ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ "ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ!

Ρεπορτάζ : Αργύρης Παπαστάθης
(από το Βήμα της Κυριακής)
Στις λίγες εβδομάδες που απομένουν ως τις εκλογές, η νέα υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να επιχειρήσει το ακατόρθωτο: να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία. Πρώτη προτεραιότητα της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου είναι η απελευθέρωση γραμμών ρευστότητας 6 δισ. ευρώ και η επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ. Μετά το PSI, όλα τα «φώτα»
θα πέσουν στη χειμαζόμενη από την ύφεση και την ανεργία πραγματική οικονομία....

«H επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI απελευθερώνει τη χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» η κυρία Διαμαντοπούλου. «Στόχος μας τώρα είναι η αξιοπιστία της χώρας και η ρευστότητα στην αγορά, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων, την αύξηση των θέσεων απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας».

Καλείται να «ξεκλειδώσει» άμεσα πακέτο ρευστότητας 6 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μεγάλα έργα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης λένε ότι «η επαναφορά της ρευστότητας θα στηριχθεί στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της καλής επικοινωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ΕΕ».

Επαφές με επιτρόπους
Αναφέρουν ότι η κυρία Διαμαντοπούλου συνομίλησε με ευρωπαίους επιτρόπους, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και τη δανή πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ Σμιντ, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ. Η νέα υπουργός διατηρεί στενές σχέσεις με τους δύο ηγέτες από την εποχή της θητείας της ως επιτρόπου (1999-2004).

Παράλληλα, η κυρία Διαμαντοπούλου ζήτησε από τον έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο κ. Δ. Ράλλη τα στοιχεία των γερμανών επενδυτών και τον κατάλογο των επιχειρήσεων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδυτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, και - σύμφωνα με δήλωση του γερμανού αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ - αντιμετώπισαν εμπόδια.
Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ ενώ την Πέμπτη ο κ. Ράιχενμπαχ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δεύτερης έκθεσής του για την Ελλάδα από κοινού με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. Π. Καρβούνη.

Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Καρβούνης αναφέρει ότι η Ομάδα Δράσης θα παρέχει τεχνική βοήθεια σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, για την «εξασφάλιση ρευστότητας στην οικονομία μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων» και δεύτερον, για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Η απορρόφηση των κονδυλίων ανά υπουργείο κυμαίνεται από 11% ως 60%. Από τα 24,3 δισ. ευρώ της συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης έχουν εκταμιευθεί μόλις 8,1 δισ. ευρώ. Απομένουν ακόμη 16,2 δισ. ευρώ που μπορούν να πέσουν στην ελληνική οικονομία ως την 31η Δεκεμβρίου του 2015 - από αυτά, τα περίπου 12 δισ. ευρώ αποτελούν κοινοτικές ενισχύσεις.

Η απορρόφηση των κονδυλίων
Παρά τα επιμέρους προβλήματα τα στοιχεία που εξασφάλισε το «Βήμα» αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα άρχισε πλέον να λειτουργεί. Στις αρχές του 2011 η συνολική απορρόφηση ξεπ
Keywords
Τυχαία Θέματα