ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ

Σε κατάπαυση του πυρός από το πρωί της Παρασκευής ως και την Δευτέρα συμφώνησε ο συριακός στρατός –λόγω και της θρησκευτικής εορτής του Έιντ αλ Άντχα– μετά από αίτημα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ αν και ξεκαθαρίζει ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει στα πυρά των ανταρτών, αν παραστεί ανάγκη.....
Ο στρατός δηλώνει ακόμη ότι θα αντιδράσει και αν «τρομοκρατικές ομάδες [όπως συστηματικά αποκαλεί
τις ανταρτικές σε όλη τη διάρκεια του εμφυλίου] προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους εξοπλιζόμενες και λαμβάνοντας ενισχύσεις» αλλά και αν γειτονικές χώρες «διευκολύνουν την παράνομη είσοδο μαχητών» μέσω των συνόρων κατά την περίοδο αυτή.

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού θα τηρήσουν την εκεχειρία αν και, όπως δηλώνει εκπρόσωπος τους, απαιτούν να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι ως την Παρασκευή. Πάντως οι ισλαμιστές της παράταξης Άνσαρ αλ Ισλάμ δεν πρόκειται να τηρήσουν την ανακωχή ενώ αμφισβητούν κατά πόσον οι κυβερνητικές δυνάμεις θα τιμήσουν την υπόσχεσή τους.

Το αίτημα κατάπαυσης είχε τεθεί στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι.

Ο μεσολαβητής, που βρέθηκε στη Συρία τις προηγούμενες μέρες και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο, δήλωνε πάντως ότι οι ελπίδες για μια πλήρη κατάπαυση είναι γενικά περιορισμένες.

Τη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, επισημαίνοντας διά του εκπροσώπου του ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσχωρήσουν στην εκεχειρία όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές.

«Ευελπιστούμε ολόψυχα πως τα όπλα θα σιγήσουν και πως θα υπάρξει μία κατάπαυση της βίας ώστε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορέσουν να βοηθήσουν όλους εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε για να προσθέσει ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα τηρηθεί η εκεχειρία εξαιτίας της αμοιβαίας «δυσπιστίας» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Θετικά αντέδρασε στην είδηση και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εκφράζοντας όμως και σκεπτικισμό για το πώς θα συμπεριφερθεί η Δαμασκός που «είναι καλή στο να δίνει και όχι όμως να τηρεί υποσχέσεις».

Παράλληλα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χιλιάδες συριακές οικογένειες που βρίσκονται σε μέρη στα οποία δεν υπήρχε πρόσβαση μέχρι σήμερα, στην περίπτωση κατάπαυσης του πυρός.

Επί του εδάφους, τέλος, οι αντάρτες μάχονται με τους κυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι, σε πολλές περιπτώσεις από σπίτι σε σπίτι. Οι αντάρτες δηλώνουν ότι ελέγχουν τη μισή πόλη αν και εδώ και εβδομάδες σχεδόν όλη είναι πεδίο ανελέητων μαχών με θύματα κατά κύριο λόγο αμάχους.
Keywords
Τυχαία Θέματα