ΤΡΟΧΑΔΗΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΥΠΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ 18ης ΙΟΥΝΙΟΥ...

Το τελικό «κοστούμι» μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα συνοδεύουν τη συμφωνία με τους πιστωτές «τρέχουν» να κλείσουν στο κυβερνητικό επιτελείο, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και των αλλεπάλληλων...

επαφών που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.
Το μήνυμα που έστειλε εκ νέου ο επικεφαλής της Κομισιόν στον Έλληνα πρωθυπουργό τείνουν να επιβεβαιώσουν ότι η προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος μονάχα από πολιτική σκοπιά είναι εξαιρετικά δύσκολη
και η χώρα θα πρέπει να ξαναπεράσει από τη βάσανο των τεχνικών διαπραγματεύσεων, αφού ο Γιούνκερ δεσμεύθηκε για συνδρομή σε ανώτατο επίπεδο για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά παρέπεμψε εκ νέου την τελική απόφαση στους «Θεσμούς».

Στόχος πλέον της κυβέρνησης είναι να έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες και να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 18ης Ιουνίου που θα συνέλθει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, το οποίο θέλουν στο κυβερνητικό επιτελείο να επικυρωθεί η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Μάρτιο του 2016.

Στα ανοιχτά μέτωπα για τα οποία «πονοκεφαλιάζει» το κυβερνητικό επιτελείο είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, με τους δανειστές να επιμένουν στο 1% για το τρέχον έτος και 2% για το 2016. Αντ' αυτού η ελληνική πλευρά πρόκρινε 0,75% για το 2015 και 1,5% για το 2016, με το ενδεχόμενο να υπάρξει μία μικρή υποχώρηση να είναι ορατό. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης διέψευσε την Πέμπτη ότι έχει υπάρξει συμφωνία για πλεόνασμα 1%.

Μεγάλο αγκάθι παραμένει η αύξηση του ΦΠΑ και το που θα κάτσε η «μπίλια» για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα τρόφιμα. Στο κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτουν κατηγορηματικά την υπαγωγή των λογαριασμών ΔΕΚΟ στον υψηλό συντελεστή του 23%, καθώς θα επιφέρει ηλεκτροσόκ μέσα από μεγάλες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Το τι μέλλει γενέσθαι με το μειωμένο κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί, αλλά όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει παρελθόν.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων αναμένεται να βρεθεί και το Ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα αποτελέσουν παρελθόν, χωρίς ωστόσο να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα. Πάντως, οι πιέσεις από την πλευρά των πιστωτών - και κυρίως από το ΔΝΤ το οποίο αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες - είναι ασφυκτικές για μειώσεις σε συντάξεις και ένα πλήρες πλάνο βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, η βασική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, η οποία έχει τεθεί επί τάπητος στις Βρυξέλλες, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να περάσουν μία σαφή δέσμευση για αναδιάρθρωση - απομείωση του ελληνικού χρέους, μία συζήτηση την οποία αποφεύγουν επιμελώς να σχολιάσουν αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα