Βλέψεις για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας έχει η Ινδία…

Από τις 30 χώρες που συμμετείχαν στην μεγάλη έκθεση της αμυντικής βιομηχανίας, τον περασμένο μήνα στο Νέο Δελχί, για να πουλήσουν όπλα στην Ινδία, η οποία είναι...
ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο, μόνο οι Ρώσοι είχαν το θάρρος να παρουσιάσουν τα άρματα μάχης και τα όπλα τους με «προσωπικό» καλλίγραμμες κοπέλες, που φορούσαν στενές στολές καμουφλάζ.
Η αυτοπεποίθηση και η σέξι παρουσίαση αντανακλά την ρωσική υπεροχή: σε ποσοστό 78% τα όπλα που αγοράζουν οι Ινδοί είναι made in Russia. Αλλά μετά από δεκαετίες προσπαθειών
για την κατασκευή των δικών της όπλων, η Ινδία μπορεί να βρίσκεται κοντά στην πρώτη επιτυχία. Προσφάτως παρουσίασε ένα ινδικό μαχητικό, ένα τεθωρακισμένο άρμα μάχης, και μια σειρά από πολεμικά πλοία.
Αν η Ινδία τα καταφέρει, οι Ρώσοι θα χάσουν πολλά. Αυτή την στιγμή, η Ινδία έχει παραγγείλει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 39 δισ. δολαρίων από την Ρωσία, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 του συνόλου των εξαγωγών όπλων της Ρωσίας. Ο υπουργός άμυνας της Ινδίας, Α. Κ. Αντόνι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την διάρκεια της έκθεσης ότι η εξάρτηση της χώρας από τους ξένους κατασκευαστές όπλων πρέπει να σταματήσει.
Οι Ινδοί έχουν βγει εδώ και χρόνια στις αμυντικές αγορές για τα πάντα: μαχητικά, μεταγωγικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία επιφανείας, υποβρύχια, αντιαεροπορικά συστήματα, τεθωρακισμένα, κανόνια, ακόμη και νέα τουφέκια για τους φαντάρους.
Το αν θα μπορέσει η χώρα να απεξαρτηθεί από τον εθισμό τόσων εισαγωγών είναι ακόμη αμφίβολο. Η Ινδία αναμένεται να δαπανήσει περί τα 11 δισ. δολάρια εφέτος για να αγοράσει όπλα από το εξωτερικό. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που έχει προσπαθήσει τόσο σκληρά όσο η Ινδία να κατασκευάσει δικά της όπλα, και έχει αποτύχει τόσο οικτρά», είπε στους New York Times ο Πίτερ Γουέζεμαν, ερευνητής στο Stockholm International Peace Research Institute, το οποίο μελετά την παγκόσμια ασφάλεια.
Είναι δύσπιστος για το αν τα νέα προϊόντα της Ινδίας θα αλλάξουν αυτή την ιστορία, καθώς εκτιμά ότι τα ινδικά μαχητικά, τα τανκς και τα πυροβόλα όπλα είναι «αμφιβόλου ποιότητας».
Η Ινδία κατατάσσεται 8η στον κόσμο σε στρατιωτικές δαπάνες. Μεταξύ των κορυφαίων 10 αγοραστών όπλων, μόνο η Σαουδική Αραβία έχει μια λιγότερο παραγωγική εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Η Κίνα, αντίθετα, υπήρξε τόσο αποτελεσματική τα τελευταία χρόνια, που έχει αρχίσει να εξάγει όπλα υψηλότερης τεχνολογίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα