Σήμερα οι ποινές για τη φονική έκρηξη στο Μαρί

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου συνεδριάζει σήμερα για να ανακοινώσει τις ποινές που αποφάσισε να επιβάλει στους τέσσερις κατηγορούμενους που έχουν κριθεί ένοχοι για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί το πρωινό της 11ης Ιουλίου 201, όταν 98 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με πυρίτιδα ανατινάχθηκαν με αποτέλεσμα 13 άτομα, στελέχη της Εθνικής Φρουράς, και πυροσβέστες, να χάσουν
τη ζωή τους....

Οι κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου, και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Διοικητής της ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώισης Καταστροφών) Ανδρέας Λοϊζίδης.
Στην απόφαση του της 9ης Ιουλίου το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο τον κ. Παπακώστα για ανθρωποκτονία και για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Οι Νικολάου, Χαραλάμπους και Λοϊζίδης κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Σημειώνεται ότι η ανθρωποκτονία επισύρει ποινή μέχρι δια βίου φυλάκισης ενώ η πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης επισύρει ποινή μέχρι 4 χρόνια φυλάκιση ή χρηματική ποινή όχι μεγαλύτερη των 5000 ευρώ.
H σημερινή διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ερήμην του Κώστα Παπακώστα, όπως έγινε στις δύο προηγούμενες δικασίμους, αφού ιατροσυμβούλιο το οποίο εξέτασε την κατάσταση της υγείας του, αποφάνθηκε ότι αυτός δεν μπορεί να μετακινηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλεύεται από τις 9 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί.

Στις προηγούμενες δύο δικασίμους δηλαδή στις 24 και 29 Ιουλίου οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων, Ευστάθιος Ευσταθίου και Θανάσης Κορφιώτης αγόρευσαν για μετριασμό της ποινής των πελατών τους.
Και οι δύο δικηγόροι αναφέρθηκαν στην «άμεση ανάμιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας (Δημήτρη Χριστόφια) για να παραμείνει το φορτίο στην Κύπρο» και στην μη ποινική δίωξη του τότε Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνου Μπισμπίκα, του Ταξίαρχου Γεώργιου Σοφιανίδη και άλλων που θα έπρεπε να εμφανιστούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά έφυγαν για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα οι δύο συνήγοροι έκαναν λόγο για προσπάθεια ποδηγέτησης του Κακουργιοδικείου και άφησαν αιχμές για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να κατηγορηθούν για την φονική έκρηξη μόνο τα έξι άτομα, κάνοντας λόγο για «εξιλαστήρια θύματα που μπαίνουν στο κατηγορητήριο για να ικανοποιηθούν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας του Μαρί».
Keywords
Τυχαία Θέματα