Το πιο καυτό χαρτοφυλάκιο στον πιο καυτό άντρα του Ισραήλ

Το πιο καυτό χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει ο πιο καυτός άντρας του Ισραήλ. Εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου ανέπτυξε ...ταχύτητα για το σχηματισμό κυβέρνησης κι εμπιστεύτηκε το υπουργείο Οικονομικών, όπως επισημαίνουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, στον Γιαίρ Λαπίντ....
Μάλιστα, ο Λαπίντ – όπως και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης - αναμένεται να αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους έως την Δευτέρα, λίγες ώρες δηλαδή πριν την άφιξη του πλανητάρχη στην χώρα τους.

Ποιητής, συγγραφέας, ηθοποιός αλλά και εξαιρετικά δημοφιλής τηλεπαρουσιαστής, ο Λαπίντ - έχει ψηφιστεί ως ο πιο σέξι άντρας του Ισραήλ- εγκατέλειψε τα... πλατό για να ταράξει τα νερά της πολιτικής.

Ο Λαπίντ , που ήταν η μεγάλη έκπληξη των ισραηλινών εκλογών αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους δημοσκόπους που δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του “Γες Ατίντ” αναδείχθηκε η δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Και μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΒΒC,θα αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο Παιδείας.

«Ο νέος βασιλιάς του Ισραήλ», όπως χαρακτήρισε τον ηγέτη του κεντρώου κόμματος «Γες Ατίντ» (Υπάρχει Μέλλον) η εφημερίδα «Haaretz», είπε και το μεγάλο «ναι» στον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου συμμετέχοντας στις διεργασίες για τον σχηματισμό ευρέος κυβερνητικού σχήματος. Κι ενώ η οικονομική κρίση έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην πατρίδα του, ο ίδιος αναλαμβάνει το νευραλγικό πόστο.

Ο Γιαίρ προβάλλει τον εαυτό του ως μετριοπαθή και πραγματιστή με πατριωτικές τάσεις . Είναι επίσης υπέρμαχος της στρατιωτικής θητείας για όλους και για τους υπερορθόδοξους, οι οποίοι σήμερα εξαιρούνται, αντίθετα με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Απορρίπτει κάθε μονομερή επέμβαση του Ισραήλ εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ως προς το παλαιστινιακό, τάσσεται υπέρ της επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους αρνούμενος, όμως, κάθε υποχώρηση που θα αφορά την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1963 στο Τελ Αβίβ. Είναι συγγραφέας 11 νέο-νουάρ μυθιστορημάτων. Το «Διπλό Παιχνίδι», πρώτο μέρος μιας τριλογίας με ήρωα τον ντετέκτιβ Τζος Σίρμαν που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Πόλεις» έχει γίνει μπεστ σέλερ.

Η μητέρα του Γιαίρ, Σουλαμίτ Λαπίντ, ήταν συγγραφέας και ο πατέρας του, που επέζησε του Ολοκαυτώματος, πρώην δημοσιογράφος.

Η σύζυγος του Γιαίρ Λαπίντ, Λίχι, είναι δημοσιογράφος. «Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά», όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος παλαιότερα. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τους Γιόαβ, Λίορ και Γιαέλ.
Keywords
Τυχαία Θέματα