ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ...

Την μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου την Κυριακή, ακολούθησε μια δεύτερη, πεντάωρη συνεδρίαση του οργάνου που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι. Σήμερα το απόγευμα, το όργανο συγκαλείται εκ νέου...

Παρά τις διαβεβαιώσεις από κυβερνητικές πηγές ότι είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από κάθε άλλη φορά και ότι είναι δυνατόν αυτή η συμφωνία να επιτευχθεί εντός του Μαΐου, η αίσθηση που μεταδίδεται από αυτές τις συνεχείς συσκέψεις είναι ότι η διαπραγμάτευση βαδίζει με βήμα σημειωτόν, δηλαδή ότι βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο,
όπως και πριν από μια εβδομάδα.

Όπως παραδέχονταν κυβερνητικές πηγές μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου, οι διαφορές με τους εκπροσώπους των θεσμών παραμένουν και σε κανένα από τα θέματα που αποτελούν τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Διάσταση απόψεων εξακολουθεί να υφίσταται ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος με τους δανειστές να αποδέχονται την επαναφορά τους, όχι όμως άμεσα αλλά στο τέλος του χρόνου.

Η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία ως το τέλος του μηνός και δεν αποκλείει ένα έκτακτο Eurogroup το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης ωστόσο έλεγαν ότι οι συζητήσεις που γίνονται στα τεχνικά κλιμάκια έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους και ότι πλέον χρειάζονται αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή προτάσσεται και πάλι η λογική της «πολιτικής διαπραγμάτευσης».

Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην εισήγησή του, «η ελληνική πλευρά έχει ως τώρα ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη» και «έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε ερχόμενος απευθείας από τις Βρυξέλλες και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έγινε ενημέρωση για το Eurogroup της Δευτέρας και συζητήθηκε η διαπραγματευτική τακτική για το επόμενο διάστημα.

Αν και η εκτίμηση ήταν, ότι η δήλωση του Eurogroup ήταν αναμενόμενη και ικανοποιητική για την Αθήνα, κρίθηκε αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια νέα σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών, όπως και να προχωρήσει σε δήλωση προς τον ελληνικό λαό για την πορεία της διαπραγμάτευσης, κάτι που ωστόσο αποφασίστηκε να μην συμβεί την τελευταία στιγμή.

Το αποτέλεσμα των επαφών του κ. Τσίπρα και του συνόλου των προσπαθειών της κυβέρνησης στο πολιτικό επίπεδο της διαπραγμάτευσης, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων και επεξεργασιών στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, σήμερα το απόγευμα.

Στις επιλογές που συμφωνήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση ανήκει επίσης, να τεθεί το ζήτημα της πολιτικής συμφωνίας στο πλαίσιο της συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Γειτονία που θα γίνει στις 20 και 21 Μαίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Στο πεδίο των κινήσεων που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση στο εσωτερικό μέτωπο, το δημοψήφισμα και οι εκλογές δεν συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως διαβεβαίωναν πηγές του Μαξίμου.

Πάντως, όπως έλεγε μετά τη συνεδρίαση κορυφαίος υπουργός, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να προσφύγει σε δημοψήφισμα, δεν θα χρειαστεί γι’ αυτό περισσότερο από μια εβδομάδα.

Σήμερα στο κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται να αποτιμηθεί η χθεσινή απόφαση του συμβουλίου της ΕΚΤ αλλά και να συζητηθούν μια σειρά από νομοσχέδια που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα