Τα φιλέτα των καταπατητών

Πονοκέφαλο προκαλεί στους επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το γεγονός ότι, από τα περίπου 80.000 δημόσια ακίνητα που πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, τα 32.000 - δηλαδή το 40% - παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα...

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει βασίσει πολλά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ωστόσο το νομικό καθεστώς των ακινήτων του Δημοσίου είναι μπερδεμένο, λόγω των συσσωρευμένων αυθαιρεσιών των κρατικών λειτουργών και της γραφειοκρατίας.
Πολλά είναι καταπατημένα, άλλα έχουν διαφορετική επιφάνεια από αυτήν που αναφέρεται στους τίτλους,
άλλα δεν έχουν τίτλους ή οικοδομικές άδειες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι άδειες που εκδόθηκαν είναι για πολύ λιγότερα τετραγωνικά από αυτά που έχουν οικοδομηθεί.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, ένα στα τρία ακίνητα έχει καταπατηθεί από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με παράνομο τρόπο και μηδενικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο.
Πέραν του Ελληνικού, το οποίο έχει «κατακρεουργηθεί», υπάρχουν πάρα πολλές εκτάσεις αλλά και κτήρια ανά την Ελλάδα, με ιδιαίτερα μεγάλη αξία, που θα μπορούσαν να αποφέρουν επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πιερία
Πρόσφατα παραχωρήθηκε σε Έλληνες ομογενείς έκταση στη Σκοτίνα Πιερίας, όπου άλλοτε στεγαζόταν το κάμπινγκ του ΕΟΤ, για να μετατραπεί σε τουριστικό συγκρότημα πολλών αστέρων.
Έως ότου λήξει αισίως η μεταβίβαση του ακινήτου, πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις στο κάμπινγκ, ενώ η αντίσταση των κατοίκων της περιοχής είχε ως αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να αναβληθεί πολλές φορές.
Κέρκυρα
Με ανάλογα προβλήματα βρέθηκε αντιμέτωπη και η NCH Capital, η οποία τελικά παρέλαβε έκταση 490 στρεμμάτων στη βόρεια Κέρκυρα, με σκοπό την υλοποίηση τουριστικής επένδυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν το δημοτικό συμβούλιο, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί φορείς, καθώς και το περιφερειακό συμβούλιο των Ιόνιων Νήσων, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να εμποδίσουν την επένδυση.
Ρόδος
Σε αναβολή όμως έχει οδηγηθεί -ουκ ολίγες φορές- και ο διαγωνισμός για μια μεγάλη επένδυση σε ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο.
Αυτήν τη φορά το ΤΑΙΠΕΔ ελπίζει να έχει αίσια κατάληξη.
Keywords
Τυχαία Θέματα