54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με Πολάνσκι και πρεμιέρες βραβευμένων ταινιών!

23:00 17/10/2013 - Πηγή: TNSite

Ο Ρομάν Πολάνσκι σκηνοθετεί μια ερωτική μάχη, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ βάζει στο στόχαστρο το ιρανικό καθεστώς και ο προκλητικός Ξαβιέ Ντολάν επιστρέφει με την ωριμότερη ταινία του, στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μερικούς μόνο από τους πολυβραβευμένους δημιουργούς που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην καθιερωμένη γιορτή του σινεμά, από τις 1-10 Νοεμβρίου. Το φεστιβάλ αποκαλύπτει σταδιακά τα δυνατά του σημεία που θα προσελκύσουν τους

σινεφίλ.

Ταινίες που βραβεύτηκαν στα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, καταξιωμένοι σκηνοθέτες, ανερχόμενα ταλέντα και ανεξάρτητες παραγωγές από όλο τον κόσμο, βρίσκουν τη θέση τους και στη φετινή διοργάνωση.

Στην ενότητα «Ανοιχτοί ορίζοντες» περιλαμβάνονται μερικές από τις σημαντικότερες πρεμιέρες. Στις Ειδικές Προβολές θα παρουσιαστεί η νέα δουλειά του Ρόμαν Πολάνσκι με τίτλο «Η Αφροδίτη με τη γούνα». Διασκευάζοντας το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Ιβ, ο πολωνός σκηνοθέτης ενορχηστρώνει με μαεστρία τα σεξουαλικά παιχνίδια υποταγής και δύναμης ανάμεσα σε μια ηθοποιό κι έναν σκηνοθέτη, τους οποίους υποδύονται αντίστοιχα οι Εμμανουέλ Σενιέ και Ματιέ Αμαλρίκ.

Ο Ξαβιέ Ντολάν, με το «Tom, at the farm» μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο θεατρικό έργο του Μισέλ Μαρκ Μπουσάρντ, υπογράφοντας ένα ψυχολογικό θρίλερ, με ένταση και ερωτισμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πολιτικό θρίλερ «Τα χειρόγραφα δεν καίγονται» του Μοχάμαντ Ρασούλοφ (βραβείο FIPRESCI στο φετινό φεστιβάλ των Καννών). Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία καυτηριάζει τις διώξεις, τη λογοκρισία και τις πρακτικές καταστολής καλλιτεχνών και διανοουμένων από το ιρανικό καθεστώς, μέσα από την ιστορία ενός συγγραφέα, τα απομνημονεύματα του οποίου πρέπει να καταστραφούν πάση θυσία.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα, καθώς και ο ίδιος ο Ρασούλοφ εξακολουθεί να τελεί υπό απαγόρευση της σκηνοθετικής του δραστηριότητας και εξόδου από τη χώρα.

Ο Χιροκάζου Κόρε-Έντα με το οικογενειακό δράμα του «Πατέρας και γιος», κατόρθωσε να κλέψει τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ των Καννών (βραβείο κριτικής επιτροπής και βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής-Ειδική Μνεία στο φεστιβάλ των Καννών). Στην υπόθεση της ταινίας του, δύο πατέρες ανακαλύπτουν ότι, εξαιτίας ενός λάθους, μεγαλώνουν ο ένας τον γιο του άλλου.

Ο Πάβελ Παβλικόφσκι στο ασπρόμαυρο δράμα του «Ida» (βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ του Τορόντο) ξεδιπλώνει τις αναζητήσεις μιας νεαρής καλόγριας που ανακαλύπτει σκοτεινά οικογενειακά μυστικά από την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Στο τελευταίο μέρος της τριλογίας του Παραδείσου, ο Ούλριχ Ζάιντλ στρέφει τον φακό του στα άδυτα της εφηβικής σεξουαλικότητας («Ο παράδεισος της ελπίδας»). Η Κέλι Ράιχαρτ στο θρίλερ της «Κινήσεις στο σκοτάδι» σκιαγραφεί τα ηθικά διλήμματα μιας ομάδας οικολόγων ακτιβιστών. Την πτώση μιας μεγαλοαστικής ιταλικής οικογένειας καταγράφει η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, στο ημιαυτοβιογραφικό δράμα «Ένας πύργος στην Ιταλία».

Αξιοσημείωτες είναι και οι «αφίξεις» δύο ταινιών που αποτελούν τις επίσημες προτάσεις των χωρών τους για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: Πρόκειται για τα φιλμ «Το μεγάλο τετράδιο» του Γιάνος Σας (Ουγγαρία) και «Ο σκύλος μου ο Κίλερ» της Μίρα Φορνάι (Σλοβακία).

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και άλλοι ανήσυχοι κινηματογραφιστές όπως οι Ντενί Κοτέ («Η Βικ και η Φλο είδαν μια αρκούδα»), Ρομπέν Καμπιγιό («Αγόρια από τα ανατολικά»), Ανμαρί Τζασίρ («Όταν σε είδα»), Μίκαελ Νόερ («Βορειοδυτικά»), Αντόνιο Πιάτσα και Φάμπιο Γκρασαντόνια («Σάλβο»), Καβέ Μπαχτιαρί («Ενδιάμεσος σταθμός»), Ματ Πόρτεφιλντ («Ήμουν παλιά πιο σκοτεινός») κ.α.

Παράλληλα, εγκαινιάζεται στο τμήμα μια νέα ενότητα με τίτλο «Currents» («Ρεύματα») με ταινίες πειραματικού ύφους οι οποίες αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η βραβευμένη κομεντί «Χανκ και Άσα» του Τζέιμς Ε. Νταφ, το μοντέρνο βωβό φιλμ «Η φωνή των άφωνων» του Μαξιμόν Μόνιχαν, αλλά και το μυστικιστικό «Ένα ξόρκι για να διώξεις το σκοτάδι» των Μπεν Ράσελ και Μπεν Ρίβερς. Το πλήρες πρόγραμμα των «Ανοιχτών Οριζόντων» θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Πληροφορίες: 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1-10 Νοεμβρίου 2013.

clickatlife.gr

OnNews

Keywords
Αναζητήσεις
tom at the farm 2013 υποψηφιότητες
Τυχαία Θέματα