Ρήγμα στην ΠΑΣΚΕ από τους «σκληρούς»...


«Πονοκέφαλο» στην ΠΑΣΚΕ προκαλεί η απόφαση συνδικαλιστικών στελεχών να ιδρύσουν νέα παράταξη και να ακολουθήσουν χωριστή πορεία στο συνέδριο για την εκλογή διοίκησης, που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη. Βέβαια η πρώτη θέση δεν απειλείται για την ΠΑΣΚΕ, ωστόσο η αυτόνομη πορεία συνδικαλιστικών στελεχών θα επηρεάσει τον τελικό αριθμό των εδρών....

Η νέα κίνηση ονομάζεται Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. (Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων)
και ήδη έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα επτά στελεχών (που έχουν έντονο αντιμνημονιακό λόγο). Πρόκειται για τους Ν. Φωτόπουλο (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), Σ. Σαλουφάκου (πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αθήνας), Ν. Ορφανό (πετρέλαια), Μ. Κουρουτό, Μ. Στεκουλέα, Ν. Κουλουμπαρίτση και Σ. Μπασινά.
Σε κείμενό τους εστιάζουν σε δύο σημεία: στην οικονομική κατάσταση και στον ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος. Χαρακτηριστικά γίνεται λόγος για «άδικη και αδιέξοδη πολιτική» με στόχο «τη μετατροπή της Ελλάδας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη με μισθούς Βαλκανίων και εργασιακά δικαιώματα Μπαγκλαντές».

Σαφέστατες είναι και οι αναφορές «σε συντεχνιακό, γραφειοκρατικό και κομματικό συνδικαλισμό» με τον οποίο «οφείλουμε να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό».
Αιχμηρά ήταν τα σχόλια που έκαναν χθες σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις συνδικαλιστές του ΠΑΣΚΕ για όσους αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστή πορεία. Μεταξύ άλλων τόνιζαν πως «μέχρι τώρα οι αποφάσεις ψηφίζονταν από όλους» και επομένως «είναι ανεξήγητη η κριτική που ασκείται εκ των υστέρων».

Προβλέψεις
Σε επίπεδο εδρών η νέα συνδικαλιστική κίνηση (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) εκτιμάται πως -με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα- έχει περίπου 3 έδρες (οι ίδιοι εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι και κάνουν λόγο για 38 συνέδρους και ακόμα μία έδρα).
Σε μία τέτοια περίπτωση η ΠΑΣΚΕ (που θα είναι πρώτη δύναμη) αναμένεται να πάρει 17 έδρες (ενώ παίζει μέχρι την τελευταία στιγμή μία έδρα), ενώ σημειώνεται πως ενισχυμένη στις εκλογές θα βγει και η Αυτόνομη Παρέμβαση (που πιθανότατα πάει για 4 ή στο πιο αισιόδοξο σενάριο για 5 έδρες). Δεν αναμένονται εκπλήξεις στις συνδικαλιστικές παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ, που εκτιμάται πως θα διατηρήσουν τη δύναμή τους.
Σε επίπεδο προσώπων η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ θα είναι σαφώς ανανεωμένη, αφού μια σειρά συνδικαλιστικών στελεχών θα βγουν στη σύνταξη (όπως οι Μ. Κοντοπάνος, Λ. Καραθανάσης, Γ. Γαβρίλης). Στην ΠΑΣΚΕ αναμένεται να επανεκλεγεί ο βασικός πυρήνας των συνδικαλιστικών στελεχών της: Β. Μουτάφης (ΕΥΔΑΠ), Φ. Θωμάς (ΕΛΤΑ), Γ. Κωνσταντινόπουλος (τράπεζες), Σ. Ανέστης (ΟΤΕ) και Γ. Γεωργακόπουλος (λιμάνια).
Στη ΔΑΚΕ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα πρόσωπα που θα εκλεγούν, καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές, μετά και την επιστροφή του Ν. Κιουτσούκη στη Νέα Δημοκρατία. Σημαντικό ρόλο διεκδικούν και συνδικαλιστές που έχουν καλές σχέσεις με τον Φ. Ταυρή αλλά και με τον Κ. Πουπάκη.
Περισσότερο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στο ΠΑΜΕ, όπου δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις. Τέλος, στην Αυτόνομη Παρέμβαση -όπου, όπως αναφέρθηκε, δεν θα είναι υποψήφιος ο Γ. Γαβρίλης- την ευθύνη έχει ο Ζώης Πεπές (τράπεζες). Στις εκλογές κατεβαίνουν επίσης οι Θ. Βασιλόπουλος (ιδιωτικοί υπάλληλοι), Λ. Φράγκου κ.ά.
Keywords
Αναζητήσεις
πασκε ευδαπ
Τυχαία Θέματα