Τη γλυτώνει ο Καπελέρης

Την απαλλαγή του πρώην γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, για τη γνωστή υπόθεση της διαγραφής των προστίμων που συνδέονταν με παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, προτείνει η αντεισαγγελέας Εφετών Παγώνα Ζάκκα....

Με την υπ’ αρ. 956/2013 πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, η κ. Ζάκκα ζητεί
να μη δικαστεί ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας που αντιμετωπίζει σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Απαλλακτική είναι η πρόταση της εισαγγελέως και για την επίσης κατηγορουμένη στην υπόθεση αρμόδια διευθύντρια στην Διεύθυνση Ελέγχου Τελωνείων. Τον τελικό λόγο, πάντως, για το εάν θα καθίσουν ή όχι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας οι δύο κατηγορούμενοι θα έχει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.
Ο κ. Καπελέρης ο οποίος είχε οδηγηθεί σε παραίτηση μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά όσα του αποδίδονται, υποστηρίζοντας πως δεν «χάρισε» κανένα πρόστιμο αλλά επρόκειτο για εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.
Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι εκπρόθεσμες αυτές εγγραφές οφείλονταν στην προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Όπως έχει υποστηρίξει άλλωστε σε δηλώσεις του ο κ. Καπελέρης, εάν επιβάλλονταν τα πρόστιμα αυτά τα οποία αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, θα απειλούνταν με κλείσιμο πολλές απ’ αυτές. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Καπελέρη, αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος η οποία όμως είχε καθυστερήσει.
Η παραγγελία για την άσκηση της ποινική δίωξης σε βάρος του κ. Καπελέρη είχε δοθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διενεργηθεί με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη για «παραμηχανισμό» στον Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μπλοκάρει η είσπραξη προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων.
Τόσο ο κ. Καπελέρης όσο και η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων αμέσως μετά τις απολογίες του σε ειδικό ανακριτή για θέματα διαφθοράς είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.
Keywords
Τυχαία Θέματα