Σφοδρή αντίδραση των προέδρων των ΤΕΙ για τα οικονομικά των Ιδρυμάτων

Tην οικονομική «ασφυξία» των Ιδρυμάτων τους, καθώς και την αντίθεσή τους προς τις προωθούμενες απομακρύνσεις διοικητικών υπαλλήλων, τονίζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.... Ειδικότερα, στο ψήφισμα που εξέδωσε η Σύνοδος ΤΕΙ καταγράφεται πως τα μέλη της εκτιμούν «πως οι διατάξεις του ν. 4093/ 2012, για τη "Διαθεσιμότητα" και την "κατάργηση ειδικοτήτων και θέσεων" αντίκεινται στο Σύνταγμα
της Χώρας».
«Τα Ιδρύματά μας λειτουργούν σε ένα μεγάλο βαθμό, για την υποστήριξη της εκπαίδευσης και της έρευνας, με ελλιπές διοικητικό προσωπικό, σημαντικό ποσοστό του οποίου είναι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ)» υποστηρίζεται στο ψήφισμα των προέδρων ΤΕΙ.«Η απόλυσή τους οδηγεί στην αδυναμία προσφοράς των απαραίτητων υπηρεσιών προς τους φοιτητές και στο κλείσιμο Τμημάτων που στηρίζονται λειτουργικά στους υπαλλήλους αυτούς.

Η Σύνοδος διαφωνεί κάθετα με την απόλυσή τους. Επισημαίνεται ότι το προσωπικό αυτό απολύεται μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία υπηρεσίας σε σημαντικές διοικητικές θέσεις στα ΤΕΙ, ενώ έχει προσληφθεί, όπως αναφέρεται στο νόμο 4093/2012 με 'διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας' υπό την εποπτεία και πιστοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) ή και με δικαστικές αποφάσεις» αναφέρεται στο κείμενο.
«Σχετικά με τη διαδικασία της αναδιάταξης των δομών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας (σχέδιο "Αθηνα") η Σύνοδος στο παρελθόν επανειλημμένα πήρε θετική στάση. Θεώρησε βέβαια απαραίτητο να δοθεί επαρκής χρόνος διαβούλευσης στο πλαίσιο θεσμικών οργάνων (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας) αλλά και των οργάνων των Ιδρυμάτων, δηλ. του Συμβουλίου Ιδρύματος και της Συνέλευσης, όπως προβλέπεται από την πρόσφατη νομοθεσία (ν. 4009/2011 και ν. 4076/2012).

Με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η οποία μόλις χθες γνωστοποιήθηκε στα Ιδρύματα, ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου 2012, ως προθεσμία υποβολής προτάσεων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για δομικές αλλαγές. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη διαφωνία της για τα ασφυκτικά χρονικά όρια, για μια διαδικασία καθοριστικής σημασίας για τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας. Η 10-ήμερη προθεσμία υποβολής των προτάσεων εξυπηρετεί προειλημμένες αποφάσεις για την ικανοποίηση μόνο του έντονα ελλειμματικού Προϋπολογισμού 2013» υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.Καταλήγοντας, οι πρόεδροι των ΤΕΙ τονίζουν πως «Η Σύνοδος κρίνει ότι προϋποθέσεις για την αποστολή των προτάσεών μας είναι η επάρκεια χρόνου και η διασφάλιση του θεσμού, της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των Ιδρυμάτων, αλλά και του Εκπαιδευτικού, του Ειδικού Τεχνικού και του Διοικητικού Προσωπικού μας.

Οι απολύσεις διοικητικού προσωπικού και οι απειλούμενες δραστικές περικοπές των προϋπολογισμών και του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού αποδυναμώνουν δραματικά τα Ιδρύματα της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ισοτίμηση
Keywords
Τυχαία Θέματα