Στη Βουλή το θέμα της ΧΑ…



Στη Βουλή στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον, καθώς σήμερα συζητούνται για πρώτη φορά ζητήματα, όπως η αναστολή χρηματοδότησης ενός κόμματος, η άρση της ασυλίας βουλευτών που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, και σειρά ακόμα νομοθετικών... πρωτοβουλιών που κρίνονται πλέον απαραίτητες, δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Ειδικότερα, στις δέκα σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης που εξετάζει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια». Το ενδιαφέρον ωστόσο εστιάζεται στην τροπολογία που έχει κατατεθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αναστολή της χρηματοδότησης από το κράτος κομμάτων που είναι υπό δικαστική κρίση για το αν αποτελούν ή όχι εγκληματική οργάνωση, εωσότου υπάρξει τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης. Και ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής το θέμα δεν συζητήθηκε, εκτιμώντας ότι η τροπολογία κατατέθηκε εκπροθέσμως για την επιτροπή, οπότε και δεν προβλέπεται ψηφοφορία επʼ αυτής σε αυτό το στάδιο, σήμερα θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι θα συζητηθεί στον απόηχο και της «κόντρας» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.

Λίγες ώρες αργότερα, στη μία μετά το μεσημέρι το ενδιαφέρον θα μετατεθεί στην αίθουσα όπου θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, δεδομένου ότι εκεί έχει προαναγγείλει πως θα παρουσιάσει την δική του πρόταση για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ο ΣΥΡΙΖΑ. Μη διαφωνώντας με τη διακοπή της χρηματοδότησης, αλλά και αξιώνοντας κάποιες υποχωρήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης προς όφελος των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτάσσει την ανάγκη συνολικής εξέτασης των θεμάτων που έχουν προκύψει μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, από την αναστολή καταβολής της κρατικής επιχορήγησης και της βουλευτικής αποζημίωσης των προφυλακισμένων βουλευτών, ως τις αιτήσεις άρσης ασυλίας άλλων από τη Βουλή ή και το ενδεχόμενο μαζικών παραιτήσεων βουλευτών και πώς αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζουν στην ανάγκη ενδελεχούς περιγραφής των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ως προς τα πειθαρχικά μέτρα εις βάρος τους, σε μία προσπάθεια να μη δημιουργηθεί προηγούμενο που θα επέτρεπε στοχοποίηση άλλων κομμάτων στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Κουμουνδούρου προτίθεται να προβεί σε διαβούλευση με τα άλλα κόμματα, αναζητώντας συμμαχίες στην ψήφιση της πρότασης.
Ακολούθως, στις πέντε το απόγευμα συνεδριάζει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, που συγκεντρώνει ίσως και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς συζητούνται οι αιτήσεις άρσης της ασυλίας τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και τριών ακόμα που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα. Ειδικότερα, την άρση της βουλευτικής ασυλίας για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση αυτής, έχει ζητήσει ο αρμόδιος Εισαγγελέας για τους Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Στάθη Μπούκουρα.
Την ίδια ώρα, άρση ασυλίας ζητείται και για τον Ηλία Κασιδιάρη για επεισόδια στο Ηράκλειο, τον Ηλία Παναγιώταρο για επεισόδιο έξω από το Χυτήριο (σ.σ. οι δύο τους αφέθησαν προσφάτως ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους από τις αρχές) και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, που κατηγορείται για παράνομη εκπομπή ραδιοφωνικού σταθμού.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η όποια απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει πως αφού ακούσουν τους βουλευτές (σε περίπτωση που εκείνοι θελήσουν να παραβρεθούν και να πάρουν τον λόγο) τα μέλη της θα παραπέμψουν την αιτιολογημένη έκθεση της Επιτροπής εν είδει πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου και οι βουλευτές θα λάβουν διά της ψήφου τους την τελική απόφαση ως προς την άρση ή όχι της ασυλίας κάθε βουλευτή μεμονωμένα. Όσο για τον χρόνο της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, θα αποφασιστεί σήμερα, στη Διάσκεψη των Προέδρων, με την πιθανότερη προς ώρας ημέρα να εμφανίζεται η προσεχής Τρίτη.
ΠΗΓΗ: real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα