Τα επτά «αγκάθια» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Η κατάργηση του αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά, τα «παράθυρα» για φορολόγηση και των εφάπαξ και η έλλειψη κινήτρων προς τους φορολογούμενους να μαζεύουν αποδείξεις συμβάλλοντας στην αποκάλυψη μέρους της φοροδιαφυγής αποτελούν τις τρεις βασικότερες ενστάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, μετά την πρώτη ανάγνωση του φορολογικού προσχεδίου....
Σύμφωνα με τα «Νέα», φοροτεχνικοί
επισημαίνουν τα παράδοξα του νέου νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα την αύξηση του εταιρικού φόρου σε αντιδιαστολή με τη μείωση των φόρων στα μερίσματα, τη «μισή» ελάφρυνση των τεκμηρίων για όσους έχουν ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο αλλά και τον κίνδυνο που διατρέχουν να πιαστούν στη φοροτσιμπίδα άνεργοι οι οποίοι εισπράττουν ένα ενοίκιο της τάξεως των 200-300 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σφραγίσει ακόμα τις αλλαγές στο Φορολογικό και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης φέρεται ανοιχτός σε βελτιώσεις από τα στελέχη των κομμάτων που συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση και έχουν ήδη στα χέρια τους το σχέδιο.

Σύμφωνα με τα «Νέα», τα επτά αγκάθια του φορονοµοσχεδίου είναι:

- Η κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά

- Το ενδεχόµενο φορολόγησης των εφάπαξ

- Η απουσία κινήτρων για συλλογή αποδείξεων δαπανών

- Η µείωση του φόρου στα µερίσµατα και η αύξηση στα κέρδη για επενδύσεις

- Η µείωση των τεκµηρίων µόνο για τα αυτοκίνητα, ενώ αρχικά προβλεπόταν και για τις κατοικίες

- Η νέα κλίµακα φορολόγησης των ενοικίων

- Η επαναφορά του φόρου υπεραξίας στις µεταβιβάσεις ακινήτων

Παρότι τα αρχικά σχέδια που προέβλεπαν φόρο με συντελεστές έως 45% αποσύρθηκαν, οι διατάξεις αφήνουν παράθυρο για φορολόγηση των εφάπαξ με την κλίμακα των αποζημιώσεων απόλυσης και αφορολόγητο 60.000 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα