Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση διάλυσης

Ο «εμφύλιος» που υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μέσα από την αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει πάρει πλέον και οικονομική διάσταση, καθώς τα χρέη του κόμματος έχουν πάρει διαστάσεις αντιστρόφως ανάλογες από τα ποσοστά του στις προηγούμενες εκλογές. Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ φθάνουν
τα 125 εκατ. ευρώ, αλλά τι θα γίνει με την αποπληρωμή τους, στην περίπτωση που το κόμμα διαλυθεί;..
Πριν από λίγες μέρες ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης ενημέρωσε εγγράφως με επιστολή του τους υπαλλήλους του ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του για καταβολή μέρος των δεδουλευμένων, εξαιτίας και των γενικότερων οικονομικών εξελίξεων.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μεγάλος μέρος του χρέους που έχει το ΠΑΣΟΚ προέρχεται από τραπεζικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις που θα λάμβανε το κόμμα.

Η χρηματοδότηση αυτή όμως έχει μειωθεί συγκριτικά με το παρελθόν και ως εκ τούτου το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει με χρέη, που είναι πλέον σε αναντιστοιχία με το συρρικνωμένα έσοδά του.
Συγκεκριμένα, με βάση τον νόμο Γιαννίτση, η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ανέρχεται στο 0,75 τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού, αντί του 1,02 τοις χιλίοις που ήταν παλιότερα.

Ο πρόεδρος του κόμματος και όποιος εν τέλει μπορεί να είναι ο ένοικος της Ιπποκράτους στο μέλλον, θα παίρνει χρηματοδότηση 6,5 ευρώ ανά ψήφο, αλλά θα φέρει και το βάρος του χρέους, που -σύμφωνα με τραπεζικές πηγές- ανέρχεται στα 98 εκατομμύρια ευρώ, όπως άλλωστε έχει καταγράψει και το πρακτορείο Reuters.
Oι υποχρεώσεις αυτές μάλιστα λήγουν μέσα στο 2013, ενώ συνολικά ανέρχονται στο ποσό των 125 εκατομμυρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία, το ΠΑΣΟΚ έλαβε συνολικά από την κρατική επιχορήγηση το ποσό των 3.947.842,11 ευρώ και 68.476 ευρώ από εισφορές ιδιωτών.

Το ζήτημα είναι αρκετά μπερδεμένο, αφού ουδείς μπορεί να απαντήσει με απόλυτο και καθαρό τρόπο στο ερώτημα αν ένα κόμμα πτωχεύει και εν πάση περιπτώσει αν οι επίγονοι μπορούν να ξεφορτωθούν ή όχι το χρέος, εάν υποθέσουμε βέβαια ότι ουδείς από τους επίδοξους δελφίνους δεν επιθυμεί να κλείσει το «μαγαζί».

espressonews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ,pasok