Στις ΗΠΑ με προσδοκίες

«Αντίβαρα» στην πολιτική λιτότητας του Βερολίνου ψάχνει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αντώνης Σαμαράς σφραγίζοντας και το τέλος μίας ψυχρής περιόδου στις σχέσεις των δυο χωρών. Οικονομία, Ενεργειακά, Εθνικά και εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στην ατζέντα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Ομπάμα....

Το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί μία βαθιά ανάσα για τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος για πρώτη φορά θα έχει συνομιλίες με την αμερικανική ηγεσία
σε μία περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αλλά και για το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου όπου το εύφλεκτα μέτωπα καθιστούν την Ελλάδα ως έναν σημαντικό παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας.

Η πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα, τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη Σόιμπλε κατέστησε σαφές για μια ακόμη φορά τη βαθιά διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο ως προς την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο παράγοντας της λιτότητας που υπηρετείται με απόλυτη προσήλωση από τη Γερμανία βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων που έχει αποφασίσει ο πρόεδρος Ομπάμα. Η Ουάσιγκτον άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε την ανησυχία της για την παρατεταμένη ύφεση στην Ευρώπη –παράγοντας που λειτουργεί αρνητικά στις προοπτικές για ανάπτυξη και της αμερικανικής οικονομίας.

Χωρίς να έχουν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες, η Αθήνα προσδοκά σε ένα αμερικανικό «νεύμα» για αλλαγή στη συνταγή της λιτότητας ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο αλλά και σε μία σαφή αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού τα χρόνια των μνημονίων με τον Αντώνη Σαμαρά να επιζητεί τη στήριξη του Λευκού Οίκου για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα κληθεί να υλοποιήσει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνησή του.

Παράγοντας σταθερότητας
Ο πρωθυπουργός στις επαφές που θα έχει στις Ηνωμένες Πολιτείες θέλει να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή όπου οι εξελίξεις σε Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία προκαλούν μεγάλους πονοκεφάλους στους επιτελείς της Ουάσιγκτον οι οποίοι προσπαθούν με επικεφαλής των αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι –τον οποίο θα συναντήσει ο κ. Σαμαράς– να δώσουν μία νέα ώθηση στις συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία και να αναδείξει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας κερδίζοντας «πόντους» τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά για τα οποία ο αμερικανικός παράγοντας έχει δείξει ότι επιθυμεί τη βήμα προς βήμα προσέγγιση χωρίς τριγμούς και θερμά επεισόδια στο Αιγαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει συναντήσεις με τα επιτελεία των εφημερίδων Washington Post και New York Times προκειμένου να αναδείξει ακριβώς αυτόν τον ρόλο της Ελλάδας που επιζητά τις αμερικανικές επενδύσεις μέσα σε ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον παρουσιάζοντας σειρά επιχειρημάτων για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει τον τελευταίο έναν χρόνο η χώρα.
Τα ενεργειακά
Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για το κομμάτι της ενέργειας είναι πασίδηλο και εκφράστηκε ποικιλοτρόπως στη διαδικασία της ΔΕΠΑ με την εμπλοκή της Gazprom που εν τέλει έμεινε στα χαρτιά λίγο πριν από την τελική συμφωνία. Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στις αγορές της Ευρώπης αλλά και η επιλογή της κυβέρνησης να εντατικοποιήσει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των αμερικανών οι οποίοι θέλουν να είναι παρόντες όπως άλλωστε έπραξαν και μέσω της Noble Energy στις έρευνες στην Κύπρο.

Η συζήτηση αυτή όπως αναμένεται θα επεκταθεί και στο θέμα της χάραξης της ΑΟΖ όπου ήδη ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία που δεν χάνει την κάθε ευκαιρία να προειδοποιεί για «μονομερείς ενέργειες» που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο Αιγαίο.

Επαφές και στη Νέα Υόρκη
Την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συναντήσεις με ελληνοαμερικανούς εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών ομίλων ενώ μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα την Πέμπτη στις 22:00 ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη.

Θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις. Επίσης θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Πηγή: real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα