ΤΟ 20% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΤΩΧΕΙΑ…


Το 19,6% του ελληνικούπληθυσμού απειλούνταν από τη φτώχεια το 2009 (άνοδος από 19% το 2008), ποσοστόπου πιθανότατα έχει διευρυνθεί σημαντικά έκτοτε λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσηςστην οικονομία, την αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολόγησης και τη μείωσημισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουναπό την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2009 της Ελληνικής ΣτατιστικήςΑρχής (ΕΛΣΤΑΤ)... με κριτήριο τις αγοραστικές δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών. Οισυνέπειες της μείωσης των εισοδημάτων των ελλήνων ήταν εμφανείς και στηνπραγματική οικονομία. Η αύξηση του αριθμού
των φτωχών νοικοκυριών μείωσε τημέση καταναλωτική δαπάνη αλλάζοντας ταυτόχρονα τις καταναλωτικές συνήθειες.Ειδικότερα, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για το 2009 ανήλθε στα2.065,18 ευρώ (μείωση 2,5% σε σύγκριση με το 2008). Η πραγματική μείωση δεανέρχεται στο 3,6% εάν συνυπολογίσει κανείς την αύξηση του κόστους ζωής.

Το σχετικά μεγαλύτερομερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά τα είδηδιατροφής (17,3%) και ακολουθούν οι μεταφορές (13,3%) και η στέγαση (11,2%),ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών(3,2%). Τη διετία 2008-2009 παρατηρήθηκε επίσης μεταβολή του καταναλωτικούπροτύπου και σημαντική μετατόπιση των δαπανών προς τη διατροφή, τα οινοπνευματώδηποτά και την εκπαίδευση.
Το εργασιακό προφίλ τωννοικοκυριών επίσης επηρέασε την καταναλωτική τους δραστηριότητα. Νοικοκυριά μευπεύθυνο οικονομικά μη ενεργό ή άνεργο πραγματοποίησαν, κατά μέσο όρο, το 74,7%της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της χώρας, ενώ αυτά με υπεύθυνοαυτοαπασχολούμενο με μισθωτούς, το 172,1% αυτής. Η μικρότερη μείωση σε σύγκρισημε το 2008, καταγράφεται στις δαπάνες νοικοκυριών με υπεύθυνο μισθωτό (-1,7%),ενώ η μεγαλύτερη (-7,8%) στις δαπάνες νοικοκυριών με υπεύθυνο αυτοαπασχολούμενομε μισθωτούς, στοιχείο που πιθανώς υποδεικνύει την εργοδοτική αδυναμίααυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών και την σταδιακή περιστολή των δαπανών τουςλόγω μείωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους.
Όσον αφορά την ανισότηταμεταξύ του πληθυσμού, από την έρευνα προκύπτει ότι το μερίδιο των αγορών τουπλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,4 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχομερίδιο του φτωχότερου 20% του πληθυσμού (5,5 το 2008). Η μέση μηνιαία δαπάνητων φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 32,6% των δαπανών των μη φτωχώννοικοκυριών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι τα πλουσιότερανοικοκυριά αφιερώνουν πολύ μικρότερο μερίδιο των μηνιαίων μέσων δαπανών τουςγια είδη διατροφής και για την υγεία συγκριτικά με τα φτωχότερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα