Σε ποιούς συνταξιούχους τα Ταμεία θα ζητήσουν πίσω τα λεφτά

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την επιστροφή των χρημάτων από όσους αδικαιολόγητα τα έχουν καρπωθεί και την απονομή ευθυνών σε όσους συμμετείχαν στην παρανομία με τις καταχρηστικές συντάξεις....

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου για τις παράνομες συντάξεις, περίπου 50.000 βρέθηκαν «ορφανές» στα 3 μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Στο ΙΚΑ δεν εμφανίστηκαν 11.095 δικαιούχοι, στον ΟΓΑ 12.800
δικαιούχοι και στον ΟΑΕΕ 30.000, ενώ ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η απογραφή των συνταξιούχων των Ταμείων της ΔΕΗ, της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ και η προθεσμία της οποίας εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου. Η ολοκλήρωση της απογραφής όλων των συντάξεων εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, πραγματοποιείται έλεγχος και για τις συντάξεις χηρείας και θανάτου, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η παραβατικότητα στις περιπτώσεις αυτές είναι μεγάλη, καθώς πολλοί δικαιούχοι έχουν προχωρήσει σε τέλεση γάμων, χωρίς να έχουν ενημερώσει τα ταμεία, τα οποία εξακολουθούν να τους καταβάλλουν τις συντάξεις.
Μόνο στο ΙΚΑ, εκτιμάται ότι η παραβατικότητα αγγίζει το 15%, με το ταμείο να καταβάλλει 260.000 συντάξεις θανάτου.

Σε όλες τις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα αναζητήσουν τα παρανόμως καταβληθέντα ποσά από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών, καθώς και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Παναγιώτη Κοκκόρη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την επιστροφή των χρημάτων. Ωστόσο οι διαδικασίες κινούνται με ρυθμούς χελώνας αφού π.χ. μόλις 4 υπάλληλοι του τμήματος Πληρωμών Συντάξεων του ΙΚΑ Πάτρας είχαν κινήσει διαδικασίες καταλογισμού και σε επόμενη φάση αναμένεται να ακολουθήσει η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και η υποβολή μηνυτήριων αναφορών, σε περιπτώσεις συγγενών που λάμβαναν συντάξεις πεθαμένων συνταξιούχων. Μάλιστα, έχει ήδη εκδικαστεί περίπτωση και επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών, σε γυναίκα που εισέπραξε παράνομα 40.000 ευρώ από τη σύνταξη συγγενικού της προσώπου που είχε πεθάνει, ενώ σε πέντε περιπτώσεις έχουν βγει αποφάσεις για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Αλλά και το Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών σε μια γυναίκα, η οποία επί 6,5 χρόνια εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της νεκρής αδερφής της.
Η κατηγορουμένη δεν είχε δηλώσει το θάνατο της αδερφής της και συνέχιζε να εισπράττει κανονικά τη σύνταξη καθώς ήταν συνδικαιούχος στον τραπεζικό της λογαριασμό. Πρόκειται για την εκδίκαση της πρώτης μηνυτήριας αναφοράς που έχει υποβάλλει η διεύθυνση του περιφερειακού παραρτήματος ΙΚΑ Κρήτης κατά συνδικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που εισέπρατταν παράνομα συντάξεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα