ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΑΤΣΙΤΣ ΘΑΤΣΙ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ...

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι είχαν σήμερα σύντομη συνομιλία στο περιθώριο διάσκεψης της «Διαδικασίας του Μπρντο» στη Σλοβενία παρά τη διαμάχη Βελιγραδίου – Πρίστινας που προέκυψε με...

αφορμή την αναγγελθείσα επίσκεψη του κ. Θάτσι ση σερβική πρωτεύουσα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων,
μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι συμμετέχουν στη συνάντηση στο κάστρο Μπρντο πρι Κράνιου της Σλοβενίας για να εξετάσουν τις δυνατότητες και τα βήματα με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας στην περιοχή.

Η άτυπη συζήτηση των συμμετεχόντων πριν από την έναρξη των εργασιών ήταν ευκαιρία οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και του Κοσόβου να κάνουν χειραψία και να ανταλλάξουν κάποιες λέξεις, παρ' ότι το πρωί ο αυστριακός Τύπος μετέδωσε δήλωση του Χασίμ Θάτσι ότι η απόφαση των Σέρβων αξιωματούχων να μην εγκρίνουν την επίσκεψή του στο Βελιγράδι έρχεται σε αντίθεση με το διάλογο και τη βελτίωση των σχέσεων Πρίστινας και Βελιγραδίου.

«Αυτό οπωσδήποτε θα έχει συνέπειες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου στην εφημερίδα “Die Presse” της Βιέννης χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι συνέπειες.

Τον Χασίμ Θάτσι προσκάλεσε στο Βελιγράδι η μη κυβερνητική οργάνωση “Επιτροπή Νεολαίας για την Εκπαίδευση” που οργανώνει αύριο συνάντηση με θέμα «Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στων Δυτικών Βαλκανίων – Μαζί μπορούμε καλύτερα» , αλλά μετά από αντιδράσεις ανακάλεσε την πρόσκληση.

Στην αναγγελία ότι ο κ. Θάτσι θα επισκεφθεί το Βελιγράδι αντέδρασαν οξύτατα Σέρβοι αξιωματούχοι, μεταξύ άλλων και ο κ. Ντάτσιτς τονίζοντας ότι δεν προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με τη σερβική κυβέρνηση και ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου θα συλληφθεί επειδή είναι σε ισχύ καταδικαστική απόφαση σερβικού δικαστηρίου εναντίον του.

Με αφορμή το ζήτημα οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν ότι αναμένουν σεβασμό των συμφωνηθέντων διαδικασιών και ότι για τα ζητήματα αυτά είναι αρμόδιοι οι αξιωματικοί σύνδεσμοι.
Keywords
Τυχαία Θέματα