Ρουκέτες από τη Γάζα έσπειραν τον θάνατο στο νότιο Ισραήλ

Η υπόσχεση της Χαμάς, της ηγετικής παλαιστινιακής οργάνωσης που «λύγισε» υπό το βάρος του νέου για τη δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της, Αχμέντ Αλ-Τζααμπάρι, για αντίποινα, έγινε πράξη...
Περισσότερες από 200 ρουκέτες από τη Γάζα έπληξαν νωρίτερα την Πέμπτη πόλεις του νοτίου Ισραήλ, ανάμεσα τους τις Ασντόντ, Ασκελόν, Μπερ Σεβά, Εσκόλ και Κιριάτ Μαλαχί.
Πληροφορίες μιλούν για τρεις νεκρούς, ανάμεσά τους και ένα νήπιο, αλλά και πολλούς τραυματίες.

Το δίκτυο Al Jazeera
αναφέρει πως οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν πως 27 από τις ρουκέτες καταρρίφθηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα (Iron Dome).
Στο πλευρό της Χαμάς -και συγκεκριμένα των Ταξιαρχιών Ezzedine al-Qassam (η ένοπλη ομάδα της Χαμάς, διοικητής της οποίας ήταν ο Τζααμπαρί)- η «αδελφή» οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά και άλλες ένοπλες ομάδες που δρουν στα παλαιστινιακά εδάφη και υπόσχονται εκδίκηση.

Τύμπανα πολέμου ηχούν και στο Τελ Αβίβ. Πρώτος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε πριν από τέσσερις ημέρες πως η χώρα του είναι «έτοιμη για κλιμάκωση» σε απάντηση της αναζωπύρωσης της βίας κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο κόσμος οφείλει να κατανοήσει πως το Ισραήλ δεν θα παραμείνει χωρίς να αντιδράσει απέναντι στις προσπάθειες να μας επιτεθούν. Εμείς είμαστε έτοιμοι για κλιμάκωση και ένταση των επιχειρήσεών μας» τόνισε ο Νετανιάχου.

Η παλαιστινιακή πλευρά
Παράλληλα, παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι συνολικά έντεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις με τον εκπρόσωπο της Χαμάς, Αμπού Ζάχρι να δηλώνει ότι "το Ισραήλ θα λυπηθεί ακόμη και τη στιγμή που σκέφθηκε να δράσει έτσι".
Ταυτόχρονα, η οργάνωση έχει ανακοινώσει ότι η Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνεται εκκένωση πολλών κτιρίων που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ενώ οι μαχητές της μετακινούνται σε άλλεςθέσεις από εκείνες που κατείχαν μέχρι σήμερα.

Η στάση της Αιγύπτου
Η γειτονική Αίγυπτος καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ και κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή στο Κάιρο για να ζητήσει εξηγήσεις, ζητώντας τη στήριξη ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου συνομίλησε και με τον αμερικανό ομόλογό του και συμφώνησαν ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί η ένταση το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η Αίγυπτος παρακολουθεί στενά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Γάζα. Είναι η πρώτη φορά που η βία κλιμακώνεται σε τέτοιο βαθμό, μετά τα γεγονότα της Αραβικής Ανοιξης που ανέτρεψαν το καθεστώς Μουμπάρακ στη Αίγυπτο να ανέδειξαν πρόεδρο από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ένα πολιτικό κίνημα με τις ίδιες καταβολές με την ισλαμιστική Χαμάς.

Αντιδράσεις σε διπλωματικό επίπεδο
Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως χθες βράδυ για να συζητήσει για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας, αλλά δεν έλαβε καμιά απόφαση. Οι υπουργοί Εξ
Keywords
Τυχαία Θέματα