Την Παρασκευή η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων για το αυθαίρετο νεκροταφείο στη Γλυφάδα

Συζητείται την Παρασκευή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει κατά του Δήμου Γλυφάδας κάτοικοι της περιοχής με αίτημα να σταματήσει η λειτουργία του νεκροταφείου που δημιουργήθηκε αυθαίρετα τον περασμένο Αύγουστο στον ορεινό όγκο του Υμηττού -σε δημόσια αναδασωτέα δασική έκταση, περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό
Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000....

Η σχετική αίτηση κατατέθηκε στις 18 Αυγούστου 2011, έξι ημέρες αφότου ο χώρος στη θέση «Πατητήρι» περιφράχτηκε από συνεργείο του δήμου, τοποθετήθηκε προκάτ ναός, ανεγέρθη επιγραφή με την ένδειξη «Κοιμητήριο Γλυφάδας» και τελέστηκαν οκτώ κηδείες, παρουσία του δημάρχου Γλυφάδας Κωνσταντίνου Κόκκορη και του μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου.
Την επομένη κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές, συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου ο δήμαρχος και αφέθηκε ελεύθερος με την εντολή εισαγγελέα, ενώ σε αυτοψία του Δασαρχείου διαπιστώθηκε παράνομη κατάληψη από το δήμο Γλυφάδας δημόσιας αναδασωτέας δασικής έκτασης. Από το Δασαρχείο υποβλήθηκε σχετική μήνυση.
Σε ακόλουθη αυτοψία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) διαπιστώθηκε ότι «το έργο έγινε σε περιοχή όπου απαγορεύεται ρητά η χωροθέτηση κοιμητηρίων και κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής, δασικής, υγειονομικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, καθώς και κατά παράβαση του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και κάθε δεοντολογίας».

Το ΥΠΕΚΑ είχε θέσει προθεσμία στο δήμο έως τις 2 Σεπτεμβρίου να απομακρύνει το κοιμητήριο. Εκδόθηκε, εν τω μεταξύ, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών προσωρινή διαταγή που «απαγορεύει τη διενέργεια ενταφιασμών και τη λειτουργία του νεκροταφείου έως τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων -που αρχικώς είχε προσδιοριστεί για τις 5 Οκτωβρίου, αλλά λόγω αποχής των δικηγόρων αναβλήθηκε για την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.
Κατά την εκδίκαση της Παρασκευής δεν αναμένεται άμεση έκδοση απόφασης και ζητούμενο των αιτούντων είναι η παράταση της προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση. Η δικηγόρος των αιτούντων Άντα Λαζάρου επισημαίνει πως μετά την απόφαση θα ασκηθεί και αγωγή κατά την τακτική διαδικασία, τονίζοντας ότι θα πρέπει όμως πρωτίστως το κράτος να μεριμνήσει άμεση για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Πηγή: in.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα