Το μεγάλο κόλπο των παράνομων επιδοτήσεων…

Δώδεκα χρόνια μετά το σκάνδαλο με τις εικονικές καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας στις Σέρρες τη διετία 2000-2002 βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Σερρών, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 41 άτομα, αποκαλύπτει το μεγάλο κόλπο που στήθηκε σε συνεργασία αγροτοενώσεων, γεωπόνων, υπαλλήλων-ελεγκτών και ντοματοβιομηχάνων. Καταγράφονται μία προς μία οι κινήσεις που έγιναν από τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να αυξηθούν περίεργα οι στρεμματικές αποδόσεις στο νομό Σερρών, για να αυξηθεί παράλληλα η επιδότηση από την Ευρωπαϊκή
Ένωση.... Αυτό που επίσης προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πως απλοί ντοματοπαραγωγοί, οι οποίοι εισέπραξαν τα χρήματα που καταβάλλονταν για κανονικές και όχι εικονικές παραγωγές, διαπίστωσαν ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους γίνονταν ταυτόχρονα καταθέσεις και αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών από την πλευρά των βιομηχάνων, χωρίς οι ίδιοι να λάβουν τίποτε από αυτά τα ποσά.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του αντιεισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης Νίκου Καλλίδη, ο οποίος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβάλει πρόταση προς το συμβούλιο εφετών, που θα κρίνει τελικά την έφεση των κατηγορουμένων, για να παραπεμφθεί η υπόθεση σε δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων.
Η βασική κατηγορία του βουλεύματος με αριθμό 99, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2011, είναι απάτη σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και άμεση συνέργεια στην πράξη, ενώ ορισμένοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, που ωστόσο ελέγχεται εάν έχει παραγραφεί.

Η ζημία σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία εκθέσεων των ελεγκτικών μηχανισμών (ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΣΔΟΕ) φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, το οποίο, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, εισπράχθηκε για εικονικές παραγωγές. Ωστόσο το συγκεκριμένο ποσό ενδεχομένως να είναι μικρό, καθώς στις εκτιμήσεις των απωλειών σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπολογίστηκαν οι εισπράξεις που έγιναν για καταγραφείσες ζημίες από τον ΕΛΓΑ. Οι διαπιστώσεις αφορούν δύο χρονιές, το 2000 για παραγωγές αγροτών που παραδόθηκαν μέσω της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών, και το 2002 για ποσότητες από την Ένωση Σερρών αλλά και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας.

Στα συμπεράσματα των πορισμάτων που συντάχθηκαν ύστερα από έρευνες, οι οποίες άρχισαν το 2003 και ολοκληρώθηκαν το 2010, επισημαίνονται όλες οι λεπτομέρειες του σκανδάλου. «Παραδοθείσες προς μεταποίηση ποσότητες ήταν κατά μέσο όρο κατά 75,5% περισσότερες από αυτές οι οποίες εκτιμάται ότι είχαν παραχθεί, όπου δε η διαφορά μεταξύ της δηλωθείσας έκτασης για ενίσχυση και της έκτασης για την οποία είχε γίνει αίτηση αποζημίωσης ήταν μηδενική», σημειώνεται στην έκθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2005.

Οι κατηγορούμενοι στις ανακριτικές απολογίες τους αρνούνται συλλήβδην το κατηγορητήριο, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των μετρήσεων στις παραδόσεις βιομηχανικής ντομάτας, καθώς εμπλέκονταν περισσότερα των δύο προσώπων, τα οποία συ
Keywords
Τυχαία Θέματα