Συμφώνησαν για τη «Βασιλεία ΙΙΙ»!

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως σήμερα για την εφαρμογή των νέων κανονισμών σχετικά με την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι από μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, κάτι που έφερε την Ένωση πιο κοντά στην υιοθέτηση της λεγόμενης συμφωνίας Βασιλεία III. «Ελπίζω ότι αφού ουδείς εκ των
συναδέλφων μου τοποθετήθηκε εναντίον του συμβιβασμού, όλοι συμφωνούμε», δήλωσε η Δανή υπουργός Οικονομίας Μαργκρέτε Βέστεγκερ, η οποία προήδρευσε της συνόδου των...
υπουργών, αφού η χώρα της ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ. Στην προηγούμενη συνάντησή τους, πριν από δύο εβδομάδες, οι 27 υπουργοί δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία παρά το ότι οι συνομιλίες τους είχαν διαρκέσει 16 ώρες.
Η σημερινή συμφωνία καταδεικνύει ότι «η Ευρώπη κάνει τα μαθήματά της», είπε η Βέστεγκερ.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει πιέσεις για να θέσει σε εφαρμογή τους νέους κανόνες, καθώς ήταν ανάμεσα στις οικονομίες εκείνες που συμφώνησαν στους αυστηρότερους κανονισμούς σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίοι είναι γνωστοί με την ονομασία Βασιλεία III, ήδη το 2010.
Περίπου 8.300 τράπεζες στην ΕΕ αναμένεται να επηρεαστούν από τους νέους κανόνες, που τις αναγκάζουν να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια καλύτερης «ποιότητας» (tier 1) και να αυξάνουν τη ρευστότητά τους ώστε να πλήττονται λιγότερο από δυνητικές οικονομικές κρίσεις.
Η συμφωνία Βασιλεία III καλεί ταυτόχρονα οι τράπεζες να επιτηρούνται σε ό,τι αφορά τη ρευστότητά τους και το επίπεδο μόχλευσής τους.

Οι νέοι κανονισμοί υποτίθεται ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το 2013, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποφυγής οικονομικών κρίσεων εξαιτίας των τραπεζών —όπως εκείνη που είχε πυροδοτήσει η Lehman Brothers το 2008— και μείωσης του κινδύνου να απαιτηθεί διάσωση, ή έκτακτος κρατικός δανεισμός, στις τράπεζες.

Αν και ουδείς υπουργός εξέφρασε διαφωνίες επί της αρχής, ορισμένοι είχαν αντιρρήσεις για τις λεπτομέρειες της προσέγγισης της ΕΕ.

Η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις χώρες οι οποίες καθυστερούσαν τη συμφωνία, καθώς ζητούσε να της παραχωρηθεί η δυνατότητα να εφαρμόζει ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες μονομερώς για τις δικές της τράπεζες.

Όμως οι επικριτές της μονομερούς προσέγγισης εξέφραζαν την ανησυχία ότι εάν τεθούν πολύ υψηλές απαιτήσεις για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προκαλούσαν ραγδαία μείωση του δανεισμού και άρα θα έπλητταν την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη στην εσωτερική αγορά της ΕΕ καθώς και ότι αντιβαίνουν στην εναρμόνιση των κανόνων στην Ένωση.

Η Βρετανία θα μπορούσε να είχε παρακαμφθεί από τις υπόλοιπες χώρες, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούσαν τόσο για το μήνυμα που θα δινόταν όσο και για τις πιθανές συνέπειες, αφού στη χώρα υπάρχει μια από τις σημαντικότερες χρηματαγορές της Ευρώπης.

Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν εξέφρασε ικανοποίηση για το πέμπτο συμβιβαστικό κείμενο, σημ
Keywords
Τυχαία Θέματα