Στο ψυχιατρείο η μάνα που σκότωσε το δολοφόνο του γιού της

Σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση και νοσηλευόμενη στην κλινική Κουντουριώτη του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, βρίσκεται από τις 23 Φεβρουαρίου, η Αντωνία Κίτσα, η γυναίκα που πυροβόλησε εντός των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων τον δολοφόνο του γιού της τον Οκτώβριο του 2012. H κ. Κίτσα μεταφέρθηκε στην κλινική μετά από απόπειρα αυτοκτονίας στην οποία προέβη....

Σε επιστολή που απέστειλε ο δικηγόρος της, Φραγκίσκος Ραγκούσης στη «Ζούγκλα» αναφέρει:
Η
Αντωνία Κίτσα, η απελπισμένη μητέρα που, στις 15 Οκτωβρίου 2012, πυροβόλησε εντός των Δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων τον δολοφόνο του γιού της, νοσηλεύεται από το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 στην κλινική Κουντουριώτη του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας που διέπραξε. Στην παρούσα φάση, μετά από αξιολόγηση και εκτίμηση των ειδικών, εμφανίζεται κοινωνικά αποσυρμένη, με επίπεδο και αμβλύ συναίσθημα, αυτοκτονικό ιδεασμό (χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «δεν έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και μπορεί να ξανακάνω κάτι»), διαταραχές στην αντίληψη με παρουσία οπτικών και ακουστικών ψευδαισθήσεων, αποπροσωποποίηση και αποπραγματοποίηση και έντονη την αίσθηση ότι «δεν υπάρχει» (μηδενιστικό σύμπτωμα σε επίπεδο ψυχωσικής κατάθλιψης). Το επίπεδο λογικού συνειρμού έχει αλλοιωθεί και εμφανίζει διαταραχές σε μνήμη και προσανατολισμό. Κινείται, απαντά και ανταποκρίνεται εντελώς μηχανικά.

Ως συνήγορος υπεράσπισής της, δυσχεραίνεται το έργο μου και καθίσταται εν μέρει αδύνατο, αφού η λογική της έχει αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό και η ψυχοπαθολογία της είναι τόσο σοβαρή, ώστε να έχει προσβληθεί σοβαρά η νοητική της ικανότητα για οποιαδήποτε απολογία. Προκειμένου να ανακάμψει και να μπορέσω να ασκήσω απρόσκοπτα το έργο μου ενώπιον της Δικαιοσύνης, χρήζει άμεσα ψυχοθεραπευτικής και ψυχοφαρμακολογικής αγωγής. Η απλή χορήγηση ψυχοφαρμάκων δεν την βοηθά και είναι απαραίτητη η ψυχοθεραπευτική της στήριξη, κάτι το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στο περιβάλλον των φυλακών! Για το λόγο αυτό, παρακαλώ όπως ληφθεί στα πλαίσια της χρηστής Διοίκησης, η κατάλληλη μέριμνα εκ μέρους των αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Συντάγματος για τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, που αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, ώστε να παραμείνει στο χώρο νοσηλείας που βρίσκεται αυτή την στιγμή, προκειμένου να συνεχιστεί η χορήγηση ψυχοφαρμάκων, αλλά περισσότερο απ’ όλα να εμπλακεί σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία και υποστήριξη, έτσι ώστε α) να προλάβουμε μια εκ νέου απόπειρα αυτοκτονίας και β) να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται λογικά και να επικοινωνεί με το περιβάλλον της.

Αθήνα, 28/02/2013.

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος,
Φραγκίσκος Ραγκούσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα