Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Δεν σταθεροποιείται η οικονομία, λέει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Τα υψηλά επίπεδα του χρέους και της ανεργίας δεν επιτρέπουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Κεμάλ Κόζαριτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Μπάνια Λούκα “Νεζάβισνε Νόβινε” (Nezavisne Novine)...

Αν και – όπως είπε – τους πρώτους έξι μήνες του 2013, καταγράφηκε μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ανησυχητική και δεν υπάρχουν ενδείξεις ταχείας ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το α' εξάμηνο του 2013, οι εξαγωγές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης σημείωσαν αύξηση
8,3% (ετήσια βάση) και οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση 1,3%, με αποτέλεσμα το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου να διαμορφώνεται σε ποσό περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Η Κεντρική Τράπεζα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1% το 2013, όμως, ο διοικητής της δήλωσε ότι αυτή η πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησής τους.
Για την πορεία του πληθωρισμού, ο κ. Κόζαριτς εκτίμησε ότι θα παραμείνει στα επίπεδα του 2%, ενώ για την ανεργία το ποσοστό της οποίας (με βάση τα επίσημα στοιχεία) είναι στο 27%, ο κ. Κόζαριτς είπε πως παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα