''ΘΑ ΜΠΑΙΝΑΜΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ''...

ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΓΝΩΜΗ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ;
Τις προϋποθέσεις συμμετοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ανέλυσε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Φώτης Κουβέλης σε πολιτική εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές...Ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε πως θα συζητούσε εκ νέου να συμμετέχει
σε...
μια κυβέρνηση συνεργασίας υπογραμμίζοντας «στόχος μας είναι να συμμετέχουμε σε κυβερνητικές λύσεις με ξεκάθαρους όρους και διακριτές πολιτικές. Πολιτικές που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα δώσουν μια βάσιμη ελπίδα ανάκαμψης και βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους». Απάντησε στο αν η ΔΗΜΑΡ θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν επιλέγουμε εμείς τους κομματικούς συσχετισμούς. Εμείς επιλέγουμε τις πολιτικές με τις οποίες συμπράττουμε. Και ζητάμε να μας κάνετε ισχυρούς. Τόσο ισχυρούς που να μην μπορούν χωρίς εμάς».
Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ανέφερε πως «μείζονα ρόλο κατέχει η προγραμματική συμφωνία ως κείμενο δεσμευτικό που καθορίζει την κυβερνητική πολιτική». Πρόσθεσε δε ότι «κρίσιμο θέμα είναι η κατοχύρωση της ουσιαστικής συμμετοχής των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση και η υπέρβαση ενός αυστηρά πρωθυπουργικού μοντέλου που αφυδατώνει τη συνεργατική διαδικασία».
Ο κ. Κουβέλης έθεσε ως βασική προτεραιότητα της ΔΗΜΑΡ τη μείωση της ανεργίας κατά 10% σε τρία χρόνια. Τόνισε πως κάτι τέτοιο θα γίνει με «μέτρα υποστήριξης όλων των ανέργων μέσω ειδικών προγραμμάτων προωθώντας νέες ρυθμίσεις επιστροφής από το πρωτογενές πλεόνασμα και νέους αποδοτικότερους τρόπους αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων».
Επίσης ζήτησε «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αύξηση της παραγωγικότητας με μείωση του κόστους δανεισμού και της ενέργειας των επιχειρήσεων και υποστήριξη της εξωστρέφειας τους και όχι με υποβάθμιση των όρων εργασίας και συνεχείς μειώσεις μισθών». Επιπλέον έκανε λόγο για αποσύνδεση της διοικητικής μεταρρύθμισης από οριζόντιες απολύσεις, καθώς και για ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, για ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, για καταπολέμηση της διαφθοράς και για «διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους με ουσιαστική μείωση του χρέους, ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και πλέγμα μέτρων χρηματοοικονομικής υποβοήθησης της πραγματικής οικονομίας».
Ο κ. Κουβέλης στην ομιλία του επισήμανε τον κίνδυνο της ενίσχυσης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων κατά τις ευρωεκλογές του Μαιου. Υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πιο ευνοϊκός παγκοσμίως χώρος για τις δυνάμεις της εργασίας, για τους πολίτες γενικότερα, δεν πρέπει να οπισθοδρομήσει και να συμβιβαστεί με μια πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί με γερμανική επιμονή σε όλη την Ευρώπη.
Μιλώντας για τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς σημείωσε «έχουμε σταθερή προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για την αλλαγή των πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη» και συμπλήρωσε «με σταθερό μέτωπο πάντα κατά της ακροδεξιάς που φαίνεται να σηκώνει κεφάλι. Κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Είμαστε μέρος της μεγάλης πανευρωπαϊκής προσπάθειας για αλλαγή πολιτικών».
Ο κ. Κουβέλης μίλησε και για την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου και τόνισε πως η προσπάθεια στην οποία πρωτοστεί η ΔΗΜΑΡ «δε θα μείνει σε αυτό. Θα εργαστούμε και μετά τις εκλογές συστηματικά για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην υπόθεση αυτή, χωρίς παρέκκλιση, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Γιατί ο τόπος χρειάζεται τον πόλο των προοδευτικών αλλαγών, τον διακριτό χώρο μεταξύ της συντηρητικής δεξιάς και της αριστεράς των παρωχημένων κρατικίστικων ιδεών».
Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ανέφερε πως «ο τόπος χρειάζεται την προοδευτική κεντροαριστερά που δεν θα ενσωματώνεται στη συντηρητική παράταξη και δεν θα αφομοιώνεται από αυτή. Που θα προωθεί προοδευτικές λύσεις, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες».
Για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνεργασίας εξήγησε πως «μπήκαμε στην κυβέρνηση και συμβάλλαμε για να σωθεί η χώρα. Δεν αγκυρωθήκαμε στην εξουσία και αποχωρήσαμε όταν κυριάρχησε η δεξιά ατζέντα, οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου και οι υποχωρήσεις σε ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας».
Τα 42 ονόματα τους ευρωψηοδελτίου της Δημοκρατικής Αριστεράς παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης το μεσημέρι της Κυριακής, σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος.
Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Δημοκατικής Αριστεράς είναι:
ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ – ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ), ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ – ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΣ
ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΓΙΑΤΡΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΒΑΡΔΑΚΑΣ ΣΙΜΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ
ΒΙΤΑΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (ΛΕΙΑ), ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΜΑΚΗΣ, ΓΙΑΤΡΟΣ – ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΟΥΡΓΟΥΡΗ ΦΑΝΗ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΑΒΒΕΤΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ ΧΩΡΟΤΑΚΤΗΣ – ΠΡΩΗΝ Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ε.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΔΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ
ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Ε.Ρ.Τ.
ΚΑΡΑΝΤΖΟΛΑ ΕΛΕΝΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΡΩΗΝ Γ.Γ. ΔΙΑ ΒΙΟΠΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΑΙΘ
ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΟΛΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΑΓΡΟΤΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΚΟΠΠΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΚΟΡΚΟΒΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΚΟΣΣΥΒΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΡΥΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΚΩΛΛΕΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ – ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ε.α. – ΝΟΜΙΚΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΛΦΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΝΝΥ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗΣ
ΣΑΒΒΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ – ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
ΣΙΑΚΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΤΣΑΜΟΥΡΓΚΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΤΣΑΡΤΑΣ ΠΑΡΙΣ, ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΤΣΙΚΑΡΔΑΝΗ ΝΤΟΡΑ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΘΡΑΣΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
ΦΩΤΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΑΝΤΑΙΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα