Τα κλιματιστικά αντικαθιστούν τα καλοριφέρ - Στα όριά του το ενεργειακό σύστημα της χώρας

Η μείωση της χρήσης του καλοριφέρ εξαιτίας της υψηλής τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε αύξηση την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των κλιματιστικών τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, φέρνοντας μάλιστα και το ενεργειακό σύστημα της χώρας στα όριά του, λαμβάνοντας υπόψην την κρίση στην αγορά φυσικού αερίου.....
Είναι ενδεικτικό ότι με χθεσινή απόφαση ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς ήρε το καθεστώς συναγερμού που σήμανε, εξαιτίας του
συνδυασμού ελλείψεων στο φυσικό αέριο (που τροφοδοτεί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) και αυξημένης ζήτησης ρεύματος, λόγω κρύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή, η πρωινή αιχμή της ζήτησης έφθασε στα 7550 μεγαβάτ.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση του Ιανουαρίου, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 3,58 % σε σχέση με πέρυσι, που οφείλεται στη ζήτηση από το δίκτυο διανομής (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) που αυξήθηκε κατά 5,3%. Αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης μείωσαν την κατανάλωση κατά 5,5%.

Στα παραπάνω σημαντικό ρόλο παίζει και η κρίση στην παροχή φυσικού αερίου, αφού και οι τρεις «πύλες» εισόδου της Ελλάδας προσφέρουν αυτή τη στιγμή μειωμένες ποσότητες στο εθνικό σύστημα.

Σε επίπεδο παραγωγής η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών διπλασιάσθηκε σε σχέση με πέρυσι, οι μονάδες φυσικού αερίου εμφανίζουν επίσης σημαντική αύξηση 35% ενώ η παραγωγή των υδροηλεκτρικών μειώθηκε στο μισό (λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων / χιονοπτώσεων) και η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε επίσης κατά 2,6%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω της κρίσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το νέο Μνημόνιο προβλέπει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2013 τα τιμολόγια θα απελευθερωθούν πλήρως, με εξαίρεση όσους καταναλωτές υπάγονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Το «ηλεκτροσόκ» αυτό, σε συνδυασμό με την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης -φυσικά προς τα πάνω πάντα- το ερχόμενο φθινόπωρο προετοιμάζει τους Έλληνες για πολλές κρύες νύχτες, αλλά και μέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα