Βρετανία: Κυρώσεις στη Ρουάντα για στήριξη σε κογκολέζους αντάρτες

Σε αναστολή της πληρωμής δόσης 25,8 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ρουάντα, στα πλαίσια προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας, προχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο, επικαλούμενο την ανησυχία του για το ρόλο τον οποίο παίζει η χώρα στην εμφύλια σύγκρουση στην ΛΔ του Κονγκό....
Προηγούμενη δόση ύψους 19,6 εκατομμυρίων ευρώ είχε εκταμιευθεί από την Μεγάλη Βρετανία τον Σεπτέμβριο, παρά τις υποψίες οι οποίες υπήρχαν και τότε για άμεση ή έμμεση στήριξη των ανταρτών της πολιτοφυλακής M23 από πλευράς Ρουάντα.

Η κυβέρνηση Κάμερον ανακοίνωσε, παράλληλα,
ότι θα χορηγήσει 22,15 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στη ΛΔ του Κονγκό.

Οι Βρετανοί κατηγορούν το καθεστώς του προέδρου της Ρουάντα Πολ Καγκάμε για παραβίαση των συμφωνιών οι οποίες σχετίζονται με την χορήγηση βοήθειας.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Διεθνούς Ανάπτυξης της Βουλής των Αντιπροσώπων σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να βρει άλλα μέσα για την ενίσχυση του φτωχού πληθυσμού της Ρουάντα.

Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς Καγκάμε, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2000, κατηγορείται από την διεθνή κοινότητα για πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση των ανταρτών οι οποίοι δρουν στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ του Κονγκό και πρόσφατα κατέλαβαν την πόλη Γκόμα, με πληθυσμό 1.000.000 κατοίκους.
Keywords
Τυχαία Θέματα