά αυτιά και τις μεταφυσικές ικανότητες! Που σημαίνει οτι θα κυνηγήσουμε και ζόμπι!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Grudge Match»: Πρώτο τρέιλερ για τη ρεβάνς των συνταξιούχων!

Διαμαντάκια μικρού μήκους στο Διαγωνιστικό

Δεκάδες short films που κέρδισαν κοινό και κριτικούς στα διεθνή φεστιβάλ και άλλα τόσα πρωτοεμφανιζόμενα – με επαγγελματική και φοιτητική υπογραφή – βρίσκουν θέση στις προβολές του αnimasyroς 6.0 διεκδικώντας το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Εκλεκτά μέλη της φέτος, ο Nicolas Schmerkin, ιδρυτής και διευθυντής της παρισινής art & innovative εταιρείας παραγωγής Autour De Minuit, ο Igor Prassel, διευθυντής της Animateka, του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σλοβενίας, και ο Γιώργος Τσαγγάρης, artistic director του Animafest Cyprus.Στο πνεύμα των καιρών, οι ταινίες του Διαγωνιστικού, 81 στο σύνολο, είναι τόσο σκοτεινές όσο και καυστικές.

Ξεχωρίζουν: η «Αποδημία» της Κατερίνας Αθανασοπούλου που εμπνέεται από τον Πλάτωνα και παρομοιάζει την ανθρώπινη ψυχή με κλουβί και τις γνώσεις με πουλιά που μας κυνηγούν, μας υπενθυμίζουν και μας κυριεύουν.Στον αντίποδα μια ταινία-ύμνος στην περίφημη «Kiki of Montparnass» (της Amelie Harrault), την παράτολμη μούσα των μεγάλων avant-garde ζωγράφων των αρχών του εικοστού αιώνα.

Πολύ τρυφερό, το «Beast» του Κωνσταντίνου Χαϊδαλή ακολουθεί τον ήρωά του καθώς ψάχνει να βρει το δρόμο για το σπίτι του, πράγμα δύσκολο όταν δε νοιώθεις να ανήκεις πουθενά.

Το θέμα της αποξένωσης προσεγγίζει και ο Daniel Sousa στην ταινία του «Feral», μέσα από την ιστορία ενός μικρού αγοριού, που ως άλλος… Ταρζάν, έχει μεγαλώσει μαζί με λύκους και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στον πολιτισμό.

Άκρως υποβλητική η «Hollow Land» των Michelle & Uri Kranot, δυο ισραηλινών animators που ζουν στη Δανία και στην ταινία τους πραγματεύονται την αιώνια αναζήτηση του ανθρώπου να βρει τη γη της επαγγελίας.Εξαιρετική δουλειά με τις animated κούκλες έχει κάνει και η Spela Cadez στην ταινία της «Boles». Ένας άσημος συγγραφέας παλεύει με το πρώτο του μυθιστόρημα, μέχρι τη στιγμή που εισβάλλει στη ζωή του η απίστευτη Τερέζα και ανατρέπει τα πάντα.

Στην πολυβραβευμένη «Dimanche» του Patrick Doyon, υποψήφια και για Οσκαρ (2012), ο μικρός πρωταγωνιστής αφήνει την πληθωρική του οικογένεια που μαζεύεται κάθε Κυριακή για να σχολιάσει τα τεκταινόμενα του χωριού και μπαίνει σε άλλους κόσμους με όχημα ένα νόμισμα κι ένα τρένο!Αφιερώματα

Την τιμητική τους έχουν έχουν φέτος το Βρετανικό Canterbury Animafest, το Αnimateka της Σλοβενίας, το Αnimafest Cyprus, το Tindiridis International Animation Festival της Λιθουανίας καθώς και ένα χορταστικό Francorama, με tributes στα Ecole Nationale superieure des Artes Decoratifs, Gobelins animation school και Autοur De Minuit.

Στις μεγάλου μήκους προβολές ξεχωρίζουν τα «Le Tableau», σε σκηνοθεσία Jean-François Laguionie (εκπληκτικά χρώματα σε έναν πίνακα ζωγραφικής που ζωντανεύει προκειμένου να ολοκληρωθεί), και «Une vie de chat» των Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol (η διπλή ζωή μιας μαύρης γάτας στο Παρίσι). Aπό τις μικρού μήκους ταινίες του αφιερώματος Francorama, ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιφυλάσσουν το εξαιρετικό «Comme des lapins» του Osman Cerfon, το dark «Lonely Bones» του Rosto, το βραβευμένο με Όσκαρ “Logorama” (όλες της Autour de Minuit) ή ακόμα το μαγικό «Ballet» του Louis Thomas (Gobelins).

Ταινία έναρξης: «Από τη Γη στη Σελήνη»

«Τα πένθιμα ρούχα πάλιωσαν»: Αυτή η ατάκα του Ιουλίου Βερν που περικλείει όλον τον καημό των πολεμοχαρών για νέες μάχες, ήταν εκείνη που ενέπνευσε τον Άγγελο Σπάρταλη να κάνει ταινία το βιβλίο.

Πίσω στην Αμερική του 1869, 100 χρόνια δηλαδή πριν την προσσελήνωση του Apollo 11, οι πολεμοχαρείς κλαίνε τη μοίρα τους γιατί ο πόλεμος έχει τελειώσει και έχουν πέσει όλοι τους σε απραξία. Τότε ακριβώς έρχεται ο πρόεδρος του Τηλεβολικού Συλλόγου Ίμπεϋ Μπαρμπικάν να δώσει τη λύση ανακοινώνοντας ένα σχέδιο για τη ρήψη μίας οβίδας από τη Γη στη Σελήνη, πράξη που θα αποτελέσει και την πρώτη ουσιαστική επικοινωνία τού ανθρώπου με τον δορυφόρο της Γης και θα δοξάσει και τις 36 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα πέρατα του πλανήτη.

Κάπως έτσι ξεκινά ένα ιδιόμορφο ταξίδι «Από τη Γη στη Σελήνη» με τις φωνές των Στράτου Τζώρτζογλου, Δημήτρη Σταρόβα, Μάνου Βακούση και Αλέξανδρου Λογοθέτη και καινούργιες μουσικές του Διονύση Σαββόπουλου και του Ψαραντώνη.

Στην ταινία του Σπάρταλη ακούγονται Κρητικά, Ζακυνθινά, Ποντιακά, Κοζανίτικα, Κυπριακά και Αρχαία Ελληνικά και μάλιστα από το στόμα του ινδιάνου αρχηγού της φυλής, σε έναν ιδιόρρυθμο φόρο τιμής στους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς της ανθρωπότητας.

Η ταινία του Σπάρταλη μετρά πρωτιές: Είναι η πρώτη ελληνική μεγάλου μήκους κολάζ animation ταινία και η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν. Ίσως μάλιστα κάποιους ξενίσουν οι γυναικείοι χαρακτήρες στο έργο, μιας και στο βιβλίο δεν υπάρχει ούτε ένας! Επίσης για πρώτη φορά ο Σαββόπουλος και ο Ψαραντώνης δίνουν ζωή με τη φωνή τους σε χαρακτήρες animation και για πρώτη φορά τραγουδούν μαζί!

Ο Διονύσης Σαββόπουλος μάλιστα για πρώτη φορά, ερμηνεύει και ηχογραφεί σε πρώτη εκτέλεση τραγούδι που δεν υπογράφει ο ίδιος!

Και ο Paranorman στην Ερμούπολη

Guest Star είναι φέτος ο περίφημος Paranorman, ο μεταφυσικός πιτσιρίκος που έκλεψε τις καρδιές του κοινού! Η ταινία είναι των Κρις Μπάτλερ και Σαμ Φελ και αφηγείται την περιπέτεια του Paranorman που βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με μια πανίσχυρη κατάρα του παρελθόντος, η οποία ξυπνά μια στρατιά από ζόμπι!

Δεκάδες ταινίες με ελεύθερη είσοδο, σας περιμένουν να τις απολαύσετε στο animasyros 6.0, παράλληλα με εκπαιδευτικά εργαστήρια για φίλους του animation αλλά και εκκολαπτόμενους animators.Και φυσικά, κάθε βράδυ «στήνεται» κι ένα πάρτι μαζί με τους υπέροχους εθελοντές και τους καλεσμένους του φεστιβάλ, στην αυλή του επιβλητικού θεάτρου «Απόλλων».

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Grudge Match»: Πρώτο τρέιλερ για τη ρεβάνς των συνταξιούχων!

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα