Ξεκινά ο διαγωνισμός για την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική



Στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική προχώρησε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), δίνοντας έτσι το πράσινο φως για να ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού....

Στα τεύχη περιλαμβάνονται οι βασικές πληροφορίες για την κατασκευή των εργοστασίων, τα οποία θα επεξεργάζονται ετησίως 1,35 εκ. τόνους απορριμάτων. Σύμφωνα με αυτές, αναθέτουσα αρχή ορίζεται η Περιφέρεια Αττικής
που θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση.
Ο χρόνος ισχύος της Σύμπραξης θα είναι ενδεικτικά για 27 χρόνια, ενώ οι χώροι στους οποίους θα υλοποιηθούν τα έργα είναι οι τρεις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Αττική με τη ρητή επιφύλαξη της χωροθέτησης της ΟΕΔΑ Κερατέας.
Στο διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία.
Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.
«Σε όσους μιλάνε για συμφέροντα και άλλες σκοπιμότητες απαντάμε ξεκάθαρα. Δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν. Άλλοι μπορεί να χρωστάνε. Εμείς όχι. Προχωράμε ανεπηρέαστοι, με διαφάνεια, με διάλογο, με αυστηρή τήρηση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων κληρονομήσαμε λάθη και προβλήματα και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις με μοναδικό μέλημα και προτεραιότητά μας τον εργαζόμενο, τον πολίτη, το περιβάλλον», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συζήτησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Παράλληλα τόνισε ότι οι θέσεις εργασίας στον ΕΔΣΝΑ διασφαλίζονται, θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, γεγονός πολύ σημαντικό για την πληττόμενη από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας Αττική, και πρόσθεσε ότι τα έργα έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ετήσιο λειτουργικό κόστος του ΕΔΣΝΑ ανέρχεται κατ' εκτίμηση στα 100 εκ. € εκ των οποίων τα 43,7 εκ. € αφορούν πληρωμές αντισταθμιστικών οφελών στους Δήμους Φυλής και Ασπροπύργου για την επιβάρυνση που υφίστανται από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και στους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος για την επιβάρυνση που υφίστανται από τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό.
Keywords
Τυχαία Θέματα