ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...

Ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ανέπτυξε σήμερα στην πρωϊνή εκπομπή του κρατικού καναλιού France2, τις απόψεις του, για το τι ακριβώς περιμένει από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να υποβάλλει σήμερα η...
ελληνική κυβέρνηση.

«Θα είναι μια πρώτη ανάγνωση μεταρρυθμίσεων, όχι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα» εξήγησε ο Επίτροπος και πρόσθεσε:«'Αλλωστε, δεν ανήκει στους Ευρωπαίους να δώσουν ένα εύσημο ή αντίθετα να απορρίψουν αυτό που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση. Θα πρέπει όμως-η ελληνική κυβέρνηση- να δώσει τη φιλοσοφία της για το σύνολο.Το σημαντικό είναι ότι, εφ' όσον συμπεριληφθούν
νέα μέτρα προερχόμενα από το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αντικαταστήσουν άλλα μέτρα, ώστε το σύνολο να είναι δημοσιονομικά ισορροπημένο. Επομένως περιμένουμε», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί. Υπογράμμισε στη συνέχεια, ότι η πρόταση «θα πρέπει να είναι ρεαλιστική, τα μέτρα στα πλαίσια της φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ, συγχρόνως όμως λαμβάνοντας υπ' όψη τη δημοσιονομική ισορροπία, την ανάγκης φερεγγυότητας, αλλά επίσης και ότι το χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί».

Αναφορικά με το χρέος ο Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε ότι είναι ένα θέμα « που θα αντιμετωπισθεί αργότερα» και « δεν είναι το θέμα της ημέρας».

«Αυτό που μας απασχολεί σήμερα» εξήγησε, «είναι με ποιό τρόπο η Ελλάδα θα παρατείνει το τωρινό πρόγραμμα, που της επιτρέπει να επωφεληθεί από τα 7 δις ευρώ που προβλέπονται γι αυτήν».

Ο Επίτροπος αποδέχθηκε στη συνέχεια ότι « θα πρέπει να βγει η χώρα από την κρίση φτώχειας, που ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει ανθρωπιστική κρίση. Εάν τα μέτρα αφορούν αυτόν τον τομέα θα πρέπει να προωθηθούν (...) όπως επίσης μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου φορολογικού συστήματος, για την ενίσχυση του κράτους δικαίου για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην κοινωνία. Εάν αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα μας υποβάλουν θεωρώ ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και είναι κάτι που όλοι επιθυμούμε» τόνισε.

Ο Γάλλος Επίτροπος υπέδειξε τέλος ένα σημείο προσοχής λέγοντας : « Προέχει η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης που ονομάζουν ανθρωπιστική κρίση, συγχρόνως όμως θα πρέπει να αποφευχθεί το σπάσιμο του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου. Παράδειγμα, θέλουν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό με ισχυρό τρόπο. Ακούω όμως τους υπουργούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών που διαμαρτύρονται λέγοντας, πως είναι δυνατό κάτι τέτοιο, τη στιγμή που στις χώρες τους οι μισθοί είναι δυο φορές πιο κάτω απ' ότι στην Ελλάδα».

Και ο Πιερ Μοσκοβισί κατέληξε λέγοντας : «Θα πρέπει τα πράγματα να γίνουν σταδιακά, αυτή είναι η πρόκληση σήμερα».
Keywords
Τυχαία Θέματα