Τι δείχνουν οι εκθέσεις για το «ξέπλυμα χρήματος» στην Κύπρο



Περιγραφή των υποτιθέμενων αδυναμιών του κυπριακού πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος (AML), αντλώντας συμπεράσματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις εκθέσεις που συνέταξαν Moneyval και Deloitte, περιέχει, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το περιληπτικό έγγραφο, ημερομηνίας 10 Μαΐου 2013, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Τρόικας και στο οποίο δεν
παρέχεται σύνοψη των κύριων πορισμάτων των δύο εκθέσεων....

Μια περίληψη των εκθέσεων Moneyval και Deloitte δεν μπορεί να θεωρηθεί ισορροπημένη, αν αυτή παραλείπει να αναφέρει ότι οι δύο εκθέσεις αποκαλύπτουν σειρά πλεονεκτημάτων του κυπριακού πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος (AML) και αποτελεσματική εφαρμογή από τις κυπριακές τράπεζες στον έλεγχο των πελατών τους, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία αποτελεί απάντηση στην παρουσίαση από τον Τύπο του περιληπτικού εγγράφου, τριών σελίδων.

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σημειώνει ότι «οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται στη διαδικασία να δώσουν μια εμπεριστατωμένη απάντηση στην Τρόικα, καθώς και στο Eurogroup».

Αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη διαβούλευσης με τους συντάκτες των εκθέσεων και η αποτυχία να αναφερθεί οποιαδήποτε θετική πτυχή από αυτές που αναφέρονται στις εκθέσεις, έχει οδηγήσει σε λανθασμένα και διαστρεβλωμένα συμπεράσματα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδιαίτερα τον διεθνή Τύπο.

«Η κυπριακή Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη»

Η κυπριακή Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της συνεχούς βελτίωσης του σχετικού πλαισίου που αφορά αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών.

Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται, η Κύπρος έχει επανειλημμένα αξιολογηθεί για το πλαίσιο της και για την εφαρμογή του από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αξιολόγηση των Μέτρων για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας, λαμβάνοντας γενικά θετικές αξιολογήσεις. Την ίδια στιγμή, προστίθεται, οι Αρχές έχουν αντιμετωπίσει τις σχετικές αδυναμίες που προέκυψαν μετά από κάθε αξιολόγηση.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει επίσης συμφωνήσει να προχωρήσει σε μια εις βάθος αξιολόγηση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων Ελέγχου Πελατών στις κυπριακές τράπεζες, μέσω των σχετικών αξιολογήσεων από τη MONEYVAL και τη Deloitte Ιταλίας.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι αξιολογήσεις αυτές είναι μοναδικές ως προς τη φύση και το βάθος τους και ποτέ δεν έχουν γίνει σε οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία. Το αποτέλεσμα των αξιολογήσεων από τα δύο αυτά θεσμικά όργανα δείχνουν ένα σταθερό επίπεδο συμμόρφωσης σε ολόκληρο τον τομέα, προστίθεται.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των μέτρων ελέγχου πελατών, συνεχίζει η ανακοίνωση, η Deloitte Ιταλίας διαπιστώνει ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου "φαίνεται να δείχνουν ένα γενικά σταθερό επίπεδο συμμόρφωσης στις έξι τράπεζες με κάποιους τομείς να χρειάζονται περαιτέρω προσοχή», αναφερόμενη σε 4 από τις 27 τομείς που αφορούν στα μέτρα Ελέγχου Πελατών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η MONEYAL σημειώνει αντίστοιχα ότι σε γενικές γραμμές, οι τράπεζες που αξιολογήθηκαν επέδειξαν υψηλό επίπεδο γνώσης και εμπειρίας σε θέματα ξεπλύματος χρήματος, αναγνώρισαν τους κινδύνους φήμης που αντιμετωπίζουν και επέδειξαν μια ευρεία δέσμευση για την εφαρμογή των όρων για τον Έλεγχο Πελατών που καθορίζονται στο νόμο και στους κανονισμούς που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Η MONEYAL αναφέρει, επίσης, ότι η εφαρμογή των μέτρων Έλεγχου Πελατών, όπως περιγράφεται από τις τράπεζες, φαίνεται ισχυρή στις περισσότερες κατηγορίες. Οι σχετικές εκθέσεις δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν τομείς με αδυναμίες που χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση. Οι κυπριακές Αρχές σε συνεργασία με την Τρόικα έχουν δεσμευτεί για την πλήρη αντιμετώπιση των αδυναμιών αυτών, καταλήγει η ανακοίνωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα