Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκροτεί «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία»

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με άλλα 42 κόμματα που θα αποτελέσουν τον συνασπισμό με την ονομασία «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία»...

Στο μεταξύ, σήμερα λήγει η προθεσμία για την καταχώρηση των συνασπισμών από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουνίου.
Το όνομα του νέου συνασπισμού ανακοίνωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα μετά την υπογραφή συμφωνίας με τον Βαγγέλη
Ντούλε, πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρώπινον Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον κ. Ντούλε, ο Έντι Ράμα υπέγραψε στην πόλη Σκόρδα, παρουσία ξένων ηγετών Σοσιαλιστικών κομμάτων - μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - τη συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα.
Τα τρία αυτά κόμματα (Σοσιαλιστικό, Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης και ΚΕΑΔ) αποτελούν τον πυρήνα του κεντροαριστερού συνασπισμού στην Αλβανία.
Από την άλλη πλευρά, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς της διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της Δεξιάς και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, μέχρι το μεσημέρι, τα αποτελέσματα τον συνομιλιών.
Εν τω μεταξύ, το πολιτικό κλίμα είναι φορτισμένο μετά την παραίτηση τριών μελών της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που ανήκουν στην αντιπολίτευση.
Οι τρεις παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση της θητείας, από τη Βουλή, ενός εκ των μελών της επιτροπής.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κόμμα του Σαλί Μπερίσα, που κυβερνά τη χώρα επί μία οχταετία, ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και ότι χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να νοθεύσει το αποτέλεσμα.
Η προεκλογική μάχη της αντιπολίτευσης βασίζεται σε καταγγελίες σκανδάλων περί της «διεφθαρμένης κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα», στις υποσχέσεις για ανάπτυξη της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου, αλλά και στην προοπτική ένταξης της χώρας, εντός της δεύτερης θητείας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα