Βάρεσαν διάλυση Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ στο Ηράκλειο



Ξεχαρβαλωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί Εργαζόμενοι είλωτες δίχως δικαιώματα. Στην κυριολεξία και χωρίς υπερβολή, ο καθένας εργοδότης στην αγορά εργασίας στο Ηράκλειο κάνει ότι του … αρέσει και δεν δίνει σε κανέναν λογαριασμό. Τα τρία απανωτά μνημόνια ξεχαρβάλωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ‘ασπίδα’ για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα τόσο η Επιθεώρηση Εργασίας και
το ΙΚΑ στο Ηράκλειο να λειτουργούν για … διακοσμητικούς λόγους χωρίς την ευθύνη των υπαλλήλων... Ανέκαθεν τόσο το ΙΚΑ Ηρακλείου όσο και η Επιθεώρηση Εργασίας αντιμετώπιζαν προβλήματα αναφορικά με το λιγοστό προσωπικό που είχαν και ήταν επιφορτισμένο με τον έλεγχο των επιχειρήσεων σε σχέση με την προστασία και τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ωστόσο τα μνημόνια κατήργησαν το σημαντικό έργο της Επιθεώρησης Εργασίας και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι στην αγορά έχουν σταματήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες λόγω έλλειψης, προσωπικού, υπερωριών, αυτοκινήτου, και οδηγού. «Όταν δεν έχεις να βάλεις καταρχήν βενζίνη στο αυτοκίνητο, όταν δεν έχεις αυτοκίνητο, όταν έχουν καταργηθεί οι υπερωρίες πως θα κάνεις ελέγχους ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι όπου επικρατεί το απόλυτο ‘μπάχαλο’ σε σχέση με την καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων.

Έλεγχοι δεν γίνονται όχι μόνο στην πόλη του Ηρακλείου αλλά σε ολόκληρο τον νομό όπου επικρατεί εργασιακή ζούγκλα» αποκαλύπτει στο creteplus.gr εργαζόμενος στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας. ΙΚΑ Ηρακλείου stop οι έλεγχοι στις 3 το μεσημέρι. Ίδια γεύση και στο ΙΚΑ Ηρακλείου, όπου «οι λιγοστοί έλεγχοι που γίνονται για ανασφάλιστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα σταματούv λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι οπότε και το ωράριο εργασίας τελειώνει, αναφέρει στέλεχος του ΙΚΑ Ηρακλείου. Ο εργαζόμενος του ΙΚΑ επισημαίνει ότι κανονικά οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις θα έπρεπε να γίνονται καθ όλο το 24ωρο και όχι μόνο κάποιες πρωινές ώρες, «αφού η ανασφάλιστη εργασία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες στο 80% των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται το διάστημα αυτό», καταλήγει χαρακτηριστικά.
Για πλήρη ‘μπάχαλο’ στον ιδιωτικό τομέα κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης ο οποίος αναρωτιέται: «Με τέτοια διάλυση νευραλγικών υπηρεσιών όπως είναι οι εφορίες, το ΙΚΑ και η Επιθεώρηση Εργασίας, πως θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας;».
Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι εδώ και χρόνια επικρατεί εργασιακή ‘ζούγκλα’ στον ιδιωτικό τομέα. «Τα 3 μνημόνια κατάφεραν σε τόσο σύντομο χρόνο, τον μοναδικό στόχο που είχαν με τις πλάτες της Κυβέρνησης, να ‘Κινεζοποιήσουν’ τα μεροκάματα των εργαζομένων ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Αποτέλεσμα να επικρατεί η φτωχοποίησης της κοινωνίας, που η ένταση της είναι τόσο μεγάλη, και καταγράφεται για πρώτη φορά μετά την λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Σύντομα θα αναλάβουμε και πάλι πρωτοβουλίες, μήπως και αντιμετωπίσουμε την δραματική αυτή εικόνα των ελεγκτικών μηχανισμών»… καταλήγει χαρακτηριστικά.
cretaplus.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα