Τσίπρας: Και δεξιούς υπουργούς στην κυβέρνηση μου!



Τσίπρας, Κατσέλη στο συνέδριο του ΙΝΕΡΠΟΣΤ: Είμαστε αποφασισμένοι να ενωθούμε για ανατροπή του συστήματος...

Ο Τσίπρας προδιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς πως η πιθανή αυριανή από τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση μπορεί να έχει και δεξιούς υπουργούς
Η Κατσέλη αναφέρθηκε σε αναγκαίες υπερβάσεις, σε συλλογικές και συμμαχικές δράσεις για το καλό του λαού
Όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν στην πολιτικο-οικονομική διημερίδα του ΙΝΕΡΠΟΣΤ
είχαν
πολιτική συνάφεια γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει και να οδηγήσει σε δράσεις άμεσες. Άρα διαφαίνεται μια πραγματική λύση εξόδου από την κρίση, μια λύση άρσης των προβλημάτων που βασανίζουν την ελληνική κοινωνία, μια λύση όμως εκ διαμέτρου αντίθετη, που απέχει παρασάγγας από την ετσιθελικά και μη δημοκρατικά εφαρμοσμένη κυβερνητική πολιτική.
Σήμερα το απόγευμα ομιλητής ήταν ο κ. Χάρης Καστανίδης και επέλεξε ως θέμα το: «Η κρίση και το μέλλον της Δημοκρατίας». Τα σημεία που τόνισε είναι τα εξής: Το μέγα θέμα είναι το μέλλον της δημοκρατίας μας και της δημοκρατικής ανασυγκρότησης. Τις «λύσεις» με τις οδυνηρές συνέπειες τις εμπνεύστηκε το ΔΝΤ, η Ε.Ε., η γερμανική ορθοδοξία και την εφάρμοσαν οι εγχώριες κυβερνήσεις. Η ύφεση και η ανεργία είναι τα «επιτυχή» αποτελέσματα των υποτιθέμενων «λύσεων». Η Ελλάδα απώλεσε το 25% του εθνικού της εισοδήματος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας. Ο δείκτης ανεργίας μέσα στο 2013 θα αγγίξει το 30%. Η κοινωνία μας υποφέρει τραγικά. Μεγάλα τμήματά της βιώνουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσεως. 500.000 παιδιά υποσιτίζονται. Οι νέοι επιστήμονές μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Όταν η κοινωνία είναι σε αυτήν την κατάσταση, για ποια δημοκρατία μιλάμε;
Χρειαζόμαστε άμεσα ένα εθνικό εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο που θα βασίζεται σε :
1.νέα παραγωγική δομή.
2.αναδιοργάνωση δημοκρατικών θεσμών και δημόσιας διοίκησης. Η θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας να υπηρετεί την δημοκρατική δίκαιη Ελλάδα. Μια Ελλάδα δίκαιη είναι πρωτίστως δημοκρατική. Η δυναστική κυριαρχία της αγοράς μετέτρεψε τη δημοκρατία σε μεταδημοκρατία όπου οι πολίτες μένουν αδρανείς στο περιθώριο. Τα ΜΜΕ χειραγωγούν τους πολίτες-καταναλωτές.
Οδηγός μας πρέπει να είναι μόνον η Ελλάδα.
Ο πνευματικός κόσμος πρέπει να εγερθεί στο πλαίσιο πνευματικού κινήματος.
«Σωθήκαμε και πετύχαμε γιατί ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ» είπε ο πρόεδρος της Ιρλανδίας.
Να τροποποιηθεί ο ισχύων κανονισμός της Βουλής.
Να γίνει θεσμική κατοχύρωση στις αποφάσεις του λαϊκού παράγοντα και της κοινωνικής δυναμικής.
Μιλώντας για το μέλλον της δημοκρατίας πρέπει να ορίσουμε τι είναι δημοκρατική ζωή και σφύζουσα δημοκρατική κοινωνία.
Στο ίδιο πάνελ ήταν και ο καθηγητής κ. Καρκατσούλης. Μίλησε για εμπράγματη αποτυχία κράτους. Και αυτό γιατί πώς μπορεί ένα κράτος που δεν μπορεί να συλλέξει φόρους, που είναι προσκολλημένο στους νομικισμούς και στην τυπολατρεία, που δεν γνωρίζει καν πόσους υπαλλήλους πληρώνει, που δεν παρέχει ικανοποιητικές υπηρεσίες, που είναι εξόχως γραφειοκρατικό, να θεωρηθεί επιτυχημένο;
Το τελευταίο πάνελ είχε θεματική: «Για τη Συγκρότηση ενός Κοινωνικού Μετώπου Ανατροπής: Αναγκαίες προϋποθέσεις και βήματα». Μετά τον σύντομο πρόλογο του συντονιστή κ. Σταύρου Λυγερού, μίλησε ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Ισπανίας κ. Jordi Sevilla. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων της Ομάδας Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Νίκος Χρυσόγελος και ο James Galbraith, Senior Scholar στο Levy Economics Institute.
Ακολούθησε η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρθηκε στη μετά Τσάβες Βενεζουέλα. «Νόμιζα» είπε «πως θα βρισκόμουν σε κατάσταση οδύνης. Βρέθηκα σε κατάσταση διεκδίκησης και αγώνα. Αυτό είναι ένα μήνυμα για εμάς τους Έλληνες». Το πάνελ που μίλησε ήταν για τις πολιτικές συνεργασίες. Είπε πως για αυτό επέτυχε το ΣΥΡΙΖΑ την εκτόξευση στις εκλογές του Μάη, όχι όμως και του Ιούνη. Το θέμα των συνεργασιών το έθεσε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα του 4,5%, τον Ιούνιο του 2011. Τότε μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας στην κάλπη όλων των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Μεταξύ άλλων είπε πως η εφαρμογή του μνημονίου αποκαθήλωσε το Κοινωνικό Συμβόλαιο. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε αμαχητί το μνημόνιο και το επέβαλε στην πλειοψηφία του λαού ως μονόδρομο. Σήμερα, τόνισε, πως έχουμε τρία πράγματα μπροστά μας: Ένα παράδοξο, μια απειλή και μια πρόκληση.
-Το παράδοξο για εμάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την πρόταση που καλύπτει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας και όμως αδυνατεί να συνεργαστεί με τα άλλα δυο κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ -Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως ανήκει στην δεξιά και μάλιστα στην άκρα δεξιά). Σήμερα μπορεί να υπάρξει στη βάση του διαλόγου και των πρωτοβουλιών συμμαχία με προοδευτικές δυνάμεις και προσωπικότητες. Το μνημόνιο οδηγεί σε πολώσεις και σε τεράστιες αντιθέσεις κοινωνικές και πολιτικές. Με το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει κεντρο –αριστερά. Δείτε τι έγινε στην Ιταλία. Ο Μπερσάνι έχασε τις εκλογές γιατί δεν είχε καθαρή απάντηση στο διακύβευμα, γιατί δεν είχε απάντηση στο θέμα της λιτότητας. Η αναγγελθείσα ως πιθανή συνεργασία του με τον Μόντι είχε ως αποτέλεσμα σε πρόσφατη δημοσκόπηση να τον φέρει τρίτο κόμμα. Πρέπει να αναζητήσουμε νέους σχηματισμούς σε έναν αστερισμό δυνάμεων πολιτών και προσωπικοτήτων για να μπορεί να δώσει απαντήσεις στην μετα-μνημονιακή πολιτική.
-Η απειλή για εμάς: Μήπως μετά από αυτήν την αναγκαία ζήτηση συμμαχιών «χάσουμε την ψυχή μας». Μετά από τις συμμαχίες πρέπει να γίνουμε όλοι μαζί πιο ριζοσπαστικοί και όχι να γυρίσουμε πίσω και να γίνουμε συντηρητικοί. Η συμμαχία αυτή θα δώσει τη λύση για την Ελλάδα σε νέες βάσεις, θα προχωρήσουμε σε τομές και διαρθρωτικές αλλαγές. Οι δε πολίτες θα προχωρήσουν σε μια επανάσταση συνείδησης.
-Η πρόκληση για εμάς: Σε αυτό το σκηνικό που αλλάζει ραγδαία πρέπει να δείξουμε τόλμη και όχι εμμονές. Ο Τσάβες, πριν από 14 χρόνια, με πρόταγμα την «ανεξαρτησία – λαϊκή κυριαρχία – δικαιοσύνη» δημιούργησε κυβέρνηση και όρκισε και δεξιούς πολιτικούς. Αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν ήταν αριστερή. Ποιος άλλωστε μπορεί να το αμφισβητήσει; Πρέπει λοιπόν να κάνουμε οποιαδήποτε υπέρβαση κρίνουμε αναγκαία για το καλό του λαού.
Το «βαρέλι» δεν έχει πάτο σήμερα γιατί η κ. Μέρκελ στον «καλό της μαθητή» κ. Σαμαρά όλο και περισσότερο σκληραίνει την πολιτική, όλο και περισσότερο σκληραίνει τα μέτρα. Κι αυτός απλώς τα αποδέχεται χωρίς συζήτηση. Ποιο είναι το όριο του βιασμού της δημοκρατίας; Το βέβαιο είναι πως το έχουμε υπερβεί.
Οφείλουμε σήμερα να επικαιροποιήσουμε την πρότασή μας προς τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες. Πέρα από τον διάλογο πρέπει να θέσουμε και στόχους όπως να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που θα ρημάξουν τον εθνικό μας πλούτο. Ό,τι ανήκει στον λαό και αποκτήθηκε με κόπους και ιδρώτα δικό του, να μείνει σε αυτόν σαν εργαλείο για να κτίσει το μέλλον του.
Την διημερίδα έκλεισε η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας κ. Λούκα Κατσέλη. Αναφέρθηκε στο γιατί η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει καθημερινά όλο και περισσότερο από την εφαρμοζόμενη μερκελιστική πολιτική. «Πρέπει να πάμε πλέον από τα λόγια στην πράξη» τόνισε και αναφέρθηκε στα χρήσιμα συμπεράσματα της διημερίδας.
-Υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς την διάγνωση της κρίσης.
-Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων: Το πρόγραμμα εξαθλιώνει την κοινωνία και την βυθίζει όλο και περισσότερο σε ύφεση και ανεργία. Τελικά, «το φάρμακο αυτό σκοτώνει».
-Υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς τις εναλλακτικές συνιστώσες για την πορεία για αναπτυξιακή πολιτική και για διεύρυνση πολιτικών θεσμών, και παράλληλα τονίστηκαν οι διαχωριστικές γραμμές.
-Υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς τις προτεραιότητες βιώσιμης στρατηγικής και εξόδου από την κρίση (τονίσθηκε η παραγωγική αναδιάρθρωση, αποκατάσταση συντάξεων, μισθών κ.λ.π.)
-Υπήρξε ουσιαστική σύγκλιση για ριζοσπαστική επαναρίθμηση των πυλώνων της δημοκρατίας (βουλή, σύνταγμα)
Και έκλεισε λέγοντας πως μπορούμε να συγκροτήσουμε κοινό μέτωπο και να αποδομηθεί η προπαγάνδα πως η σημερινή πολιτική αποτελεί μονόδρομο.
Θα πρέπει να:
-Υπάρξει κεντρικό επιτελικό σχήμα που θα διοργανώσει παρόμοιες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
-Υπάρξει ξεκάθαρο πολιτικό σχήμα αριστερών και σοσιαλιστικών προοδευτικών δυνάμεων (πρόσωπα, προσωπικότητες, δίκτυα και κόμματα) για την ανατροπή της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής. Ένας μεγάλος αστερισμός δυνάμεων –αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας- με ξεκάθαρη εντολή ανατροπής της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής που θα μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση των αξιών του πολιτικού συστήματος και να αποκτήσει κυβερνησιμότητα.
Καλούμεθα να κάνουμε υπέρβαση και να δράσουμε συλλογικά και ενωμένοι.
Είμαστε αποφασισμένοι να ενωθούμε για να διεκδικήσουμε την ανατροπή του συστήματος για να επανέλθη η ελπίδα στη ζωή μας.

Ευρυδίκη Λειβαδά – Εφημερίδα των Κεφαλλήνων
Keywords
τσιπρας, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, συριζα, λύση, ΔΝΤ, ελλαδα, νέα, μμε, βουλη, sevilla, james, τσαβες, εκλογες, μνημονιο, ΚΚΕ, δημαρ, ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπηση, βασεις, σημαίνει, μερκελ, σαμαρας, αναδιαρθρωση, βαγγελης λειβαδας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοκρατικη συμμαχια, εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, βασεις 2011, συνταγμα, λουκα κατσελη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, σταυροι, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, το θεμα, αυριανη, δημοκρατια, θεμα, ιταλια, μεγα, μμε, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υφεση, james, ανεργια, βενεζουελα, γεγονος, γινει, δειτε, δομη, δωσει, δικτυα, εγινε, ειπε, ελλειψη, ελπιδα, εμμονες, εφημεριδα, ζωη, ιδιο, υπηρεσιες, κομμα, λύση, λογια, λογο, μαη, ορθοδοξια, παιδια, παμε, ψυχη, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, τι ειναι, τολμη, τρια, ανηκει, εφαρμογη, εθνικο, μεινει, μπροστα, sevilla, σημαίνει
Τυχαία Θέματα