19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας: ανακοινώθηκε το πρόγραμμα

15:00 1/10/2013 - Πηγή: TNSite

Διακόσιες έξι ταινίες περιμένουν το σινεφίλ Αθηναϊκό κοινό στο 19ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας (18-29 Σεπτεμβρίου) που συστήνει νέα ταλέντα αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Μemini ergo sum», θυμάμαι άρα υπάρχω «δηλώνει» η αφίσα

του φεστιβάλ, καθώς φέτος δίνεται βαρύτητα σε ταινίες που θέτουν στο επίκεντρο της προβληματικής τους τη σημασία της μνήμης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, παρουσίασε το τελικό πρόγραμμα της διοργάνωσης, το οποίο θα ανοίξει την αυλαία του με την ταινία «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ και θα ολοκληρωθεί με το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα δράμα του Αμπντελατίφ Κεσίς «Η ζωή της Αντέλ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου με ελεύθερη είσοδο!

Στους επίσημους προσκεκλημένους του φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Άρι Φόλμαν και ο Άλεξ φαν Βάρμερνταμ για τους οποίους θα παρακολουθήσουμε ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο τους. Η Αντέλ Εξαρχόπουλος, η ελληνικής καταγωγής γαλλίδα ηθοποιός που αναδείχτηκε μέσα από το τολμηρό ερωτικό δράμα του Α. Κεσίς «Η ζωή της Αντέλ» θα δώσει το παρών, όπως και ο βραβευμένος με Όσκαρ Φόλκερ Σλέντορφ, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ταμπούρλο» (1979).

Ο ελληνικός κινηματογράφος βρίσκεται στο επίκεντρο του φετινού φεστιβάλ, καθώς θα προβληθούν 93 μεγάλου και μικρού μήκους παραγωγές.

Ανάμεσα στις ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους θα είναι «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Η λιμουζίνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου κ.α. Δεκατρείς ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Αθηνά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα των ειδικών προβολών που μας προτείνει μεταξύ άλλων επιλογών το επικό φιλμ «Χίτλερ: μια ταινία από την Γερμανία» του Χανς-Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ, το βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας «Ταμπούρλο» του Σλέντορφ, αλλά και φιλμ όπως «Ο βασιλιάς για μια νύχτα» του Σκορσέζε και ο «Μεγάλος αποχαιρετισμός» του Ρόμπερτ Όλντμαν. Στο «Πανόραμα» θα παρακολουθήσουμε ανάμεσα σε άλλες ταινίες το δράμα «Αποξένωση» του Μίλκο Λαζάροφ, με Έλληνα πρωταγωνιστή, τον γνωστό ηθοποιό Χρήστο Στέργιογλου. Στις αβάν πρεμιέρ που πρέπει να δούμε (ενότητα Πρεμιέρες) συγκαταλέγονται οι ταινίες «Όλα χάθηκαν» του Τζ. Σ. Κάντορ με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το βιογραφικό δράμα «Lovelace» των Eπστάιν και Φρίντμαν, με την Αμάντα Σέιφριντ να ενσαρκώνει την πορνοστάρ Λίντα Λάβλεϊς, το «Σκότωσε τους αγαπημένους σου» του Τζον Κροκίντας, με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ στο ρόλο του Άλεν Γκίνσμπεργκ αλλά και το «Παρελθόν» του πολυβραβευμένου Ασγκάρ Φαραντί. Τα μουσικά φιλμ, τα ντοκιμαντέρ, η ενότητα Μετά τα Μεσάνυχτα και το Σινεμά στα Όρια θα προτείνουν όπως κάθε χρόνο «ιδιαίτερες κινηματογραφικές εμπειρίες». Τέλος, το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα αφιέρωμα στον Ζορζ Φρανζί, του οποίου το όνομα συνδέθηκε με το θρίλερ τρόμου «Μάτια Χωρίς Πρόσωπο», αλλά και με τη γέννηση της θρυλικής Γαλλικής Ταινιοθήκης.

Πληροφορίες: Τις μέρες και ώρες προβολής των 206 ταινιών που θα προβληθούν από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1 και 2, Odeon Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Παλλάς μπορείτε να τις δείτε στο site του φεστιβάλ www.aiff.gr .

clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου με ελεύθερη είσοδο!

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα