ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣΚ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ...

Με το Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ συζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την πρόταση για τη σύνδεση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για την κατάπαυση...
του πυρός στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η κατεύθυνση της πρότασης είναι η πολύ ισχυρή σύνδεση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ με τις κυρώσεις που εφαρμόζονται ήδη μέχρι την πλήρη εφαρμογή του Μισνκ», δήλωσε ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους
ο μη κατονομαζόμενος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διάσταση απόψεων επικρατεί μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Μόσχας, τη στιγμή που απαιτείται ομοφωνία για την ανανέωση των κυρώσεων που λήγουν τον Ιούλιο. Ορισμένες χώρες θεωρούν ότι επέκτασή τους πρέπει να αποφασισθεί κατά τη διάρκεια της αυριανής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ άλλες θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί χρόνος μέχρι τον Ιούνιο στη συμφωνία του Μινσκ να λειτουργήσει.

Η σύνδεση των κυρώσεων με την πλήρη εφαρμογή του Μινσκ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για την επέκταση των κυρώσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, διότι η συμφωνία προβλέπει προθεσμία ενός έτους μέχρις ότου το Κίεβο αποκαταστήσει τον έλεγχό του επί των διεθνών του συνόρων.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, όλες οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες να συμφωνήσουν ότι η Μέρκελ και ο Ολάντ, που συνέβαλαν στην επίτευξη της συμφωνίας του Μινσκ, έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσουν στη διαδικασία προσδιορισμού των περαιτέρω μέτρων που θα ληφθούν για να προωθήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής.
Keywords
Τυχαία Θέματα