Υπολογίζοντας τις πιθανότητες πραξικοπήματος ανά τον κόσμο…

Ποιες είναι οι πιθανότητες να ξεσπάσει πραξικόπημα στην Υποσαχάρια Αφρική μέσα στο 2014; Και πόσες είναι οι πιθανότητες να συμβεί το ίδιο σε κάποιο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας μέσα στο τρέχον έτος;...

Ένας Αμερικανός πολιτικός αναλυτής, χρησιμοποιώντας μαθηματικό μοντέλο και συνυπολογίζοντας μια σειρά από πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες, έφτιαξε έναν χάρτη, στον οποίο ισχυρίζεται ότι προβλέπει και καταγράφει τις πιθανότητες να συμβεί μια εξέγερση ή ένα πραξικόπημα σε κάποια χώρα του πλανήτη.
Ο Τζέι Ουλφέλντερ κατέληξε σε περίπου 40 κράτη που διατρέχουν έναν τέτοιο κίνδυνο
πολιτικής αποσταθεροποίησης μέσα στο έτος που ήδη διανύουμε.
Όπως σημειώνει σχετικό άρθρο της Washington Post, «καμία χώρα δεν ξεπερνά το 50% σε πιθανότητες, πράγμα που σημαίνει πως ούτως ή άλλως, καθιστά ως εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένα πραξικόπημα». Πάντως, από τον χάρτη προκύπτει πως η πλέον κρίσιμη περιοχή για κάτι τέτοιο είναι η Υποσαχάρια Αφρική, η οποία έχει και τις 9 χώρες που βρίσκονται στη κορυφή της λίστας.

Στο Νο.1 βρίσκεται η Γουινέα με 26.5% πιθανότητες, ακολουθεί η Μαδαγασκάρη με 23.9% και το Μάλι με 22.7%. Πιο κάτω βρίσκονται άλλα γειτονικά κράτη όπως η Ισημερινή Γουινέα, ο Νίγηρας, η Γουινέα Μπισσάου και το Σουδάν.
Η χώρα εκτός Αφρικής με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πραξικοπήματος είναι η Ταϊλάνδη με 10.9% πιθανότητες και ακολουθούν το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Αίγυπτος (σ.σ: όπου μετρούν ήδη ένα πραξικόπημα από το 2013) και μετά οι δύο μοναδικές χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου που είναι στη λίστα είναι η Αϊτή (με 9.2% πιθανότητες) και ο Ισημερινός (με 8.5%).
Στον αντίποδα, το μαθηματικό μοντέλο του Ουλφέλντερ αναδεικνύει και κράτη που δεν έχουν να ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ανάμεσα τους βρίσκονται οι ΗΠΑ με πιθανότητα ξεσπάσματος ενός πραξικοπήματος μόλις 0.15%, η Ελλάδα με 0.15%, η Κούβα με 0.21%, αλλά και το Ιράν με 1.43%.
Keywords
Τυχαία Θέματα