Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον πρόεδρο Ναπολιτάνο

Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας με απόφασή του σήμερα έκρινε ότι δεν έπρεπε να εμπλακεί το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σε μια έρευνα για τις διαπραγματεύσεις που φέρονται να είχαν γίνει ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και κρατικούς παράγοντες, έπειτα από μια σειρά αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων πριν από δύο δεκαετίες...
Το συνταγματικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε το επιχείρημα του Ναπολιτάνο πως οι μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με έναν πρώην υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τη μαφία δεν
μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πρέπει να καταστραφούν άμεσα.

Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τον 87χρονο Ναπολιτάνο και τον ανακουφίζει από τις πιέσεις που δεχόταν. Ο πρόεδρος, θεσμικός εγγυητής της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι, κινδύνευε να αποδυναμωθεί εξαιτίας της αρνητικής κάλυψης σε μέρος του Τύπου.

Ο Ναπολιτάνο, η θητεία του οποίου τερματίζεται στις αρχές της επόμενης χρονιάς, κινδύνευε να συνδεθεί με ένα από τα πιο ερεβώδη επεισόδια της σύγχρονης ιταλικής ιστορίας στα οποία ενεπλάκη η Κόζα Νόστρα.

Τον Ιούλιο οι εισαγγελικές αρχές στο Παλέρμο είχαν αρχίσει δίωξη σε βάρος συνολικά 12 προσώπων που φέρονται να συμμετείχαν στη συναλλαγή και την διαπραγμάτευση μαφίας-κράτους. Τα 6 από τα πρόσωπα αυτά συνδέονται με την Κόζα Νόστρα και τα υπόλοιπα 6 είναι πρώην κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί, περιλαμβανομένου του γερουσιαστή Μαρσέλο Ντελ'Ούτρι, στενού συνεργάτη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δύο πρώην υπουργών κι ενός πρώην επικεφαλής των καραμπινιέρων.

Σύμφωνα με εισαγγελείς, η σικελική μαφία δέχτηκε να τερματίσει μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων που στοίχισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους τη περίοδο 1992-1993, ανάμεσά τους και στους δικαστές Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, με αντάλλαγμα ελαφρύτερες ποινές και ευνοϊκότερες συνθήκες κράτησης για τα μέλη της στη φυλακή.

Ο Ναπολιτάνο ενεπλάκη στην υπόθεση όταν οι εισαγγελικές αρχές χρησιμοποίησαν στην έρευνα τους τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών Νίκολα Μαντσίνο και του προέδρου Ναπολιτάνο.

Αποσπάσματα των συνομιλιών τους δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες το καλοκαίρι. Σε αυτές ο Μαντσίνο παραπονείται για τους εισαγγελείς κι εμφανίζεται να ζητεί από τον πρόεδρο να μεσολαβήσει ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί σε άλλο δικαστήριο.

Η ιταλική προεδρία της δημοκρατίας προσέφυγε στο συνταγματικό δικαστήριο μετά την ενέργεια των εισαγγελέων του Παλέρμο κάνοντας λόγο για "σύγκρουση αρμοδιοτήτων". Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν έπρεπε οι αρχές "να χρησιμοποιήσουν ως τεκμήριο τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Προέδρου".

Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι ο Πρόεδρος απολαμβάνει πλήρους ασυλίας από κάθε ποινική δίωξη και ότι οι συνομιλίες του δε μπορούν να αξιοποιηθούν δικαστικά.

Εισαγγελέας πάντως τόνισε ότι οι συνδιαλέξεις δεν επρόκειτο να αξιοποιηθούν.

Είπε πως πιστεύει ότι πριν από την ενδεχόμενη
Keywords
Τυχαία Θέματα