Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ τα γραφεία μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό

Εκατοντάδες γραφεία μεταφοράς χρημάτων προς το εξωτερικό και κυρίως προς Αλβανία, Μέση Ανατολή κι Αφρική μπαίνουν ξαφνικά στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ.....
Στόχος των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών είναι να δημιουργήσουν μια εικόνα για το σύνολο των χρηματικών ποσών - υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρω ετησίως - που φεύγουν από την χώρα και κυρίως για να διαπιστώσουν αν μέσω του διαύλου αυτού ξεπλένονται χρήματα από την πορνεία, την διακίνηση
ναρκωτικών, τις κλοπές, τις ληστείες κι άλλες παράνομες ενέργειες με πρωταγωνιστές αλλοδαπούς... Προ μερικών ημερών η διοίκηση του ΣΔΟΕ ζήτησε από τους υπεύθυνους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να τους δοθεί ένας πλήρης κατάλογος των καταστημάτων - υπολογίζονται σε περισσότερα από 200 σε όλη την χώρα - που αποστέλλουν μέσω πολυεθνικών εταιρειών όπως η Western Union και η Moneygram χρήματα κυρίως μεταναστών σε χώρες του εξωτερικού.
Για να σταλούν αυτά τα χρήματα ο αποστολέας πηγαίνει σε κάποιο κατάστημα - γραφείο μεταφοράς χρημάτων και δίνει το ονοματεπώνυμο, την χώρα και την πόλη που βρίσκεται ο αποδέκτης. Ο υπάλληλος δίνει έναν 10ψηφιο αριθμό, ο οποιος είναι ο αριθμός μεταφοράς. Ο αποστολέας δίνει στον παραλήπτη τον κωδικό μεταφοράς και πηγαίνει σε κάποιο αντίστοιχο κατάστημα της περιοχής του και λαμβάνει τα χρήματα. Ομως όλο αυτό το σύστημα προώθησης χρημάτων σε χώρες του τρίτου κυρίως κόσμου, χαρακτηρίζεται από τους υπευθύνους του ΣΔΟΕ «ανεξέλεγκτο». Σκοπός των υπευθύνων του υπουργείου Οικονομικών είναι - ανάμεσα στ' άλλα - να συγκεντρωθούν στοιχεία για τους παραλήπτες στο εξωτερικό μεγάλων χρηματικών ποσών. Ετσι, εκτιμούν ότι θα εντοπιστούν και θα αποκαλυφθούν παράνομα κυκλώματα που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πάντως ότι η απόφαση αυτή του ΣΔΟΕ έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από στελέχη του Σώματος, αφού θεωρήθηκε ότι ο όγκος των δεδομένων που θα συγκεντρωθεί θα είναι τεράστιος, τα διακινούμενα εμβάσματα εκατοντάδες χιλιάδες και σχετικά μικρών ποσών, με αποτέλεσμα ο σχετικός έλεγχος να χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά προβληματικός».
Keywords
Τυχαία Θέματα