Συρία: Τελειώνει η 4ήμερη «εκεχειρία» που δεν εφαρμόστηκε

Μαχητικά του συριακού στρατού βομβάρδισαν θέσεις των αντικαθεστωτικών έξω από τη Δαμασκό, την τελευταία ημέρα του Έιντ αλ Άντχα -για το οποίο είχε συμφωνηθεί, θεωρητικά, παύση πυρός μεταξύ στρατού και ορισμένων ομάδων των ανταρτών, η οποία αποδείχθηκε κενό γράμμα μόλις λίγες ώρες μετά την κήρυξή της την Παρασκευή....
Την Κίνα θα επισκεφτεί αυτήν την εβδομάδα ο Λακντάρ Μπραχίμι, απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου που είχε διαμκεσολαβήσει για την εκεχειρία.

Τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα της γιορτής Έιντ αλ Άντχα, ομάδες
της αντιπολίτευσης ανέφεραν στο Reuters ότι αεροσκάφη του συριακού στρατού βομβάρδισαν σημεία στο Χαράτ αλ Σουάμ, περιοχή μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Δαμασκού στην οποία είναι η ισχυρή η παρουσία αντικαθεστωτικών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, υποστήριξαν οι πηγές, ο συριακός στρατός είχε προσπαθήσει να μπει στην περιοχή με τεθωρακισμένα.

Η Δευτέρα ήταν η τελευταία ημέρα της τετραήμερης εκεχειρίας, την οποία είχε επιδιώξει με σειρά επαφές εντός και εκτός Συρίας ο Μπραχίμι. Οι φόβοι πως η εκεχειρία είχε μικρές πιθανότητες επιτυχίας επιβεβαιώθηκαν μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής.

Την Τρίτη, ο Μπραχίμι θα ξεκινήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα -η οποία, μαζί με τη Ρωσία, είχε μπλοκάρει αυστηρά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε βάρος της Δαμασκού. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανέφερε με ποιους αξιωματούχος θα συναντηθεί ο απεσταλμένος.
Keywords
Τυχαία Θέματα